Danmark har en styrkeposition inden for AI

08. marts 2022

Dansk styrkeposition inden for AI giver gode forudsætninger for at tage næste skridt

Danmark har nogle af de bedste uddannelsesinstitutioner inden for kunstig intelligens (AI) i Europa, vi går forrest i udviklingen af standarder på området, og mange virksomheder eksperimenterer med det. Derfor er Danmark godt rustet til at anvende AI i langt højere grad, end det er tilfældet nu.

Danske universiteter er førende i Europa inden for udvalgte AI-underdiscipliner, og tre ud af Europas 15 bedste universiteter inden for teoretisk datalogi ligger i Danmark. Det viser en rapport udarbejdet af Silo AI, et af Europas største private AI-konsulenthuse. Og det er meget væsentligt, hvis man spørger eksperter på området:

-Det er vigtigt, at vi i Danmark uddanner flere eksperter inden for AI, hvis vi skal være førende inden for kunstig intelligens. Der er allerede nu flaskehalsudfordringer inden for branchen, og vi kan stå i den situation, at danske virksomheder må flytte til andre lande for at kunne udvikle kunstig intelligens, fortæller Kim Skov Hilding, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Manglen på AI-eksperter er ifølge Kim Skov Hilding en udfordring for dansk erhvervsliv med henblik på det fremtidige arbejde inden for AI. Derfor har man også stor fokus på uddannelse inden for kunstig intelligens i Dansk Standards standardiseringsudvalg, der bl.a. understøtter uddannelserne via faglige arrangementer og anden kontakt til uddannelsesinstitutioner.

Dansk Standard har sekretariatet for udvikling af standarder inden for kunstig intelligens og har dermed styringen af standardiseringsarbejdet, som national og europæisk lovgivning vil tage udgangspunkt i, når der skal stilles krav til brugen af kunstig intelligens i fremtiden. Og netop de fælles krav og rammer, som standarderne sætter, kan ifølge Kim Skov Hilding være en betydningsfuld faktor i at få flere virksomheder til at implementere AI.

Danmark er godt rustet til næste skridt

-Når AI skal anvendes i den virkelige verden, er der brug for specifikke retningslinjer, der sikrer en troværdig og sikker anvendelse af AI. Standarder er baseret på best practice og er derfor meget velegnet til at danne rammerne for anvendelse af kunstig intelligens, siger Kim Skov Hilding og uddyber:

-Danmark har altså en styrkeposition inden for AI, både i forbindelse med vores uddannelser og vores styring på standardiseringsarbejdet. Derfor er vi godt rustet til i højere grad at anvende AI, end hvad tilfældet er nu.
Det er Anders Kofod-Petersen, AI Solutions Strategist i Silo AI Danmark enig i. Ifølge rapporten fra Silo AI eksperimenterer 75% af store danske virksomheder med AI, mens 20 % af dem har AI som en afgørende komponent i deres forretningsstrategi. Og det sidste tal kunne ifølge Anders Kofod-Petersen godt blive endnu højere, for der er stor forskel på at eksperimentere med AI til rent faktisk at integrere det som en del af virksomheden.

-Vi er et af de mest digitaliserede lande i Europa og har nogle af de bedste uddannelser i relation til AI. Og samtidigt står vi i spidsen for arbejdet med at sætte fremtidens fælles europæiske standarder på området. Vi har derfor nogle rigtig gode forudsætninger for at tage skridtet fra blot at eksperimentere til at implementere AI som et sikkert, troværdigt kerneelement i vores værdiskabelse - både i den private og offentlige sektor, udtaler Anders Kofod-Petersen, AI Solutions Strategist i Silo AI Danmark.

Standarder gør det lettere at arbejde med kunstig intelligens

For at gøre det lettere for virksomheder og myndigheder at arbejde med kunstig intelligens og samtidig hjælpe med at gøre teknologien tryg og sikker at anvende, har Dansk Standard udviklet to specifikationer. Sammen med en lang række eksperter fra myndigheder, virksomheder og forskningsinstitutioner. Specifikationerne, der er opbygget som let tilgængelige checklister med anbefalinger, information og gode råd har fået stor interesse fra dansk erhvervsliv og myndigheder, og de bliver i høj grad anvendt på særligt uddannelsesområdet.

Den ene specifikation skal sikre gennemsigtighed og er målrettet udviklere og projektledere. Den anden har fokus på det offentliges brug af kunstig intelligens i sagsbehandling, hvor teknologien f.eks. kan være med til at gøre det lettere og hurtigere at træffe beslutninger bl.a. i forbindelse med byggeansøgninger og beskæftigelsesindsats.

-Begge specifikationer har til formål at understøtte løsninger, der er sikre at anvende, og som vi kan have tillid til. Når vi har tillid til teknologien, kan vi anvende den til at skabe økonomisk og social værdi, forklarer Kim Skov Hilding.

De to specifikationer, Kunstig intelligens – Del 1: Gennemsigtighed og Kunstig intelligens – Del 2: Beslutningsstøttende anvendelse i offentlig sagsbehandling, kan downloades gratis på ds.dk

Er du nysgerrig på udviklingen af internationale standarder inden for kunstig intelligens, kan du også læse mere om udvalgsarbejdet her: https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/it/kunstig-intelligens 

 

Kontakt

Kim Skov Hilding
Kim Skov Hilding Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: ksk@ds.dk
T: 39 96 62 17

Se også

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Webinar: Sådan håndterer du bias i kunstig intelligens

09. maj 2023

Webinar: Sådan håndterer du bias i kunstig intelligens

Se eller gense dette webinar, hvor du får du en introduktion til en ny guide fra Dansk Standard, der kan hjælpe med at håndtere bias i kunstig intelligens.

Undgå blinde vinkler i dine algoritmer

20. april 2023

Undgå blinde vinkler i dine algoritmer

Ny vejledning skal hjælpe virksomheder og kommuner med at undgå diskrimination ved brug af kunstig intelligens.

Danmark i spidsen for udvikling af robotternes ”USB-stik”

11. august 2022

Danmark i spidsen for udvikling af robotternes ”USB-stik”

Danmark skal lede arbejdet med en ny international standard, der skal gøre det nemmere og hurtigere at installere samme værktøj på forskellige robotter.