Stofmundbind skal leve op til standarden, hvis man vil sikre kvalitet og funktion

30. november 2021

Stofmundbind skal leve op til standarden, hvis man vil sikre kvalitet og funktion

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind, der er testet og godkendt efter den danske standard. Men der findes ikke i øjeblikket stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter standarden, og producenter anbefales derfor at få testet deres produkter.

Mundbind er tilbage i det danske gadebillede, men vælger man et vaskbart mundbind, kan det være svært at vide om kvalitet, funktion og sikkerhed er i orden. For selvom der findes en dansk standard, der skal sikre netop dette, findes der ikke i øjeblikket stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter den danske standard.

Vi satte gang i arbejdet med standarden, fordi der manglede krav på området, og for at forbrugere, der gerne vil have et alternativ til medicinske engangsmundbind, skulle have mulighed for at vælge vaskbare mundbind, der er testet og lever op til nogle krav til kvalitet, funktion og sikkerhed. Det synes vi er vigtigt og derfor håber vi, at producenterne vil få testet deres mundbind efter standarden, som Sundhedsstyrelsen nu anbefaler, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard og fortsætter:

- Vi ved, at der findes nogle mundbind, som ville leve op til standarden, hvis de blev testet - som fx er godkendt efter direktivet om medicinsk udstyr eller personlige værnemidler. Men det kan forbrugerne ikke se, for der er ikke noget DS-mærke på pakken

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind med dokumenteret høj filtreringsgrad, der er testet og godkendt efter den danske standard. Og da der ikke i øjeblikket findes stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter den danske standard, anbefales producenter at få testet deres produkter.

Der har måske været mindre incitament for at producere mundbind efter standarden, fordi vi har haft en lang periode uden krav om mundbind.  Men vi håber, at de nye krav om brug af mundbind og opfordringen fra Sundhedsstyrelsen om, at stofmundbind skal være testet og godkendt efter den danske standard, vil øge interessen for at producere mundbind, der lever op til standarden, så det bliver lettere for forbrugerne at vælge et ordentligt mundbind, som er trygt og sikkert at anvende og virker efter hensigten, siger Jens Heiede.

Mundbind, der lever op til kravene, vil få påtrykt på emballagen, at de lever op til den danske standard, DS 3000:2021. Her vil også stå filtreringsgraden. Det skal bl.a. være med til at sikre et mere gennemskueligt marked.

Standarden stilles gratis til rådighed i elektronisk pdf-format og kan findes her: https://webshop.ds.dk/standard/M346683/ds-3000-2021 

Der er udarbejdet et tillæg til standarden for at kunne imødegå producenter/fabrikanter, der har en endnu højere filtreringsgrad end standarden i første omgang lagde op til: https://webshop.ds.dk/standard/M351194/ds-3000-2021-till-1-2021 

 

Kontakt

Jeanett Fleron
Jeanett Fleron Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: jef@ds.dk
T: 39 96 61 72

Se også

Vær med til at revidere standarden for biobanker

03. maj 2024

Vær med til at revidere standarden for biobanker

Den kommende europæiske lovgivning Health Data Space Act skærper kvalitetskrav til biobanker. Parallelt er ISO´s tekniske komite for bioteknologi i gang med at revidere standarden med de generelle krav for biobanker, DS/EN ISO 20387. Dansk deltage...

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

08. december 2023

Grøn lovgivning påvirker lægemidler og medicinsk udstyr i høj grad

Lægemidler og medicinsk udstyr skal i forvejen leve op til de mange krav, der stilles i direktiver og lovgivning på området for at sikre patienters sikkerhed. Med bæredygtighed og grøn omstilling kommer der nu endnu flere krav, som sektoren skal f...

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

28. april 2023

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

Virksomheden AG Sundhedsfremme har valgt at følge standarden for kvalitetsledelse for sundhedssektoren, DS/EN 15224. Det har ifølge kvalitetschefen, Peter Trampedach, ført til vækst og bedre styring af processer samt mindre papirarbejde.