01. juli 2021
Det er derfor på det helt rigtige tidspunkt, at ISO kommer på banen med en ny international standard. Det kan nemlig være svært i praksis at sikre et system, hvor medarbejdere trygt kan rapportere mistanke om uregelmæssigheder i virksomheden.
Efter en række sager, hvor ansatte anonymt har indberettet om uetisk adfærd og lovovertrædelser, indføres nu ny lov, så alle danske virksomheder med 50 eller flere medarbejdere skal have whistleblowerordninger. Loven er en udmøntning af et EU-direktiv om bedre beskyttelse af whistleblowere, som træder i kraft i Danmark 17. december i år.
Men én ting er lovkravene, en anden ting er, hvordan man omsætter dem til praktisk virkelighed i sin organisation. Og her spiller en ny international standard for whistleblower-systemer en væsentlig rolle. Standarden er udviklet af en lang række aktører med viden og indsigt på området fra mere end 40 lande, herunder fra dansk side PWC Danmark, Horten Advokatpartnerselskab og Transparency International Danmark.
Loven betyder bl.a., at virksomhederne skal fastlægge og beskrive virksomhedens politik på området og have procedurer for intern indberetning og opfølgning på plads. Og de skal kunne dokumentere, at de lever op til kravene i forhold til fx fortrolighed og sikkerhed for whistlebloweren. Og det er netop det, standarden kan hjælpe med.
- Den nye lov giver rammerne og nogle af detaljerne for, hvordan virksomhederne skal sætte deres whistleblowerordning op. Den nye ISO-standard kommer derfor på et godt tidspunkt, fordi den fylder ud og giver guidelines for, hvordan man som virksomhed kan designe, implementere og vedligeholde en effektiv whistleblowerordning, der er baseret på tillid, upartiskhed og beskyttelse. De guidelines, som den nye ISO-standard indeholder, er brede og kan derfor anvendes af alle typer og størrelser af virksomhed – også uanset, om virksomheden er privat eller offentligt ejet, siger Søren Hornbæk Svendsen, partner i Horten Advokatpartnerselskab.
Den nye standard, ISO 37002: Ledelsessystemer for whistleblowing, giver således virksomheder og organisationer rammen for at etablere en whistleblowerordning og derved også en systematisk tilgang til at implementere, styre, evaluere, vedligeholde og dokumentere organisationens arbejde med gennemsigtighed, integritet og ansvarlighed.
- I Transparency International Danmark er vi meget glade for de initiativer, der er på vej på whistleblower- området, og vi hilser standarden velkommen som et redskab, der kan hjælpe virksomheder og organisationer med at få implementeret deres ordninger effektivt, siger Birgitte Bang Nielsen, bestyrelsesmedlem i Transparency International Danmark.
Standarden er baseret på principperne om tillid, upartiskhed og beskyttelse og adresserer bl.a. hvordan indberetninger om forseelser identificeres, rapporteres, vurderes og behandles og hvordan whistleblowing-sager lukkes.
- Samtidigt er standarden også en vejledning til, hvordan man som organisation kan arbejde med en ”speak-up”-kultur i virksomheden, som kan være afgørende for, at virksomheden kan forebygge og behandle forseelser og samtidigt demonstrere etisk og ansvarlig ledelsespraksis overfor omgivelser og interessenter, fortæller Charlotte Vincentz Fischer, seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for det danske udvalg, der har været med til at udarbejde standarden.
Standarden skaber således en systematisk tilgang til at opfordre til og facilitere rapportering af forseelser, støtte og beskytte whistleblowers og andre involverede interessenter og sikre, at rapporter om forseelser behandles korrekt og rettidigt.
Den internationale standard for whistleblowing ISO 37002 forventes udgivet i starten af august 2021. Loven træder i kraft den 17. december 2021 - for virksomheder i den private sektor med mellem 50-249 ansatte dog først fra den 17. december 2023.
Sæt kryds i kalenderen 1. september, hvor Dansk Standard afholder et webinar om de nye whistleblowerkrav.
Med Danmark i spidsen har ISO og UNDP netop lanceret en ny international guide, der skal hjælpe virksomheder med at integrere FN’s verdensmål direkte i deres forretningsstrategier og daglige beslutninger. Målet er at skabe reel forandring både int...
Standardserien for asset management har gennemgået en større revision for at gøre kravene endnu tydeligere og dermed processerne mere effektive. Det gælder i første omgang både hovedstandarderne ISO 55001 og ISO 55000, og der er flere på vej.
Bæredygtighed skal integreres som en del af strategien, hvis det skal skabe reel værdi for forretningen. Og her er standarden for miljøledelse et anerkendt værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at skabe struktur på deres arbejde med den grønne...
Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.