Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

14. oktober 2021

Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

En ny standard for energiledelse er netop udkommet. Den er målrettet små og mellemstore virksomheder og er udformet som en guide, der vejleder i, hvordan virksomheden trinvist selv kan implementere energiledelse, i takt med hvor moden den er.

For at indføre energiledelsessystemet, ISO 50005 - Vejledning i gradvis implementering, skal virksomheden først selv vurdere, på hvilket modenhedsniveau den er. Der er 12 forskellige faktorer, som virksomheden skal vurdere sit niveau ud fra og vil derpå få værktøjer til, hvordan den kan begynde på implementeringen af energiledelsessystemet.

På det tidligste stadie får virksomheden værktøjer til, hvordan den kan flette energitiltag ind i sin dagligdag. Højere oppe i modenhedsniveau gælder bl.a. faktorer som lederskab.

- Det kan fx være, om topledelsen allerede udtrykker støtte til energiledelsessystemet, men at virksomheden ønsker vejledning til, hvordan den kommer videre derfra. Det kan også være, der er formuleret en energipolitik, og at der er afsat ressourcer til det, men at virksomheden savner redskaber til, hvordan energiledelse kan integreres i selve forretningen, fortæller Christine Weibøl Bertelsen, konsulent i Dansk Standard.

En meget moden virksomhed kan fx have et andet ledelsessystem implementeret i forvejen, fx et kvalitetsledelsessystem. Men en virksomhed kan også være moden på nogle punkter, mens den er umoden på andre. Det tager modellen også tage højde for.

Standarden, ISO 50005, der er en del af en større ISO-familie af energiledelse, gør det muligt for virksomheden at opbygge et godt energiledelsessystem, der efterfølgende kan udvides til at opfylde kravene i ISO 50001:2018, som er hovedstandarden inden for ISO’s energiledelsessystem.

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

Sådan kan din virksomhed komme igennem energikrisen

27. september 2022

Sådan kan din virksomhed komme igennem energikrisen

Energikrisen er alvorlig for dansk erhvervsliv, og flere virksomheder er presset økonomisk pga. energipriserne. Vi giver her 10 bud på, hvordan du som virksomhed kan reducere dit energiforbrug og komme lettere igennem energikrisen.

Ny dato for konference: Sikkerhed og standarder som driver for Power-to-X

10. februar 2022

Ny dato for konference: Sikkerhed og standarder som driver for Power-to-X

Power-to-X (PtX) er en af de vigtigste teknologier, for at vores samfund kan opnå en grøn omstilling. Danmark har mulighed for at gå forrest i udvikling og eksport af PtX-teknologier, men for at kunne udbrede de nye løsninger og bringe dem på et k...

Standarder er nødvendige for udviklingen af Power-to-X

13. januar 2022

Standarder er nødvendige for udviklingen af Power-to-X

Danmark har ifølge eksperter gode muligheder for at indtage en styrkeposition inden for PtX, men det kræver, at der bliver skabt internationale standarder på området, så man på tværs af industrier og landegrænser kan dokumentere holdbarhed, kvalit...

Ny version af ISO 50003 Energiledelsessystemer

23. juli 2021

Ny version af ISO 50003 Energiledelsessystemer

Et energiledelsessystem gør det muligt for organisationer at etablere de systemer og processer, der er nødvendige for løbende at forbedre energieffektiviteten herunder anvendelsen af energi og energiforbruget. Standarden, der stiller krav til orga...