Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

I efteråret 2023 blev det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) revideret, og det har medført ny og skærpet lovgivning på energiområdet i Danmark, som forventes at træde i kraft allerede fra juli i år. Hvor loven før kategoriserede virksomheder efter størrelse, er der nu udelukkende fokus på deres energiforbrug; desuden stilles der i langt højere grad krav om opfølgning.

Ifølge lovændringen skal virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 85 terajoule indføre et energiledelsessystem, mens virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 10 terajoule forpligtes til at gennemføre et energisyn. Energistyrelsen anslår, at omkring 100 virksomheder vil blive påvirket af lovændringerne.

Energiledelse giver bedre overblik over forbrug

Hos Mountain Top Denmark i Frederikssund har man arbejdet med energiledelse siden 2021 og har gode erfaringer med det:

- Da kravet om obligatorisk energisyn kom, valgte vi som virksomhed selv at påtage os opgaven ved at implementere energiledelse, siger Anja Lidegaard, HSE & Facility Manager hos Mountain Top Denmark, og fortsætter:

- Vi begyndte med at kortlægge vores energiforbrug for at danne os et overblik over, hvilke enheder der i virkeligheden brugte mest strøm. I denne kortlægning viste det sig, at nogle af de enheder, vi tidligere havde antaget var de største strømforbrugere, ikke længere var det, da vi begyndte at indsamle data.

- Mountain Top Denmark har haft stor gavn af implementeringen af energiledelse, især under energikrisen, hvor det hjalp os med at overvåge og evaluere forbruget, afslutter Anja Lidegaard.

Nu sættes der også fokus på klima og CO2-udledning

Udover de skærpede krav til energieffektivitet har Energistyrelsen desuden fremsat forslag om, at virksomhederne skal gennemføre et lovpligtigt klimasyn. Klimasynet vil, ifølge Energistyrelsen selv, medføre et supplerende fokus på at kortlægge og identificere CO2-reducerende tiltag hos virksomhederne.

Diplomkursus i energiledelse

Hvis du vil vide mere om energiledelse og samtidig blive klar til at leve op til de nye lovkrav, afholder Dansk Standard et diplomkursus i energiledelse 26.-27. februar 2024. Kurset introducerer dig til standarden ISO 50001 for energiledelse og giver inspiration og vejledning til, hvordan du kommer godt i gang med de relevante systemer og processer.

Læs mere om diplomkurset og tilmeld dig


Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

06. juni 2024

Webinar om internationale standarder for biodiversitet

Se eller gense webinaret og få seneste nyt fra det internationale arbejde med udviklingen af standarder for biodiversitet samt mulighed for at bidrage med egen viden og udfordringer.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

13. december 2023

Standarder skal hjælpe med at indfri EU’s nye krav til bæredygtige produkter

Produkter skal fremover leve op til en række krav til bæredygtighed og cirkularitet, hvis de skal kunne markedsføres inden for EU’s grænser. Europa-Parlamentet og Rådet er netop blevet enige i forhandlingerne om den nye ecodesign-forordning, som h...

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

01. december 2023

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

Udviklingen af det europæiske CCUS-marked og den tilhørende infrastruktur var i højsædet på Europa-Kommissionens årlige CCUS-konference, som netop er blevet holdt i Aalborg med nationale og internationale beslutningstagere, myndigheder og eksperte...