Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

14. oktober 2021

Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

En ny standard for energiledelse er netop udkommet. Den er målrettet små og mellemstore virksomheder og er udformet som en guide, der vejleder i, hvordan virksomheden trinvist selv kan implementere energiledelse, i takt med hvor moden den er.

For at indføre energiledelsessystemet, ISO 50005 - Vejledning i gradvis implementering, skal virksomheden først selv vurdere, på hvilket modenhedsniveau den er. Der er 12 forskellige faktorer, som virksomheden skal vurdere sit niveau ud fra og vil derpå få værktøjer til, hvordan den kan begynde på implementeringen af energiledelsessystemet.

På det tidligste stadie får virksomheden værktøjer til, hvordan den kan flette energitiltag ind i sin dagligdag. Højere oppe i modenhedsniveau gælder bl.a. faktorer som lederskab.

- Det kan fx være, om topledelsen allerede udtrykker støtte til energiledelsessystemet, men at virksomheden ønsker vejledning til, hvordan den kommer videre derfra. Det kan også være, der er formuleret en energipolitik, og at der er afsat ressourcer til det, men at virksomheden savner redskaber til, hvordan energiledelse kan integreres i selve forretningen, fortæller Christine Weibøl Bertelsen, konsulent i Dansk Standard.

En meget moden virksomhed kan fx have et andet ledelsessystem implementeret i forvejen, fx et kvalitetsledelsessystem. Men en virksomhed kan også være moden på nogle punkter, mens den er umoden på andre. Det tager modellen også tage højde for.

Standarden, ISO 50005, der er en del af en større ISO-familie af energiledelse, gør det muligt for virksomheden at opbygge et godt energiledelsessystem, der efterfølgende kan udvides til at opfylde kravene i ISO 50001:2018, som er hovedstandarden inden for ISO’s energiledelsessystem.

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

Standarder er vejen til konkurrence på kvalitet og bæredygtighed

20. marts 2023

Standarder er vejen til konkurrence på kvalitet og bæredygtighed

Hos Aage V. Larsen A/S er arbejdet med standarder blevet en del af virksomhedens DNA. De første standarder blev implementeret i virksomheden for cirka seks år siden, og i dag er standarder for bl.a. kvalitets-, energi- og miljøledelse en integrere...

Hvad er Power-to-X?

13. februar 2023

Hvad er Power-to-X?

Power-to-X bliver en afgørende brik, hvis vi skal reducere CO2-udslippet med 70 % i 2050. PtX kan nemlig anvendes flere steder i transportsektoren og industrien, hvor elektrificering ikke er en oplagt mulighed. Hvad er PtX, og hvorfor er det relev...

Grønne standarder er fordelagtige for både miljø og forretning

31. januar 2023

Grønne standarder er fordelagtige for både miljø og forretning

Virksomheden Ellab oplevede pludselig, at flere kunder stillede krav om bæredygtighed og dokumentation heraf. Siden har virksomheden arbejdet med energi- og miljøledelse, hvilket har vist sig at give flere fordele, end først forventet.

Energiledelse kan hjælpe kommuner med at reducere energi- og ressourceforbruget

30. januar 2023

Energiledelse kan hjælpe kommuner med at reducere energi- og ressourceforbruget

Som samfund står vi over for to alvorlige udfordringer – energikrisen og udledningen af CO2. Der er derfor god grund til at kigge nærmere på, hvordan kommuner kan anvende standarden for energiledelse til at arbejde struktureret og ikke mindst målr...