Dansk Standard udvikler ny guide til modstandsdygtighed hos SMV’er

07. april 2021

Dansk Standard udvikler ny guide til modstandsdygtighed hos SMV’er

Samfundet har i de seneste år oplevet et stigende antal globale og lokale kriser som cyberangreb, stormfloder og senest coronapandemien. Omfattende kriser kan lamslå især mindre virksomheder og påvirke hele leverandørkæder. Derfor skal der nu sættes fokus på SMV’ers modstandsdygtighed.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) er en del af det globale samfunds forsyningskæder. Men ofte mangler virksomhederne redskaber og ressourcer til at modstå alvorlige krisesituationer, hvilket kan få langsigtede økonomiske konsekvenser for både virksomhederne selv og samfundet. 

Derfor er der nu kommet ekstra fokus på virksomhedernes modstandsdygtighed samt vigtigheden af krise- og beredskabsplaner. Med støtte fra Erhvervsstyrelsen er Dansk Standard netop gået i gang med at udvikle en ny guide, der skal bidrage til at skabe flere modstandsdygtige SMV’er gennem øget brug af værktøjer og tilgange til bl.a. risikostyring, der findes i en række standarder på området.

- Standarder er best practice inden for de områder, de dækker. Og det har fx vist sig, at inden for robusthedsledelse har de virksomheder, der følger standarden for forretningskontinuitet, ISO 22301, som bl.a. anviser, hvordan virksomhederne bør opbygge en beredskabsplan, klaret sig bedre igennem krisen end andre. Derfor vil vi gerne gøre opmærksom på disse værktøjer, siger Lasse Kaltoft, konsulent i Dansk Standard.

SMV’er får overblik og værktøjer til at komme i gang

Guiden vil blive udviklet i løbet af 2021, og Dansk Standard vil invitere eksperter og interessenter til en række workshops i løbet af året for at få input til guidens indhold. Formålet med guiden er at give SMV’er et overblik over de brugbare værktøjer, der allerede findes i eksisterende standarder, og som kan hjælpe virksomhederne med at øge deres modstandsdygtighed på forskellige områder samt deres viden, kompetenceniveau og beredskab.  

Med udgangspunkt i et værktøj til selv-evaluering giver guiden SMV’er mulighed for at vurdere deres egen modenhed og identificere virksomhedens risici. Derefter bliver virksomheden præsenteret for en række forskellige værktøjer og redskaber fra relevante standarder samt konkrete eksempler på, hvordan virksomheden kan arbejde med disse.

- Modstandsdygtighed har et bredt fokus, og der gemmer sig relevante tips og tricks i de forskellige standarder​. Men det kan være svært for SMV’er at vide, hvor de skal starte, hvorfor selvevalueringsværktøjet er en vigtig brik til at skabe overblikket. Derefter skal guiden hjælpe med at udvælge og opsummere de mest relevante krav og værktøjer i standarderne, som kan hjælpe til at øge modstandsdygtigheden i virksomheden samt forklare, hvordan og hvornår virksomheden bør anvende disse krav og til hvilket formål​, forklarer Lasse Kaltoft.

Yderligere information

Hvis du ønsker at vide mere om guiden til SMV’er eller arbejdet med standardisering inden for modstandsdygtighed, er du velkommen til at kontakte Ditte Klint Heede, konsulent i Dansk Standard på dkh@ds.dk eller tlf. 39966242.

 

Kontakt

Ditte Klint Heede
Ditte Klint Heede Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: dkh@ds.dk
T: 39 96 62 42

Se også

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

15. december 2023

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

Virksomheder og organisationer står over for en masse nye krav ifm. ESG-rapportering. Krav som de fleste stadig skal vænne sig til. Det kan derfor være en fordel for mange at anvende de kendte ledelsessystemer, da de giver en struktur til at kunne...

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

03. november 2023

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbej...

28. september 2023

Ledelsessystem for ligestilling og diversitet – erfaringer og perspektiver – et år efter

Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om erfaringerne med at arbejde med standarden, DS 5001 - ledelsessystem for ligestilling og diversitet. Mere end 20 danske organisationer har været med til at udvikle standarden, og AP Pension er som...