
04. september 2024
Til den seneste generalforsamling i CEN-CENELEC blev Dansk Standards adm. direktør Jens Heiede stemt ind i CENELEC’s bestyrelse, som er det næst øverste organ efter generalforsamlingen.
CENELEC er ansvarlig for standardisering indenfor det elektrotekniske fagområde i Europa, så som elektriske installationer, elektriske energiforsyningssystemer og elektriske husholdnings- og forbrugerprodukter. CENELEC arbejder tæt sammen med CEN, der udvikler alle de andre europæiske standarder.
Bestyrelsen i CENELEC har ansvaret for at administrere den overordnede forretningen samt forberede materiale til generalforsamlingen, hvor alle medlemslandene har mulighed for at stemme. Endvidere står bestyrelsen for at eksekvere og implementere de beslutninger, som medlemmerne vedtager på generalforsamlingen.
- Det er en stor ære at blive valgt ind i den administrative bestyrelse i CENELEC. Posten betyder bl.a., at Dansk Standard kommer tættere på beslutningerne om økonomi og strategi for CENELEC og også de mange fælles beslutninger, som finder sted i CEN-CENELEC i fællesskab. Viden og indflydelse på disse områder er blevet endnu vigtigere på grund af EU-Dommen om harmoniserede standarder, siger Jens Heiede, adm. direktør i Dansk Standard.
Bestyrelsen refererer direkte til generalforsamlingen og består af en præsident, tre vicepræsidenter og ni almindelige bestyrelsesmedlemmer, der alle vælges af generalforsamlingen. Hvert bestyrelsesmedlem kan blive valgt ind to gange med en periode på tre år ad gangen.
Det europæiske standardiseringssystem står over for forandringer i lyset af C-588/21 P – også kendt som "Malamud-sagen". Det kræver en anden måde at tænke på, endnu mere samarbejde og fælles indsats, så de 34 nationale standardiseringsorganisationer sammen kan identificere og implementere effektive løsninger for at sikre en bæredygtig fremtid for vores standardiseringssystem, hvilket i sidste ende kommer det europæiske marked og alle dets borgere til gode.
- Jeg glæder mig enormt meget til at bidrage til den løbende udvikling og forbedring af standardiseringsorganisationerne i hele Europa – og ikke mindst sætte et dansk aftryk, slutter Jens Heiede.
Til og med 2026 sidder Dansk Standard med ved bordet, når ISO, den internationale standardiseringsorganisation, skal beslutte, hvilke internationale standarder der skal udvikles og hvordan.
VIKING Life-Saving Equipment spiller en nøglerolle i internationalt arbejde med at opdatere kravene til redningsudstyr på skibe og offshore-installationer.
Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...
Med IEC 62443-serien som fælles ramme kan danske virksomheder styrke deres industrielle kontrolsystemer og sikre overholdelse af NIS2-direktivets skærpede krav.