Revision af standard for opvarmning af procesrør
Billede: IEC

19. april 2022

Revision af standard for opvarmning af procesrør

Nu er der nye krav på vej til elektriske selvbegrænsende varmekabelsystemer og rør, som installeres i eksplosive atmosfærer. Standarden DS/EN 60079-30 skal nemlig revideres. Og alle med viden på området har mulighed for at deltage i arbejdet og få indflydelse på de kommende krav.

Opvarmning af rør udendørs er meget anvendt i den kemiske industri. Men der er særlige risici forbundet med dette, og hvis der installeres rør i eksplosiv atmosfære, kræver det særlig opmærksomhed. Standarden DS/EN IEC 60079-14 specificerer installationskrav generelt til varmekablerne og er påkrævet at anvende i henhold til installationsbekendtgørelsen.

Standarden DS/EN 60079-30 Eksplosive atmosfærer - Elektriske selvbegrænsende varmekabelsystemer er ligeledes essentiel i den forbindelse, bl.a. i forbindelse med installation og markedsføring, og skal nu revideres. Standardens del 1 omhandler bl.a. krav til prøvning og del 2 er en anvendelsesvejledning vedrørende konstruktion, installation og vedligeholdelse.

- Standarden DS/EN 60079-30 er essentiel for markedsføring og installation på site. Standardens del 1 er desuden blevet harmoniseret under ATEX direktivet 2014/34/EU, så varmekabelsystemer kan markedsføres CE-mærket, og der kan opnås formodningsret ved anvendelse af standarden, uddyber Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Den internationale standardiseringskomité for eksplosionsfarligt udstyr IEC TC 31 starter revisionen af standarden IEC/IEEE 60079-30, og alle eksperter og interesserede kan følge med i udviklingen ved at deltage i standardiseringsudvalget S-531. Desuden kan man få dybdegående viden og indflydelse på den kommende udformning af krav til varmekabelsystemer for installation i ATEX-zoner ved at deltage i dette udvalg. Næste udvalgsmøde er planlagt til den 22.juni 2022. Læs mere her: www.ds.dk/s-531 

 

Kontakt

Søren Storm
Søren Storm Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: sst@ds.dk
T: 39 96 62 08

Se også

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

29. november 2023

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

En standard, der blev udgivet for første gang sidste år for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø, er lige blevet harmoniseret under både maskindirektivet og ATEX-direktivet.

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

30. oktober 2023

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

18. oktober 2023

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

Traditionen tro uddeles hvert år den prestigefulde pris, IEC 1906 Award. Den tildeles eksperter inden for den internationale standardiseringsorganisation, IEC, for at have opnået ekstraordinære resultater. I år har to danske eksperter modtaget pri...

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

08. juni 2023

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

Se eller gense Dansk Standards maskindag, og få overblik over de nye regler i den nye maskinforordning fra Sikkerhedsstyrelsen.