Nu er den her – den nye standard ISO 37002 for whistleblowing

16. august 2021

Nu er den her – den nye standard ISO 37002 for whistleblowing

Den nye standard ISO 37002, Ledelsessystemer for whistleblowing – Vejledning, er netop blevet udgivet og kommer i kølevandet af den nye lov om beskyttelse af whistleblowere. Standarden skal hjælpe virksomheder med at etablere en systematisk tilgang til at implementere og demonstrere deres arbejde med åbenhed, gennemsigtighed og ansvarlighed.

Den nye lov betyder, at alle danske kommuner og virksomheder med minimum 50 ansatte har pligt til at etablere en whistleblowerordning for at beskytte de personer, der indberetter overtrædelser. Selvom lovgivningen udelukkende fokuserer på at beskytte af whistleblowere, ønsker de fleste virksomheder mere. De vil også gerne understøtte en kultur, hvor der ikke foregår lovovertrædelser, grov chikane eller andre kritisable forhold, som giver anledning til whistleblowing.

Med den nye standard ISO 37002, der netop er blevet udgivet, får virksomheder og organisationer både mulighed for at leve op til lovkravene og samtidigt sikre en kultur, der understøtter en etisk, ansvarlig adfærd, så situationerne ikke opstår. Dette skyldes, at standarden er baseret på principper om tillid, upartiskhed og beskyttelse, hvilket bl.a. adresserer, hvordan indberetning om forseelser identificeres, rapporteres, vurderes og behandles, samt hvordan whistleblowing-sager lukkes.

Standarden kan anvendes af alle typer virksomheder og organisationer – private såvel som offentlige, der gerne vil have en speak up-kultur og overholde lovgivningen. Tidsfristen, for hvornår loven træder i kraft for arbejdsgiverne, afhænger af deres størrelse. Private arbejdsgivere med mere end 249 ansatte og offentlige arbejdsgivere med mere end 50 ansatte skal senest have etableret en whistleblowerordning d. 17. december 2021, mens private arbejdsgivere med mere end 50 ansatte senest skal have etableret ordningen d. 17. december 2023.

Kom i gang med at implementere standarden

På vores webinar d. 1. september gav vi et indblik i, hvordan standarden ISO 37002 og den nye lov spiller sammen, samt hvordan en etisk, ansvarlig drift kan tilføre værdi til jeres virksomhed.

Du kan se eller gense webinaret her.

 

Kontakt

Charlotte Vincentz Fischer
Charlotte Vincentz Fischer Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: cvf@ds.dk
T: 39 96 61 30

Se også

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

15. december 2023

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

Virksomheder og organisationer står over for en masse nye krav ifm. ESG-rapportering. Krav som de fleste stadig skal vænne sig til. Det kan derfor være en fordel for mange at anvende de kendte ledelsessystemer, da de giver en struktur til at kunne...

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

03. november 2023

Danmark i spidsen for historisk FN-samarbejde om international verdensmålsstandard

FN og den internationale standardiseringsorganisation ISO er for første gang nogensinde gået sammen i et partnerskab om at udvikle en international ledelsesstandard for FN’s verdensmål. Danmark har taget initiativ til standarden og skal lede arbej...

28. september 2023

Ledelsessystem for ligestilling og diversitet – erfaringer og perspektiver – et år efter

Se eller gense dette webinar, hvor du kan høre om erfaringerne med at arbejde med standarden, DS 5001 - ledelsessystem for ligestilling og diversitet. Mere end 20 danske organisationer har været med til at udvikle standarden, og AP Pension er som...