Grøn omstilling i byggebranchen: Hvor meget dokumentation kræver det?

15. september 2022

Grøn omstilling i byggebranchen: Hvor meget dokumentation kræver det?

Mange flere materialer kan med fordel genbruges i byggeriet, men det kræver, at dokumentationen er i orden. Spørgsmålet er, om klimabelastningen fra byggeriet bliver mindre af at blive dokumenteret? Og hvor store krav skal der stilles til dokumentation?

- Vi skal til at bygge på en ny måde, med fokus på genbrug og genanvendelse, og her er dokumentation afgørende for at skabe tillid og tryghed mellem de forskellige aktører i branchen. Samtidig er vi opmærksomme på, at vi skal finde en balance, så dokumentationen faktisk bliver meningsfuld, siger Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard, med fokus på digitalisering og byggeri.

Anne Holm Sjøberg har blikket rettet mod flere aspekter af byggeri, men det hele peger mod en mere grøn bundlinje, og hun vil have branchens parter med i beslutningerne.

- Vi er i fuld gang med en grøn omstilling, og der skal vi kortlægge en masse materialer for at kunne gennemskue de faktiske gevinster og få det ind i en cirkulær kæde. Vi skal genanvende flere byggematerialer, og det stiller krav til dokumentation af både byggematerialernes egenskaber, og hvordan de kan bruges. Men man kan overveje, om vi lige nu har for mange overflødige dokumentationskrav. Og det vil jeg tale med branchen om, så vi sammen kan finde ud af, hvad der er brug for.

Standarder skal understøtte omstillingen til cirkulært byggeri

I Dansk Standards øjne er der et behov for fælles retningslinjer på tværs af Europa, når det drejer sig om omstilling til et cirkulært byggeri. Derfor har de sat sig i spidsen for en europæisk standardiseringskomité, der skal udarbejde standarder, som understøtter mere genanvendelse og genbrug. Her spiller data en central rolle, og Anne Holm Sjøberg ser store muligheder:

- Vi inddrager byggebranchen i udviklingen af de nye standarder. Og vi taler stensikkert ind i en fremtid, hvor data får en større rolle i at dokumentere grønne tiltag. Derfor har vi både fokus på at skabe fundamentet for et cirkulært byggeri og på, hvordan vi kan ensarte og lette arbejdet med data og digitalisering. Når vi har en standard, så har vi også en garanti for, at en ekspert har gennemtænkt en best practise, man kan stole på.

Troværdig dokumentation på genbrugte produkter

Men selvom standarder er vigtige for den cirkulære omstilling i byggeriet, er der også behov for dokumentation af konkrete byggematerialer og løsninger, der ikke nødvendigvis er omfattet af europæiske standarder. F.eks. hvis der er tale om innovative løsninger eller genbrug af særlige materialer.

ETA-Danmark A/S er kendt for at dokumentere byggeprodukter i et fælles sprog, der anvendes over hele EU. De er uundgåelige i en omstilling, hvor dokumentation er nøglen. Thomas Bruun, adm. direktør i ETA-Danmark A/S fortæller, at de netop er specialiseret i komplekse dokumentationer. I forhold til genbrug og genanvendelse af byggematerialer står alle interessenter overfor en stor opgave.

- Vi har en forhåbning om, at der er lige så god og troværdig dokumentation på genbrugte produkter som for nye. Det er den dokumentation, som skal gøre det attraktivt at vælge brugte materialer. Der er en stor vilje for at høste og anvende disse produkter, men det drejer sig jo i den sidste ende også om at overholde kravene i bygningsreglementet, og at bygherren sikrer et holdbart og sikkert byggeri – og det kan reelt set komme til at stå i vejen, siger Thomas Bruun.

Thomas Bruun forventer ikke, at der findes en helt skudsikker dokumentation for de genbrugte materialer, da ikke alt genbrugt er helt ensartet. Derfor kan det være svært at sikre, at dokumentationen gælder for hele partiet af materialer. Fremadrettet kan meget gøres ved at bygge, så elementerne er nemme at pille ned ved udskiftning og derved sikre en skånsom nedrivning.

Det operative aspekt er centralt for ETA-Danmark A/S, som er vant til at arbejde med den komplekse dokumentation. De kender faldgruberne.

- Vi skal passe på ikke at tale det her ihjel - vi skal være en løsning og ikke en forhindring. Bøvlet skal minimeres, og vi skal genanvende og genbruge rigtigt. Det er ikke nødvendigvis de helt store entrepriser, som fuldt ud kan genbruge materialer, men der er mange andre, der kan have glæde af dette tiltag, siger Thomas Bruun.

Ensrettet og enkel dokumentation

Anne Holm Sjøberg samstemmer og har også et positivt blik på øvelsen med dokumentation.

- Vi skal have gjort dokumentation til et plusord. Men hvis man beder om for meget dokumentation, kan det blive en udfordring at få genanvendte materialer i spil i byggeriet. Derfor synes vi, at det er vigtigt på den ene side at gøre dokumentation så ensrettet og enkelt som muligt og på den anden side imødekomme behovet for nødvendig viden om materialernes egenskaber.

Ud over de mere overordnede tanker, så er der også praktiske aspekter ved at tage de grønne tiltag ind i forretningen.

- Som virksomhed kan man ikke komme uden om forskellige dokumentationskrav, der fremmer bæredygtigt byggeri. Ved at imødekomme disse krav vil du som virksomhed både stå stærkere på markedet og være mere attraktiv over for investorer.

Vil du vide mere?

Se eller gense voresl morgenbriefing d. 13. oktober, hvor du kan høre mere hvor meget dokumentation vi kan kræve i det bæredygtige byggeri.

https://www.ds.dk/da/nyhedsarkiv/2022/10/morgenbriefing-baeredygtighed-i-byggeriet 

 

Kontakt

Anne Holm Sjøberg
Anne Holm Sjøberg Afdelingschef | Head of Department
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: ahs@ds.dk
T: 39 96 61 45

Se også

Et styrket samarbejde mellem forskning og standardisering kan bane vejen for den bæredygtige og digitale omstilling af det byggede miljø

03. juli 2023

Samarbejde mellem forskning og standardisering er vigtigt i den bæredygtige og digitale omstilling af det byggede miljø

Omstilling af bygninger samt bygningsbrug og -drift spiller en vigtig rolle i en bæredygtig og digital omstilling. Et styrket samarbejde mellem forskere og standardiseringsorganer kan drive udvikling inden for Facility Management (FM).

Webinar om design for adskillelse i byggeriet

18. april 2023

Webinar om design for adskillelse i byggeriet

Se eller gense webinaret om design for adskillelse, hvor du får indblik i, hvordan den internationale ISO-standard om design for adskillelse, DS/ISO 20887, kan hjælpe byggeriet med at komme godt i gang.

EU-taksonomien kort fortalt

30. marts 2023

EU-taksonomien kort fortalt

EU’s taksonomi kan få betydning for alle aktører i byggeriet, og det er derfor en god ide at sætte sig ind i kravene allerede nu.

Hvad er cirkulært byggeri

07. februar 2023

Hvad er cirkulært byggeri? - Økonomisk og klimaorienteret byggeri

Når vi både ønsker at udvikle verden med ny arkitektur og samtidig passe på vores Jord og vores klima, må man arbejde cirkulært frem for lineært. Cirkulært byggeri er en ny tilgang og et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Men hvad inde...