Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

14. oktober 2021

Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

En ny standard for energiledelse er netop udkommet. Den er målrettet små og mellemstore virksomheder og er udformet som en guide, der vejleder i, hvordan virksomheden trinvist selv kan implementere energiledelse, i takt med hvor moden den er.

For at indføre energiledelsessystemet, ISO 50005 - Vejledning i gradvis implementering, skal virksomheden først selv vurdere, på hvilket modenhedsniveau den er. Der er 12 forskellige faktorer, som virksomheden skal vurdere sit niveau ud fra og vil derpå få værktøjer til, hvordan den kan begynde på implementeringen af energiledelsessystemet.

På det tidligste stadie får virksomheden værktøjer til, hvordan den kan flette energitiltag ind i sin dagligdag. Højere oppe i modenhedsniveau gælder bl.a. faktorer som lederskab.

- Det kan fx være, om topledelsen allerede udtrykker støtte til energiledelsessystemet, men at virksomheden ønsker vejledning til, hvordan den kommer videre derfra. Det kan også være, der er formuleret en energipolitik, og at der er afsat ressourcer til det, men at virksomheden savner redskaber til, hvordan energiledelse kan integreres i selve forretningen, fortæller Christine Weibøl Bertelsen, konsulent i Dansk Standard.

En meget moden virksomhed kan fx have et andet ledelsessystem implementeret i forvejen, fx et kvalitetsledelsessystem. Men en virksomhed kan også være moden på nogle punkter, mens den er umoden på andre. Det tager modellen også tage højde for.

Standarden, ISO 50005, der er en del af en større ISO-familie af energiledelse, gør det muligt for virksomheden at opbygge et godt energiledelsessystem, der efterfølgende kan udvides til at opfylde kravene i ISO 50001:2018, som er hovedstandarden inden for ISO’s energiledelsessystem.

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: cwb@ds.dk
T: 39966388

Se også

Ny version af ISO 50003 Energiledelsessystemer

23. juli 2021

Ny version af ISO 50003 Energiledelsessystemer

Et energiledelsessystem gør det muligt for organisationer at etablere de systemer og processer, der er nødvendige for løbende at forbedre energieffektiviteten herunder anvendelsen af energi og energiforbruget. Standarden, der stiller krav til orga...

Energiledelse er blevet en del af vores DNA

22. juni 2021

”Energiledelse er blevet en del af vores DNA”

Både økonomisk og klimamæssigt kan det give store gevinster at anvende standarden for energiledelse.

Få hjælp til implementering af energiledelse med ny guide

18. oktober 2020

Få hjælp til implementering af energiledelse med ny guide

En ny version af vejledningen til energiledelsesstandarden ISO 50001 er netop udkommet. Vejledningen giver praktisk hjælp til at komme i gang med implementering af energiledelse i virksomheden og anviser metoder samt kommer med konkrete eksempler mm.

Få din virksomhed godt i gang med FN’s verdensmål

23. september 2020

Få din virksomhed godt i gang med FN’s verdensmål

Danske virksomheder, der arbejder med FN’s verdensmål, kan få del i et milliardstort forretningspotentiale. Men mange virksomhederne savner konkrete værktøjer, og standarder kan være en vigtig del af løsningen.