09. maj 2022
I 2021 offentliggjorde Miljøministeriet regeringens handlingsplan for cirkulær økonomi i Danmark, som udgør Danmarks nationale plan for forebyggelse samt håndtering af affald.
Handlingsplanen for cirkulær økonomi er en plan, der skal sikre, at Danmark bliver et førende land i udviklingen af cirkulær økonomi. Regeringens plan har til formål at styrke Danmarks konkurrenceevne, sikre bæredygtig vækst og skabe et mere ressourceeffektivt samfund.
I en cirkulær økonomi recirkulerer materialer og produkter, således deres værdi udnyttes til fulde, i stedet for at lade ressourcerne gå til spilde, når produktet er udtjent, ved at blive forbrændt eller sendt på deponi. Mængden af restaffald kan derfor ses som en indikator for størrelsen af den cirkulære økonomi. Jo mere vi ender med at brænde af eller deponere, jo dårligere er cirkuleringen af ressourcer.
Cirkulær økonomi er en forudsætning for grøn omstilling, og flere politiske aktører og instanser har allerede defineret en række initiativer og politikker, der skal understøtte udviklingen af cirkulær økonomi.
I december 2015 lancerede EU-Kommissionen en pakke for cirkulær økonomi, som skal fremme en mere bæredygtig udvikling i EU frem mod 2030. Pakken består af to dele: En handlingsplan for cirkulær økonomi og en række konkrete forslag til ændringer af seks affaldsdirektiver, som Danmark som EU-medlemsland har forpligtelse til at efterleve.
Ydermere har EU-Kommissionen i marts 2020 indgået "Circular Economy Action Plan" (CEAP), der er en handlingsplan for cirkulær økonomi i Europa.
Handlingsplanen består af seks mål og stræber efter at:
CEAP er et centralt element i EU's arbejde for at realisere målene om cirkulær økonomi og bæredygtig udvikling i 2030.
Den danske handlingsplan for cirkulær økonomi, som Miljøministeriet offentliggjorde i 2021, er en national plan, der skal forebygge og håndtere affald i Danmark og danske virksomheder.
Planen beskriver den danske politik og de konkrete indsatser ud fra en cirkulær værdikæde og skal understøtte danske virksomheder med at standardisere deres arbejde med cirkulær økonomi.
Handlingsplanen er baseret på tre visioner:
Derudover har regeringen defineret 8 målsætninger i handlingsplanen, der berører affaldsmængder indenfor udvalgte områder, miljømærkning for offentlige indkøb samt forbrug af plastik.
Planen strækker sig fra 2020-2032, men skal revideres undervejs.
Med den stigende befolkningstilvækst, voksende middelklasse og større efterspørgsel på produkter er effektiv ressourceudnyttelse et vigtigt konkurrenceparameter - både nu og i fremtiden.
Mange danske virksomheder har allerede ambitionerne om at implementere cirkulær økonomi, men mangler værktøjerne til at arbejde strategisk med det.
Det danske S-udvalg, S-863, skal være med til at udvikle disse værktøjer. Fem arbejdsgrupper er i gang med at udvikle rapporter og standarder til formål at hjælpe virksomheder og organisationer til at håndtere miljømæssige, økonomiske og sociale udfordringer.
Det forventes, at de første dokumenter offentliggøres i begyndelsen af 2023.
Se eller gentag dette webinar, hvor du vil lære mere om ideerne bag standardisering af cirkulær økonomi i forlængelse af Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).
Det kan være svært for virksomheder at genbruge og genanvende produkter og ressourcer. Derfor er der brug for fælles cirkulære rammer lyder det fra både Christiansborg og erhvervslivet.
En ny undersøgelse fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) viser, at vi er langt fra målstregen med de cirkulære ambitioner. Således fungerer fem ud af otte markeder for genanvendte materialer ikke. Især manglende tillid er en barriere for at øge an...
Alle taler om det, men hvad betyder det egentligt? Vi stiller skarpt på nogle af tidens vigtige klimabegreber.