Stofmundbind skal leve op til standarden, hvis man vil sikre kvalitet og funktion

30. november 2021

Stofmundbind skal leve op til standarden, hvis man vil sikre kvalitet og funktion

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind, der er testet og godkendt efter den danske standard. Men der findes ikke i øjeblikket stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter standarden, og producenter anbefales derfor at få testet deres produkter.

Mundbind er tilbage i det danske gadebillede, men vælger man et vaskbart mundbind, kan det være svært at vide om kvalitet, funktion og sikkerhed er i orden. For selvom der findes en dansk standard, der skal sikre netop dette, findes der ikke i øjeblikket stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter den danske standard.

Vi satte gang i arbejdet med standarden, fordi der manglede krav på området, og for at forbrugere, der gerne vil have et alternativ til medicinske engangsmundbind, skulle have mulighed for at vælge vaskbare mundbind, der er testet og lever op til nogle krav til kvalitet, funktion og sikkerhed. Det synes vi er vigtigt og derfor håber vi, at producenterne vil få testet deres mundbind efter standarden, som Sundhedsstyrelsen nu anbefaler, siger Jens Heiede, standardiseringsdirektør i Dansk Standard og fortsætter:

- Vi ved, at der findes nogle mundbind, som ville leve op til standarden, hvis de blev testet - som fx er godkendt efter direktivet om medicinsk udstyr eller personlige værnemidler. Men det kan forbrugerne ikke se, for der er ikke noget DS-mærke på pakken

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man enten bruger et CE-mærket engangsmundbind eller et stofmundbind med dokumenteret høj filtreringsgrad, der er testet og godkendt efter den danske standard. Og da der ikke i øjeblikket findes stofmundbind på det danske marked, der er godkendt efter den danske standard, anbefales producenter at få testet deres produkter.

Der har måske været mindre incitament for at producere mundbind efter standarden, fordi vi har haft en lang periode uden krav om mundbind.  Men vi håber, at de nye krav om brug af mundbind og opfordringen fra Sundhedsstyrelsen om, at stofmundbind skal være testet og godkendt efter den danske standard, vil øge interessen for at producere mundbind, der lever op til standarden, så det bliver lettere for forbrugerne at vælge et ordentligt mundbind, som er trygt og sikkert at anvende og virker efter hensigten, siger Jens Heiede.

Mundbind, der lever op til kravene, vil få påtrykt på emballagen, at de lever op til den danske standard, DS 3000:2021. Her vil også stå filtreringsgraden. Det skal bl.a. være med til at sikre et mere gennemskueligt marked.

Standarden stilles gratis til rådighed i elektronisk pdf-format og kan findes her: https://webshop.ds.dk/da-dk/s%c3%b8gning/13-340-20-hovedbeskyttelsesudstyr/ds-30002021

Der er udarbejdet et tillæg til standarden for at kunne imødegå producenter/fabrikanter, der har en endnu højere filtreringsgrad end standarden i første omgang lagde op til: https://webshop.ds.dk/da-dk/standarder/standard/ds-30002021-till-12021

 

Kontakt

Jeanett Fleron
Jeanett Fleron Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: jef@ds.dk
T: 39966172

Se også

Ny, dansk vejledning i udvælgelse og udbud af medicinske handsker

26. november 2021

Ny, dansk vejledning i udvælgelse og udbud af medicinske handsker

Som følge af COVID-19 er der opstået et stort behov for medicinske handsker. Det har skabt pres på indkøbsafdelinger i sundheds- og medicobranchen, som efterspørger guidelines til at vælge det rigtige produkt, når der skal formuleres udbud og købe...

Workshop for virksomheder om standarder for bæredygtig medico

23. november 2021

Workshop for virksomheder om standarder for bæredygtig medico

Dansk Standard er med, når Erhvervsstyrelsen afholder workshop om bæredygtig medico, hvor især udvikling af internationale standarder bliver peget på som vigtige værktøjer. Alle interessenter er velkomne til at deltage.

Krav til kemikalier i børneomsorgsprodukter

18. november 2021

Krav til kemikalier i børneomsorgsprodukter

Omsorgsprodukter til børn skal nu have deres egen standard for krav til kemikalier, der skal gælde på tværs af produktområder, uanset om det er pusleborde, barnevogne eller hoppegynger mm.

Grafiske symboler for medicinsk udstyr efterlader ikke plads til fejl

03. august 2021

Grafiske symboler for medicinsk udstyr efterlader ikke plads til fejl

Informationen på medicinsk udstyr skal kunne forstås af alle led i forsyningskæden, uanset sprog. Derfor er det blevet vedtaget internationalt, at man skal anvende en bestemt række grafiske symboler. Standarden, som definerer disse symboler for me...