Ny standard til rapportering og vurdering af grønne finansieringsaktiviteter

02. august 2021

Ny standard til rapportering og vurdering af grønne finansieringsaktiviteter

Klimaforandringer rammer overalt på jorden, og det er ikke uden omkostninger – også økonomiske. Det kræver finansiering at overvåge klimaforandringerne såvel som at nedbringe drivhusgasemissionerne. Det anslås, at det kræver mange milliarder dollars i investeringer, hvis vi skal nå verdens mål om at reducere CO2 udledningen.

Investeringer i grønne aktiviteter relateret til klimaforandringer kan være omfattende og svære at sammenligne. Rapportering og vurdering er derfor afgørende for at bevise, hvorvidt investeringer har en positiv påvirkning på miljøet for at kunne tiltrække yderligere investeringer. En ny standard på området er netop offentliggjort for at bidrage til en grønnere verden.

ISO 14097

ISO 14097 Styring af drivhusgasser og relaterede aktiviteter – Rammer og herunder principper for samt krav til vurdering og rapportering af investeringer og finansielle aktiviteter relateret til klimaforandringer skal hjælpe finansieringsrådgivere med at vurdere og rapportere om organisationers handlinger for at anslå den reelle værdi af deres bidrag til klimamålsætningerne.

Standarden specificerer rammen for de nødvendige principper, krav og vejledninger til at opnå målsætningerne. ISO 14097 vurderer effekten af investeringsbeslutninger angående drivhusgasemissionstendenser i økonomien, kompatibilitet af investerings- og finansieringsbeslutninger med minimal CO2-udledning og klimamålsætningerne samt risikoen ved de finansielle aktiviteter (f.eks. private aktier, børsnoterede aktier, obligationer, lån) som følge af klimamålsætningerne eller klimapolitikker.

Hvad bidrager standarden til?

Massamba Thioye, projektleder for ISO’s ekspertgruppe, der har været med til at udvikle standarden, fortæller, at grønne investeringer både bidrager til den globale indsats for at reducere drivhusgasemissionerne, til bæredygtigheden og til den langsigtede rentabilitet af selve investeringen.

”Finansieringsrådgivere kan undgå kulstofintensive aktiviteter for derimod at investere i grønne aktiviteter. Men medmindre det gøres bredt, vil effekten på drivhusgasemissioner være begrænset”, siger han.

”Det vil være mere effektivt, hvis de interagerer med deres investeringsorganisationer og påvirker dem til at fremme grønne investeringsplaner. Det er derfor vigtigt at være i stand til at måle konsekvenserne på drivhusgasemissionerne af handlingerne fra de organisationer, som de investerer i. Nøglen til succes inden for grøn økonomi findes i gennemsigtighed og målinger, hvilket denne standard skal facilitere.”

Lignende standarder

ISO 14097 er den nyeste standard relateret til klimaforandringer og finansiering, men andre standarder er under udvikling, så som den kommende serie af ISO 14030 Miljøpræsentationsevaluering af grønne gældsinstrumenter.

Vil du vide mere?

Du finder ISO 14097 her: 

https://webshop.ds.dk/standard/M340975/ds-iso-14097-2021 

Informationscentret
Informationscentret Vi har åbent mandag - torsdag 8.30 - 16.00. Fredag 8.30 - 15.00
Salg og Kundeservice
E: dsinfo@ds.dk
T: 39966140

Se også

25. oktober 2024

Cirkulært design og ESPR – hvordan kan standarder hjælpe

Se eller gense webinaret om hvordan nye standarder kan hjælpe virksomheder med en praktisk tilgang til cirkulære strategier – både på organisationsniveau og produktniveau.

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

09. oktober 2024

Data og digitalisering får betydelig rolle i den bæredygtige udvikling

Bæredygtighed får større fokus i bygge- og anlægsbranchen, og det er en nødvendighed, hvis vi skal nå EU’s klimamål i 2050. Men for at skabe de bæredygtige forandringer er der er behov for øget digitalisering samt strømlinede metoder og værktøjer...

06. juni 2024

Webinar om internationale standarder for biodiversitet

Se eller gense webinaret og få seneste nyt fra det internationale arbejde med udviklingen af standarder for biodiversitet samt mulighed for at bidrage med egen viden og udfordringer.