Ny ledelsesstandard skal styrke ligestilling og diversitet på arbejdspladsen

15. september 2022

Ny ledelsesstandard skal styrke ligestilling og diversitet på arbejdspladsen

Danske virksomheder og organisationer kan nu få dokumentation for, at de arbejder ambitiøst og kontinuerligt med ligestilling og diversitet.

En ny dansk standard for ligestilling og diversitet skal gøre det lettere at arbejde struktureret og målbart med ligestilling og diversitet. Ledelsesstandarden, der er er udviklet af en lang række eksperter, arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer samt virksomheder, er den første af sin slags i verden, og der er stor interesse for standarden fra andre lande.

- Danmark skal være verdens bedste land at leve og arbejde i for alle. I DI er vi helt overbeviste om, at øget diversitet i erhvervslivet skaber værdi og giver et bedre, mere konkurrencedygtigt og rigere samfund. Vi skal have et inkluderende fællesskab, fordi det simpelthen er i fællesskabets bedste interesse. Det kræver, at vi sikrer at alle talenter kommer i spil. De virksomheder, der arbejder målrettet med diversitet og inklusion, får nu et konkret værktøj med standarden til at systematisere deres indsatser, og standarden gør det muligt at anerkende det arbejde, som virksomhederne gør for at fremme diversitet og inklusion via en egentlig certificering, siger Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri.

Papir på indsatsen

Det bliver muligt for virksomheder og organisationer at blive certificeret på baggrund af den nye ledelsesstandard og dermed få dokumentation for at de ambitiøst og kontinuerligt arbejder med ligestilling og diversitet.

- Det er virkelig positivt, at virksomheder nu kan opnå et uafhængigt kvalitetsstempel af deres indsats gennem en frivillig certificering – eller bare kan vælge at hente inspiration i en officiel standard, som førende eksperter på området har udarbejdet sammen med flere arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer. Som arbejdsplads ser vi frem til selv at hente inspiration i standarden til vores eget arbejde med ligestilling og diversitet. Og som investor håber vi, at standarden kan være med til at hæve barren for arbejdet med ligestilling og diversitet til gavn for de danske virksomheder, vi investerer i, og for os som aktionærer, siger” Jens Munch Holst, direktør i AkademikerPension.

Ledelsesstandarden kan bl.a. hjælpe virksomheder og organisationer med at undgå bias i rekrutteringen af nye medarbejdere, sikre en inkluderende kultur og lave klare politikker og målsætninger for ligestilling og diversitet.

- Vi er meget glade for, at der nu findes en standard, der kan hjælpe organisationer med at fremme ligestilling og diversitet i deres organisation. Jeg møder mange ledere, som gerne vil arbejde med de her ting, men som ikke ved, hvor de skal starte. Nu får de et håndgribeligt og ikke mindst vidensbaseret værktøj, siger Henriette Laursen, direktør i KVINFO.

Et redskab til at arbejde med best practise

Standarden indeholder en gennemgang af best practice og kan anvendes af alle typer af virksomheder og organisationer både som inspiration til at komme i gang og som hjælp til at videreudvikle arbejdet med ligestilling og diversitet.

- Jeg har arbejdet med virksomheders strategier for ligestilling og diversitet i mere end 20 år og har oplevet, hvordan organisationer ”opfinder den samme dybe tallerken” igen og igen på området eller leder forgæves efter, hvad der er best practice. Min motivation for at bidrage til arbejdet med dansk ligestillings- og diversitetsstandard har været at dele af min viden og erfaringer på området, så det kan komme flere til gavn. At samle vores fælles viden og gøre den tilgængelig på en struktureret og overskuelig måde. Det håber jeg kan bidrage til, at vi bruger vores kræfter mere optimalt, så vi kan sætte mere fart på udviklingen i Danmark og forhåbentligt begynde at skabe de nødvendige forbedringer og se resultater, siger Marianne Egelund Siig, CEO i Mannaz.

Følgende organisationer og virksomheder har deltaget i udarbejdelsen af standarden:  

 • Accenture A/S
 • Akademikerne
 • Akademiker Pension
 • Annelise Ryberg, Social Entrepreneur
 • Bech-Bruun Advokatpartnerselskab
 • Cohera
 • Danmarks Nationalbank
 • Dansk Erhverv
 • Dansk Industri
 • Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab
 • Finansforbundet
 • Finanssektorens Arbejdsgiverforening
 • HK Danmark
 • Kvinfo
 • Mannaz A/S
 • Mercer (Danmark) A/S
 • Nestle Danmark A/S
 • Nordisk Ministerråd
 • Normværk
 • On The Agenda ApS
 • Rambøll Danmark
 • Rambøll Management A/S
 • Ørsted Services A/S


Vil du vide mere om, hvordan du kan arbejde med standarden?

Sammen med nogle af aktørerne bag standarden har vi udviklet et webinar og et kursus, så du kan få indblik i standarden og dens værdi for arbejdsmarkedet samt få kompetencer til at anvende den i praksis. 

 

 

Kontakt

Lise Schmidt Aagesen
Lise Schmidt Aagesen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: laa@ds.dk
T: 39 96 63 28

Se også

Standarder styrker konkurrenceevnen og baner vejen for den bæredygtige udvikling

20. marts 2023

Standarder styrker konkurrenceevnen og baner vejen for den bæredygtige udvikling

Hos KE Fibertec AS i Vejen har arbejdet med standarder været en del af hverdagen i næsten 25 år. I dag er standarderne med til at sikre kvalitets- og miljøindsatsen, højne arbejdsglæden og give et positivt afkast på bundlinjen.

Standarder er vejen til konkurrence på kvalitet og bæredygtighed

20. marts 2023

Standarder er vejen til konkurrence på kvalitet og bæredygtighed

Hos Aage V. Larsen A/S er arbejdet med standarder blevet en del af virksomhedens DNA. De første standarder blev implementeret i virksomheden for cirka seks år siden, og i dag er standarder for bl.a. kvalitets-, energi- og miljøledelse en integrere...

20. marts 2023

Biodiversitet og forretningskritikalitet

Se eller gense dette webinar, hvor du får indblik i, hvorfor biodiversitet er af største vigtighed for forretningen, samt hvilke strategiske muligheder der ligger i en bæredygtig udvikling.

ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet nu udgivet på engelsk

07. marts 2023

Efter stor international efterspørgsel er ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet nu udgivet på engelsk

I september sidste år blev ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet, DS 5001, udgivet i dansk regi. Lige siden har der været et stort ønske fra både danske - og ikke mindst globale virksomheder - om en engelsk udgave, og det ønske er nu b...