25. marts 2019
Der findes over 27.000 forskellige standarder, der blandt andet beskriver grundlæggende retningslinjer, metoder og konstruktioner. For virksomheder kan det derfor være nyttigt at sætte sig ind i relevante standarder på området, men hvordan griber man bedst det an?
- Standarder er normalt opbygget efter en entydig skabelon. Skabelonen sikrer genkendelighed på tværs af landegrænser, bl.a. fordi de internationale organisationer på området, ISO og CEN, tilslutter sig skabelonen. Denne genkendelighed gør det nemmere både at læse og forstå standarderne, forklarer Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard.
Standarder starter med en beskrivelse af anvendelsesområdet, som er et godt sted at starte for at få et hurtigt overblik. Her kan man få svar på, om der er tale om en relevant standard - altså om ens produkt eller ydelse er omfattet af standarden.
Herefter indeholder standarden en række afsnit; referencer til andre standarder, som er nødvendige for at anvende standarden samt definitioner og forklaringer af grundlæggende begreber, forkortelser osv.
Slutningsvis kommer selve indholdet, dvs. beskrivelse af krav til produktet eller systemet og eventuelle krav til mærkning, brugsvejledninger og emballage.
På den måde er standarder opbygget efter en struktur, der tager højde for både det tekniske såvel som det praktiske.
Harmoniserede standarder er bestilt af EU-Kommissionen og beskriver præcist, hvordan et EU-direktivs eller -forordnings overordnede krav kan opfyldes. Harmoniserede standarder følger samme skabelon som andre standarder, men adskiller sig dog en smule ved det såkaldte anneks Z (ZA – ZB – ZC osv.). Anneks Z står bagest, men kan med fordel læses lige efter det indledende kapitel om anvendelsesområdet og giver svar på, hvilke dele af standarden man skal overholde for at leve op til lovgivningen på området. Anneks Z er nemlig der, hvor EU-kommissionen oplyser om, hvilke dele af den pågældende standard, der relaterer sig til det aktuelle CE-mærkningsdirektiv eller forordning. Det er også her, det fx bliver oplyst, hvilke ydeevner der skal deklareres, og om virksomheden skal certificeres. Derefter kan man gå videre med at læse de afsnit i standarden, som anneks Z henviser til.
Harmoniserede standarder er særligt vigtige inden for byggesektoren, da standarderne er obligatoriske at bruge for producenten.
Dansk Standard tilbyder nu et onlinekursus om CE-mærkning. Kurset retter sig mod begyndere inden for CE-mærkning, som gerne vil vide, hvad det indebærer, og hvordan man får det.
I takt med den stigende cybertrussel vælger flere og flere virksomheder at følge de internationale standarder for informationssikkerhed i ISO/IEC 27000-serien. Der er netop udkommet en ny version af kravstandarden ISO/IEC 27001, og certificerede v...
Danske virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, kan få gode kort på hånden med de kommende EU-krav til cirkulær produktion. Og de har gode muligheder for at få indflydelse på de europæiske standarder, der i høj grad kommer til at konkretisere...
Uforudsete hændelser som energikrise, cyberangreb, mangel på leverancer mm. kan få afgørende indflydelse på virksomhedens forretning. Derfor bør virksomheder ruste sig til at kunne tilpasse sig forandringer i markedet. Ny standardpakke anviser hvo...