Standarder giver også mening for unge

20. august 2018

Standarder giver også mening for unge

Gennem det verdensomspændende program Young Professionals sætter den internationale organisation for elektrotekniske standarder (IEC) fokus på unge ingeniører i standardisering. Lars Lindberg deltog i det danske program og fik med bedste oplæg adgang til det internationale arbejde.

Standarder omgiver os i samfundet, ofte uden at vi skænker dem en tanke. Gennem forskellige workshops forsøger International Electrotechnical Commission (IEC) at gøre unge ingeniører opmærksom på værdien af standarder samt de processer, som går forud for udgivelsen af en standard. Lars Lindberg ser det at have vundet en plads som dansk repræsentant, som vigtigt for hans arbejde og videre karriere:

- Jeg ser prisen som et skulderklap og som et stort skridt på min karrierestige. Via mit arbejde hos EKTOS TRS begyndte jeg at komme til forskellige kurser hos Dansk Standard. Her fik jeg øjnene op for, at standarder kan styrke min karriere, siger Lars Lindberg, Test Engineer hos EKTOS TRS.

Selvom Lars Lindberg er overbevist om, at viden om standarder styrker hans karriere og at deltagelsen i Young Professionals-programmet er vigtigt for hans karriere, var standarder ikke en del af Lars’ uddannelse. Det var først, da han begyndte at arbejde i virksomheden EKTOS, at han blev opmærksom på værdien af standarder. EKTOS udvikler og tester elektroniske produkter og anvender en lang række internationale standarder i deres arbejde.

- Jeg havde ikke kendskab til standarder, før jeg startede i mit job. Nu har jeg arbejdet med standarder i min funktion hos EKTOS TRS og kan se, at standarder giver mening på tværs af brancher. De skaber nemlig et fælles sprog, som gør, at man let kan kommunikere med andre – særligt internationalt, fortæller Lars Lindberg.

Unge ingeniører er underrepræsenterede i standardisering

I forbindelse med IEC’s generalforsamling i Busan, Korea, er der lavet et særligt 4-dags program for vinderne af Young Professionals fra forskellige lande. Programmet er indrettet således, at Lars og vinderne fra de andre medlemslande kan stifte bekendtskab med det internationale standardiseringsarbejde. Netop internationale standarder er noget, som Lars mener, er særligt vigtigt.

- Jeg kan godt lide ideen med standarder, fordi de giver et overordnet regelsæt at følge. I og med at vi lever i en mere og mere globaliseret verden, har vi brug for, at vi kan forstå hinanden på tværs af landegrænser. Standarder beskriver fx en række målemetoder, begreber etc., som gør det nemmere at overholde sikkerhedskrav og følge et sæt retningslinjer, ligesom det bliver nemmere for virksomheder at eksportere varer, siger Lars Lindberg.

De fleste ingeniører bruger standarder som en slags målestok for deres arbejde. Alligevel er de yngre ingeniører generelt underrepræsenterede i det internationale standardiseringsarbejde. Det er en skam, lyder det fra Maria Skou, afdelingschef, Internationale relationer og produktudvikling i Dansk Standard.

- Standarder definerer markedets krav til fx produktion, sikkerhed og produkters tekniske kunnen. Knap 70 % af alle større danske virksomheder anvender standarder, så det at have kendskab til standarder er et klart plus for en ung ingeniør i starten af sin karriere, fortæller Maria Skou.

Kan standardisering blive bedre?

Med et friskt blik på standardisering gør Lars Lindberg sig også tanker om, hvor standardiseringen er på vej hen – eller bør være på vej hen. For eksempel kan standarderne blive bedre sprogligt. Her er det særligt et spørgsmål om definitioner og tilgængelighed:

- Jeg arbejder selv med elektroniske produkter og tror, at vi får en verden, der er mere og mere domineret af elektroniske redskaber – udviklingen går stærkt. Det kan give anledning til forskellige meninger og der kan opstå diskussioner. Her kan standarder være med til at løse de diskussioner. Samtidig kan standarder blive bedre og nemmere at forstå, hvilket vil komme virksomhederne til gode, afslutter Lars Lindberg.

 

Kontakt

Signe Annette Bøgh
Signe Annette Bøgh Seniorkonsulent | Senior Consultant
International og EU Politik
E: sab@ds.dk
T: 39 96 62 28

Se også

07. september 2023

Standarder øger handel og produktivitet

En ny rapport viser, at der er en sammenhæng mellem standarder og produktionsvækst og eksport.

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

30. maj 2023

Cirkulær økonomi standardisering og ecodesign

Se eller gentag dette webinar, hvor du vil lære mere om ideerne bag standardisering af cirkulær økonomi i forlængelse af Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).

Nu kan du tage et onlinekursus om CE-mærkning

11. november 2022

Nu kan du tage et onlinekursus om CE-mærkning

Dansk Standard tilbyder nu et onlinekursus om CE-mærkning. Kurset retter sig mod begyndere inden for CE-mærkning, som gerne vil vide, hvad det indebærer, og hvordan man får det.

EU-bæredygtighedskrav til produkter kan give rygstød til danske virksomheder

01. november 2022

EU-bæredygtighedskrav til produkter kan give rygstød til danske virksomheder

Danske virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, kan få gode kort på hånden med de kommende EU-krav til cirkulær produktion. Og de har gode muligheder for at få indflydelse på de europæiske standarder, der i høj grad kommer til at konkretisere...