- Cookies - På ds.dk bruger vi cookies til at samle statistik og forbedre hjemmesiden. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.

Acceptér cookies

Fornyet vækst og flere jobs med ny EU-aftale om standardisering

01 juni 2012

Standardiseringen i Europa bliver hurtigere og bedre. Det er Erhvervs- og vækstminister Ole Sohns melding, efter han nu har færdigforhandlet en ny EU-forordning, der fremover vil lægge rammerne for den europæiske standardisering.

”Med vedtagelsen af forordningen bliver det lettere for virksomheder og interessenter at være med til at udvikle gode og anvendelige standarder. Samtidig bliver systemet mere effektivt, så virksomhedernes idéer hurtigere kan komme fra tegnebrættet og ud på markedet på fx it-området eller serviceområdet. Samtidig skabes der også grundlag for, at der kan udvikles flere servicestandarder i fremtiden. Europæiske standarder kan bidrage til innovation og vækstskabelse, som er så efterspurgt i Europa,” udtaler Ole Sohn.

Dansk Standards adm. direktør Anne Hasløv Stæhr glæder sig også over den nye forordning: ”Nu får vi nogle endnu bedre rammer for at realisere det fulde potentiale af standardisering i såvel hele Europa som i Danmark. Standarder spiller en vigtig rolle, når vi skal trække Europa ud af krisen og skabe vækst og nye jobs. Herhjemme skal vi bruge standardisering aktivt, når det gælder om at indfri regeringens målsætninger, fx om en ny målrettet erhvervs- og vækstpolitik, forøget produktivitet og udviklingen af en innovationsstrategi.”

At der en stor samfundsmæssig gevinst ved at satse på standarder er dokumenteret. Makroøkonomiske analyser viser, at standarder bidrager med mere end 35 mia. Euro til EU’s årlige vækst. Samtidig kan op til 25 % af væksten i produktiviteten over de seneste år forklares med et øget udbud af standarder.

Et vægtigt element i den nye forordning er flere standarder for serviceydelser. Serviceydelser står for ca. 80 % af bruttoværditilvæksten i EU, dog handles der væsentligt mindre med serviceydelser end med varer på tværs af grænserne i EU. Flere standarder for serviceydelser kan således bidrage til at indfri det uudnyttede vækstpotentiale i øget samhandel.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn understreger, at standardisering er første brik i en revitalisering af det indre marked: ”Aftalen om standardiseringsforordningen er den første af de tolv initiativer i Akten for Det Indre Marked der er vedtaget, og det danske EU-formandskab sætter nu handling bag ordene om at styrke det indre marked i EU for at styrke den europæiske vækst.”

Forslaget til forordning som ministerrådet og Europa-Parlamentet har forhandlet sig til rette om skal nu til endelig vedtagelse i ministerrådet senere i denne måned og i Europa-Parlamentet i september. Forordningen ventes at træde i kraft den 1. januar 2013.