
01. juli 2025
Når Danmark i dag overtager EU-formandskabet fra Polen, bliver det med en klar ambition om at styrke Europas position i en verden i forandring. Under overskriften "Et stærkt Europa i en foranderlig verden" vil det danske EU-formandskab sætte fokus på strategiske områder som miljømæssig bæredygtighed, økonomisk konkurrenceevne, digital transformation, sikkerhed og forsvar samt sundhedsinnovation.
Hos Dansk Standard deler ambitionen, og sammen med CEN og CENELEC står vi klar til at bidrage med konkrete løsninger, der styrker innovation, bæredygtighed, sikkerhed og markedsadgang – både i og uden for Europa.
“Standarder er et stærkt redskab til at sikre fælles retning og fremdrift i EU’s grønne og digitale omstilling, da standarder sikrer fri bevægelighed af varer og tjenester på det indre marked,” udtaler Tina Helsted Vengsgaard, direktør i Dansk Standard.
EU-formandskabet giver Danmark en unik mulighed for at samarbejde endnu tættere med beslutningstagere og partnere i hele Europa – og videre ud i verden. Derfor er det vigtigt, at Danmark får fremhævet de stærke danske løsninger og partnerskaber, der allerede gør en forskel.
Danmark har flere eksempler på løsninger, der giver virksomheder og organisationer en reel konkurrencefordel – og flere er på vej. I Dansk Standard leder vi i øjeblikket to vigtige europæiske standardiseringsindsatser: én inden for flybrændstoffer og lufthavnslogistik (’Sustainable Aviation Fuel’, SAF) og én inden for kunstig intelligens (AI). I slutningen af august udkommer et referencedokument, der fastlægger terminologien for SAF og beskriver værdikæden fra produktion til tankning. Dokumentet skal bidrage til at forbedre logistikkæden for grønne flybrændstoffer og gøre brugen af SAF mere effektiv i europæiske lufthavne. Samtidig sidder Danmark for bordenden af det europæiske arbejde med at udvikle standarder, der skal hjælpe virksomheder og organisationer med at leve op til AI-forordningen (AI Act). De kommende standarder fokuserer primært på produkter, hvor AI er integreret, men der udvikles også et ledelsessystem for AI, baseret på eksisterende systemer som ISO 9001. Standarderne skal bl.a. give virksomheder retningslinjer for sikker og pålidelig brug af AI samt et system til at tjekke, om reglerne bliver overholdt.
Standarder er et solidt fundament for at opnå compliance, sikkerhed og effektivitet. De udvikles i et åbent og inkluderende system, hvor både virksomheder, forskere, NGO’er, forbrugerorganisationer og myndigheder deltager. Det skaber et fælles sprog for nye teknologier og styrker Europas globale førerposition – særligt i en tid, hvor EU går forrest i reguleringen af områder som kunstig intelligens, kvantecomputing og cybersikkerhed.
Kernen i det europæiske standardiseringssystem er princippet om national delegation. Det betyder, at standarder udvikles i konsensus mellem eksperter udpeget af de nationale standardiseringsorganer i EU- og EFTA-landene. Det sikrer demokratisk forankring og kobler EU-politik til nationale behov gennem struktureret dialog.
De næste seks måneder tegner til at blive afgørende for Europas grønne og digitale fremtid. Et særlig vigtig lovforslag for standardisering er forslaget for en forsimplingspakke (Omnibus IV) omkring, at Europa-Kommission kan udstede sine egne tekniske standarder såkaldte fælles specifikationer. CEN, CENELEC og Dansk Standard vil arbejde for at sikre, at standarder fortsat er en hjørnesten i et stærkt, konkurrence- og modstandsdygtigt Europa.
Vi ser frem til gode dialoger om forsimplingspakken og de mange andre lovforslag, der skal behandles under det danske EU-formandskab.
Vil du vide mere om, hvordan standarder og lovgivning hænger sammen, så tag endelig fat i:
Til og med 2026 sidder Dansk Standard med ved bordet, når ISO, den internationale standardiseringsorganisation, skal beslutte, hvilke internationale standarder der skal udvikles og hvordan.
Intet mindre end 11 eksperter fra danske virksomheder og organisationer blev onsdag hædret med IEC’s pris ’1906 Award’. Det er det største antal danske vindere nogensinde. Prisen tildeles eksperter inden for den internationale elektrotekniske stan...
Fra 2025 og de næste tre år er Dansk Standard med om bordet, når CENELEC, den europæiske elektrotekniske standardiseringsorganisation, skal sætte deres politiske og økonomiske retning for fremtiden.
EU-Kommissionen og CEN-CENELEC er blevet enige om, at hver national standardiseringsorganisation i Europa skal have et virtuelt læserum. Derfor kan alle interesserede nu frit læse de harmoniserede standarder, som EU-dommen vedrører i sag C-588/21 P.