16. august 2021
Den nye lov betyder, at alle danske kommuner og virksomheder med minimum 50 ansatte har pligt til at etablere en whistleblowerordning for at beskytte de personer, der indberetter overtrædelser. Selvom lovgivningen udelukkende fokuserer på at beskytte af whistleblowere, ønsker de fleste virksomheder mere. De vil også gerne understøtte en kultur, hvor der ikke foregår lovovertrædelser, grov chikane eller andre kritisable forhold, som giver anledning til whistleblowing.
Med den nye standard ISO 37002, der netop er blevet udgivet, får virksomheder og organisationer både mulighed for at leve op til lovkravene og samtidigt sikre en kultur, der understøtter en etisk, ansvarlig adfærd, så situationerne ikke opstår. Dette skyldes, at standarden er baseret på principper om tillid, upartiskhed og beskyttelse, hvilket bl.a. adresserer, hvordan indberetning om forseelser identificeres, rapporteres, vurderes og behandles, samt hvordan whistleblowing-sager lukkes.
Standarden kan anvendes af alle typer virksomheder og organisationer – private såvel som offentlige, der gerne vil have en speak up-kultur og overholde lovgivningen. Tidsfristen, for hvornår loven træder i kraft for arbejdsgiverne, afhænger af deres størrelse. Private arbejdsgivere med mere end 249 ansatte og offentlige arbejdsgivere med mere end 50 ansatte skal senest have etableret en whistleblowerordning d. 17. december 2021, mens private arbejdsgivere med mere end 50 ansatte senest skal have etableret ordningen d. 17. december 2023.
På vores webinar d. 1. september gav vi et indblik i, hvordan standarden ISO 37002 og den nye lov spiller sammen, samt hvordan en etisk, ansvarlig drift kan tilføre værdi til jeres virksomhed.
Du kan se eller gense webinaret her.
Vi er langt fra i mål med ligestilling og diversitet på arbejdsmarked – både i de private og offentlige sektorer. Derfor har Dansk Standard i samarbejde med 20 andre organisationer og virksomheder udviklet en standard for ligestilling og diversite...
Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både int...
Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.
Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...