Stofmundbind skal leve op til standarden, hvis man vil sikre kvalitet og funktion

30. november 2021

Stofmundbind skal leve op til standarden, hvis man vil sikre kvalitet og funktion

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind, der er testet og godkendt efter den danske standard. Men der findes ikke i øjeblikket stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter standarden, og producenter anbefales derfor at få testet deres produkter.

Mundbind er tilbage i det danske gadebillede, men vælger man et vaskbart mundbind, kan det være svært at vide om kvalitet, funktion og sikkerhed er i orden. For selvom der findes en dansk standard, der skal sikre netop dette, findes der ikke i øjeblikket stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter den danske standard.

Vi satte gang i arbejdet med standarden, fordi der manglede krav på området, og for at forbrugere, der gerne vil have et alternativ til medicinske engangsmundbind, skulle have mulighed for at vælge vaskbare mundbind, der er testet og lever op til nogle krav til kvalitet, funktion og sikkerhed. Det synes vi er vigtigt og derfor håber vi, at producenterne vil få testet deres mundbind efter standarden, som Sundhedsstyrelsen nu anbefaler, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard og fortsætter:

- Vi ved, at der findes nogle mundbind, som ville leve op til standarden, hvis de blev testet - som fx er godkendt efter direktivet om medicinsk udstyr eller personlige værnemidler. Men det kan forbrugerne ikke se, for der er ikke noget DS-mærke på pakken

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind med dokumenteret høj filtreringsgrad, der er testet og godkendt efter den danske standard. Og da der ikke i øjeblikket findes stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter den danske standard, anbefales producenter at få testet deres produkter.

Der har måske været mindre incitament for at producere mundbind efter standarden, fordi vi har haft en lang periode uden krav om mundbind.  Men vi håber, at de nye krav om brug af mundbind og opfordringen fra Sundhedsstyrelsen om, at stofmundbind skal være testet og godkendt efter den danske standard, vil øge interessen for at producere mundbind, der lever op til standarden, så det bliver lettere for forbrugerne at vælge et ordentligt mundbind, som er trygt og sikkert at anvende og virker efter hensigten, siger Jens Heiede.

Mundbind, der lever op til kravene, vil få påtrykt på emballagen, at de lever op til den danske standard, DS 3000:2021. Her vil også stå filtreringsgraden. Det skal bl.a. være med til at sikre et mere gennemskueligt marked.

Standarden stilles gratis til rådighed i elektronisk pdf-format og kan findes her: https://webshop.ds.dk/standard/M346683/ds-3000-2021 

Der er udarbejdet et tillæg til standarden for at kunne imødegå producenter/fabrikanter, der har en endnu højere filtreringsgrad end standarden i første omgang lagde op til: https://webshop.ds.dk/standard/M351194/ds-3000-2021-till-1-2021 

 

Kontakt

Jeanett Fleron
Jeanett Fleron Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: jef@ds.dk
T: 39966172

Se også

Danske virksomheder bør være med til at udvikle fremtidens standarder indenfor life science

31. maj 2022

Danske virksomheder bør være med til at udvikle fremtidens standarder indenfor life science

Brug af sundhedsdata muliggør et helt nyt niveau af personlig behandling, men stiller samtidigt nye krav til udviklingen af standarder.

Webinar om Life Science

30. maj 2022

Video: Webinar om Life Science

Hvordan kan danske virksomheder få indflydelse fremtidens markedskrav til life science? Få indsigt i de nuværende krav og muligheder, samt hvordan forskningsresultater kan bringes i spil via standardisering.

Danske biotek-virksomheder kan få first-mover-fordele og forme fremtidens markedskrav

10. maj 2022

Danske biotek-virksomheder kan få first-mover-fordele og forme fremtidens markedskrav

Danske virksomheder er generelt langt fremme inden for life science, og derfor bør de også i langt højere grad, end det er tilfældet i dag, være med til at forme fremtidens markedskrav med deres viden og erfaring.

Vær med til at revidere standarden for små dampsterilisatorer

10. maj 2022

Vær med til at revidere standarden for små dampsterilisatorer

Nu starter revisionen af standarden, DS/EN 13060 – Små dampsterilisatorer (autoklaver), og du har mulighed for at være med og få indflydelse på udformningen af de krav, der stilles til autoklaverne.