Ny standard til rapportering og vurdering af grønne finansieringsaktiviteter

02. august 2021

Ny standard til rapportering og vurdering af grønne finansieringsaktiviteter

Klimaforandringer rammer overalt på jorden, og det er ikke uden omkostninger – også økonomiske. Det kræver finansiering at overvåge klimaforandringerne såvel som at nedbringe drivhusgasemissionerne. Det anslås, at det kræver mange milliarder dollars i investeringer, hvis vi skal nå verdens mål om at reducere CO2 udledningen.

Investeringer i grønne aktiviteter relateret til klimaforandringer kan være omfattende og svære at sammenligne. Rapportering og vurdering er derfor afgørende for at bevise, hvorvidt investeringer har en positiv påvirkning på miljøet for at kunne tiltrække yderligere investeringer. En ny standard på området er netop offentliggjort for at bidrage til en grønnere verden.

ISO 14097

ISO 14097 Styring af drivhusgasser og relaterede aktiviteter – Rammer og herunder principper for samt krav til vurdering og rapportering af investeringer og finansielle aktiviteter relateret til klimaforandringer skal hjælpe finansieringsrådgivere med at vurdere og rapportere om organisationers handlinger for at anslå den reelle værdi af deres bidrag til klimamålsætningerne.

Standarden specificerer rammen for de nødvendige principper, krav og vejledninger til at opnå målsætningerne. ISO 14097 vurderer effekten af investeringsbeslutninger angående drivhusgasemissionstendenser i økonomien, kompatibilitet af investerings- og finansieringsbeslutninger med minimal CO2-udledning og klimamålsætningerne samt risikoen ved de finansielle aktiviteter (f.eks. private aktier, børsnoterede aktier, obligationer, lån) som følge af klimamålsætningerne eller klimapolitikker.

Hvad bidrager standarden til?

Massamba Thioye, projektleder for ISO’s ekspertgruppe, der har været med til at udvikle standarden, fortæller, at grønne investeringer både bidrager til den globale indsats for at reducere drivhusgasemissionerne, til bæredygtigheden og til den langsigtede rentabilitet af selve investeringen.

”Finansieringsrådgivere kan undgå kulstofintensive aktiviteter for derimod at investere i grønne aktiviteter. Men medmindre det gøres bredt, vil effekten på drivhusgasemissioner være begrænset”, siger han.

”Det vil være mere effektivt, hvis de interagerer med deres investeringsorganisationer og påvirker dem til at fremme grønne investeringsplaner. Det er derfor vigtigt at være i stand til at måle konsekvenserne på drivhusgasemissionerne af handlingerne fra de organisationer, som de investerer i. Nøglen til succes inden for grøn økonomi findes i gennemsigtighed og målinger, hvilket denne standard skal facilitere.”

Lignende standarder

ISO 14097 er den nyeste standard relateret til klimaforandringer og finansiering, men andre standarder er under udvikling, så som den kommende serie af ISO 14030 Miljøpræsentationsevaluering af grønne gældsinstrumenter.

Vil du vide mere?

Du finder ISO 14097 her: 

https://webshop.ds.dk/standard/M340975/ds-iso-14097-2021 

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - torsdag 8.30 - 16.00. Fredag 8.30 - 15.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

01. december 2023

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

Udviklingen af det europæiske CCUS-marked og den tilhørende infrastruktur var i højsædet på Europa-Kommissionens årlige CCUS-konference, som netop er blevet holdt i Aalborg med nationale og internationale beslutningstagere, myndigheder og eksperte...