Ny guide til bæredygtig, digital omstilling er nu gratis tilgængelig

06. april 2021

Ny guide til bæredygtig, digital omstilling er nu gratis tilgængelig

En ny guide til kommuner og virksomheder gør op med den nuværende digitale strukturering af vores samfund. Hvis vi vil opnå smarte, bæredygtige byer, er det tid til en digital omstilling. Den nye guide kommer med praktiske løsninger til, hvordan myndigheder og virksomheder kan bruge digitalisering til at skabe et bæredygtigt samfund.

Danmark har brug for en ny dagsorden for digital udvikling for at opnå et smart og bæredygtigt samfund. Det kræver nemlig en helt ny tilgang til data og digitalisering, end den vi kender i dag. Opbyggelsen af et smart og bæredygtigt samfund fordrer, at digitalisering og data går på tværs af alle sektorer fremfor at være opdelt i siloer efter institutioner, sektorer, afdelinger osv.

Guiden, som netop er udkommet, er udviklet i samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet, Erhvervsstyrelsen og We Build Denmark sammen med det danske standardiseringsudvalg under Dansk Standard, bæredygtige byer og samfund, S-491. Da guiden blev introduceret på et webinar i december 2020 med talere som bl.a. Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, og André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany, lagde Brian Mikkelsen bl.a. vægt på, at med guiden kan kommunerne komme et stort skridt videre med at få prioriteret teknologier over alt i Danmark og på den måde få gjort alt fra vejsalt til affaldshåndtering og trafik mere intelligent.

En hjælp til kommuner og virksomheder

Guiden giver konkrete værktøjer til, hvordan bl.a. kommuner og virksomheder bør indrette og organisere sig omkring digitalisering og data. Den bæredygtige, digitale omstilling stiller samfundet overfor helt nye udfordringer, men også muligheder.

- Med digitalisering og data vil man fx kunne effektivisere og energioptimere trafikken, fordi man præcist kan måle og analysere, hvornår det højeste og laveste tryk på miljøet er. På baggrund af disse data vil man kunne minimere miljøbelastningen fra trafikken gennem indsatser, der kan reducere de belastede perioder og optimere færdslen, siger Martin Brynskov, som er lektor og centerleder af Center for Digital Transformation in Cities and Communities (DITCOM) på Aarhus Universitet og formand for det danske standardiseringsudvalg for Smart Cities.

Mulighed for at arbejde med FN’s verdensmål nr. 11

Formålet med guiden er at skabe et fælles sprog og retningslinjer for, hvilke standarder der bør anvendes for at sikre en robust interoperabilitet i Danmark. Nogle af de standarder, der henvises til, er bl.a. DS/ISO 37101 Bæredygtig udvikling i samfund samt DS/ISO/IEC 30145 Informationsteknologi – IKT-referencerammer for smarte byer – Del 3: Rammer for opbygning, som begge kan bidrage til, at kommunen eller virksomheden desuden lever op til FN’s verdensmål nr. 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund. Desuden flugter guiden med de kommende EU-initiativer så som Green Deal, Digital Europe, New European Bauhaus, forskningsprogrammet Horizon Europe og NexGenerationEU, som er genopretningsplanen efter corona.

De fælles retningslinjer skal bruges både ved udbud og indkøb samt ved udvikling af nye services i kommuner og virksomheder, som kan føre til et bredt løft af Smart City-løsninger, der er bæredygtige og kan anvendes på tværs af sektorer og kommuner. Fælles retningslinjer betyder samtidigt, at SMV’er vil få lettere adgang til det kommunale marked. Når der er standarder, som udstikker klare specifikationer, vil det give SMV’erne en rettesnor for, hvordan de bør målrette deres udvikling og ressourcer for at kunne levere til kommunerne. Guiden vil derfor gøre det kommunale marked mere tilgængeligt, samtidig med at det bliver praktisk for alle parter i udbuddene.

Hent guiden gratis

Publikationen, Guide til bæredygtig, digital omstilling i Danmark, kan hentes gratis i Dansk Standards webshop.

Guiden er desuden ved at blive oversat til engelsk og vil også være udgangspunkt for standardiseringsudvalgets arbejde med at få indflydelse på internationale standarder for smart city.

Yderligere information

Hvis du ønsker at vide mere om guiden eller arbejdet med standardisering inden for bæredygtighed, er du velkommen til at kontakte Ditte Klint Heede, konsulent i Dansk Standard på dkh@ds.dk eller på tlf.: 61928242.

 

Kontakt

Ditte Klint Heede
Ditte Klint Heede Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: dkh@ds.dk
T: 39 96 62 42

Se også

kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

18. marts 2024

Webinar: Kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

Se eller gense dette webinar, hvor Dansk Standard introducerer en ny guide med gode råd til, hvordan virksomheder bedst kommer i gang med at anvende data til at understøtte de cirkulære forretningsmodeller.

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

15. marts 2024

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

Data er et vigtigt element i cirkulære forretningsmodeller, og nu har Dansk Standard udgivet en guide, der hjælper virksomheder til brug af datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

06. februar 2024

Det digitale produktpas – hvordan får vi en effektiv dataudveksling?

Se eller gense dette webinar om det digitale produktpas, hvor du får indblik i det i fremtidens krav til effektiv dataudveksling.