
15. maj 2025
Når alarmen lyder til søs, er der ingen tid at spilde. I de afgørende øjeblikke er det altafgørende, at redningsudstyret på skibe og offshore-installationer er klar til brug og fungerer fejlfrit. Derfor er klare og detaljerede retningslinjer for maritime evakueringssystemer ikke blot nødvendige – de er livsvigtige.
En af de verdensledende virksomheder, der arbejder intensivt for at sikre netop dette, er den danske producent og servicevirksomhed VIKING Life-Saving Equipment, som har specialiseret sig i redningsudstyr til det maritime område. Ud over at producere og teste både nye og eksisterende systemer VIKING Life-Saving Equipment en aktiv deltager i det internationale standardiseringsarbejde. De er med til at udvikle og revidere de standarder, som hjælper branchen til at møde kravene fra IMO – FN’s internationale søfartsorganisation.
– Det er vigtigt for os at være en del af standardiseringsarbejdet, fordi det er her, de konkrete og tekniske rammer bliver fastlagt. Det giver os klarhed over, hvordan vi skal udvikle og teste vores udstyr, forklarer Søren Baumann Rasmussen, Global Rules & Regulation Manager i VIKING Life-Saving Equipment.
IMO opstiller overordnede regler for sikkerhed til søs, men overlader det til ISO – den internationale standardiseringsorganisation – at formulere de detaljerede standarder, som virksomhederne kan følge. Og netop detaljerne er afgørende for, at udstyr som redningsflåder og evakueringssystemer fungerer optimalt i en nødsituation.
To af de centrale ISO-standarder på området er netop nu under revision, og VIKING Life-Saving Equipment har en ledende rolle i processen. Den ene standard handler om, hvordan man beregner kapaciteten af personer, der kan evakueres gennem systemerne, mens den anden fokuserer på, hvordan man tester udstyret korrekt.
Standarderne går under navnene:
– Det hele tog fart, da vi ønskede at justere nogle definitioner i forholdet mellem skib og evakueringssystem – det vil sige den del, der transporterer passagerer fra skibet til redningsflåden. Men når definitionerne skulle ændres, var det oplagt at ændre på nogle beregningsmetoder som ikke stemte overens med virkeligheden. Det handler i sidste ende om at sikre, at udstyret fungerer efter reglernes hensigt, siger Søren Baumann Rasmussen.
Evakueringen til en redningsflåde sker gennem en sliske, som bedst kan sammenlignes med en form for rutsjebane, der leder passagererne ned i redningsflåden eller til evakueringsplatformen. Et lyssignalsystem med rød, gul og grøn – som man måske kender fra vandrutsjebaner i svømmehaller – sikrer, at alle kommer sikkert af sted én ad gangen.
I slutningen af april mødtes den internationale arbejdsgruppe i Danmark med VIKING Life-Saving Equipment som vært for at færdiggøre de sidste detaljer, inden standarderne sendes i offentlig høring i slutningen af maj, så de kan træde i kraft i januar 2026.
I den internationale arbejdsgruppe er der 30 deltagere på tværs af landegrænser, og her i blandt arbejder VIKING Life-Saving Equipment også sammen med nogle af deres direkte konkurrenter – men netop i denne sammenhæng vægtes samarbejdet højere end konkurrencen.
– Vi arbejder alle mod det samme mål: At leve op til de krav, der stilles i IMO og sikre højest mulig sikkerhed hos vores kunder. Derfor er det en styrke, at vi sammen kan blive enige om, hvordan det gøres i praksis, lyder det fra Søren Baumann Rasmussen.
Han bakkes op af Asker Juul Aagren, fagleder for energi og transport i Dansk Standard:
- Det at sidde og kunne blive enige med ens konkurrenter om så væsentlig et aspekt som sikkerhed, er en af de store styrker ved standardisering. Branchens aktører spiller hinanden stærke og løfter barren for sikkerhed, samtidig med at der er plads til innovation og udvikling af ny teknologi og nye løsninger.
Arbejdet med at udarbejde og udvikle standarder inden for redningsudstyr sker i den internationale standardiseringsorganisation ISO. Danmark mulighed for at følge og bidrage til arbejdet gennem Dansk Standards udvalg for Skibs- og marineteknologi (S-262). Det giver de danske virksomheder mulighed for at påvirke markedets krav i en retning, der er fordelagtig for Det Blå Danmark og dermed dansk erhvervsliv og samfund.
Energieffektivitet er blevet en afgørende faktor for skibsfarten både økonomisk og miljømæssigt. Hidtil har rederier og skibsværfter haft svært ved at vurdere, hvilke komponenter og systemer der er mest energieffektive under bestemte driftsforhold...
Brændstoffer som metanol og ammoniak er fremtiden i den maritime verden. Men nye brændstoffer kræver også nye sikkerhedsforanstaltninger – og her mangler der standarder.
Den maritime sektor står i dag for en væsentlig del af den samlede globale CO2-udledning. Nu har Det Blå Danmark sat sig i spidsen for udviklingen af en international ISO-standard, som vil gøre det langt nemmere at vælge det bedste og mest energie...
Et dansk forslag til en ny maritim standard skal gøre det muligt at sammenligne komponenters og systemers effektivitet til fordel for klima og miljø. Muligheden for sammenligning skal bane vejen for, at hensyn til klimaet og miljøet kan veje minds...