Dansk Standard udvikler ny guide til modstandsdygtighed hos SMV’er

07. april 2021

Dansk Standard udvikler ny guide til modstandsdygtighed hos SMV’er

Samfundet har i de seneste år oplevet et stigende antal globale og lokale kriser som cyberangreb, stormfloder og senest coronapandemien. Omfattende kriser kan lamslå især mindre virksomheder og påvirke hele leverandørkæder. Derfor skal der nu sættes fokus på SMV’ers modstandsdygtighed.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) er en del af det globale samfunds forsyningskæder. Men ofte mangler virksomhederne redskaber og ressourcer til at modstå alvorlige krisesituationer, hvilket kan få langsigtede økonomiske konsekvenser for både virksomhederne selv og samfundet. 

Derfor er der nu kommet ekstra fokus på virksomhedernes modstandsdygtighed samt vigtigheden af krise- og beredskabsplaner. Med støtte fra Erhvervsstyrelsen er Dansk Standard netop gået i gang med at udvikle en ny guide, der skal bidrage til at skabe flere modstandsdygtige SMV’er gennem øget brug af værktøjer og tilgange til bl.a. risikostyring, der findes i en række standarder på området.

- Standarder er best practice inden for de områder, de dækker. Og det har fx vist sig, at inden for robusthedsledelse har de virksomheder, der følger standarden for forretningskontinuitet, ISO 22301, som bl.a. anviser, hvordan virksomhederne bør opbygge en beredskabsplan, klaret sig bedre igennem krisen end andre. Derfor vil vi gerne gøre opmærksom på disse værktøjer, siger Lasse Kaltoft, konsulent i Dansk Standard.

SMV’er får overblik og værktøjer til at komme i gang

Guiden vil blive udviklet i løbet af 2021, og Dansk Standard vil invitere eksperter og interessenter til en række workshops i løbet af året for at få input til guidens indhold. Formålet med guiden er at give SMV’er et overblik over de brugbare værktøjer, der allerede findes i eksisterende standarder, og som kan hjælpe virksomhederne med at øge deres modstandsdygtighed på forskellige områder samt deres viden, kompetenceniveau og beredskab.  

Med udgangspunkt i et værktøj til selv-evaluering giver guiden SMV’er mulighed for at vurdere deres egen modenhed og identificere virksomhedens risici. Derefter bliver virksomheden præsenteret for en række forskellige værktøjer og redskaber fra relevante standarder samt konkrete eksempler på, hvordan virksomheden kan arbejde med disse.

- Modstandsdygtighed har et bredt fokus, og der gemmer sig relevante tips og tricks i de forskellige standarder​. Men det kan være svært for SMV’er at vide, hvor de skal starte, hvorfor selvevalueringsværktøjet er en vigtig brik til at skabe overblikket. Derefter skal guiden hjælpe med at udvælge og opsummere de mest relevante krav og værktøjer i standarderne, som kan hjælpe til at øge modstandsdygtigheden i virksomheden samt forklare, hvordan og hvornår virksomheden bør anvende disse krav og til hvilket formål​, forklarer Lasse Kaltoft.

Yderligere information

Hvis du ønsker at vide mere om guiden til SMV’er eller arbejdet med standardisering inden for modstandsdygtighed, er du velkommen til at kontakte Lasse Kaltoft, konsulent i Dansk Standard på lak@ds.dk eller på tlf.: 39966234.

 

Kontakt

Lasse Kaltoft
Lasse Kaltoft Konsulent | Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: lak@ds.dk
T: 39966234

Se også

Dansk Standard udvikler ny guide til modstandsdygtighed hos SMV’er

07. april 2021

Dansk Standard udvikler ny guide til modstandsdygtighed hos SMV’er

Samfundet har i de seneste år oplevet et stigende antal globale og lokale kriser som cyberangreb, stormfloder og senest coronapandemien. Omfattende kriser kan lamslå især mindre virksomheder og påvirke hele leverandørkæder.

Universal Robots: Forretningsrobusthed skal forankres i topledelsen

06. april 2021

Universal Robots: Forretningsrobusthed skal forankres i topledelsen

For et år siden var robusthed og business continuity ikke noget, man talte så meget om rundt omkring i de danske virksomheder. I dag er det på alles læber – ikke mindst på chefgangene. Men det var det faktisk også hos Universal Robots, før corona...

Godt design af maskiner til fødevarer nedsætter risiko for madforgiftning

16. marts 2021

Godt design af maskiner til fødevarer nedsætter risiko for madforgiftning

Hvordan kan man sikre, at maskinen til fødevarefremstilling er godt designet? Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter og stille af krav for at tage højde for, om det udstyr, man skal bruge til behandling af fødevarer, er sikkert og h...

Brugerundersøgelse: Bør ISO 9001:2015 blive forbedret?

05. november 2020

Brugerundersøgelse: Bør ISO 9001:2015 blive forbedret?

Lige nu er ISO i gang med at vurdere, om standarden for kvalitetsledelse, ISO 9001:2015, bør revideres, eller om den skal fortsætte i sin nuværende udgave. Vurderingen slutter den 2. december, hvor det forventes, det bliver besluttet at revidere s...