28. juni 2022
Visionen for MissionGreenFules er at opnå en reduktion af fossile brændsler på 70 % i 2030 og et netto nul i 2050. Samtidig skal arbejdet med visionen være med til at understøtte dansk forskning, innovation, vækst, job og eksportpotentiale inden for grønne brændstoffer, hvilket standarder skal være med til at bane vejen for.
- Vi skal i mål med at reducere Danmarks CO2-udledning med 70%. Det kræver, at vi udvikler fremtidens grønne brændstoffer. Der er et stort potentiale for en styrket dansk position inden for Power-to-X. Med en målrettet indsats, især inden for tung land- og skibs- og lufttransport, mener jeg det er muligt, at Danmarks energisystem i 2050 er baseret på 100 pct. vedvarende energi. Med de missionsdrevne partnerskaber bliver forsknings- og innovationsindsatsen konkret og målorienteret, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.
Partnerskabet er et led i én af Innovationsfondens fire missioner i deres grønne forskningsstrategi, de såkaldte Innomissions (IM). Ifølge den midlertidige formand for partnerskabet bag denne grønne mission, Kim Grøn Knudsen, chef for strategi og innovation i Topsøe, handler indsatsen især om at få produktionen af grønne brændsler op i skala og ned i pris.
- Hvis Danmark skal indtage den globale PtX-scene, så skal det være med stor effekt. Det betyder, at vi skal op i skala, hvad angår PtX-produktionen og på samme tid langt ned i omkostninger for produktionen. Det er skridtene på vej mod at blive en global førende nation på området, og det skal IM2 bidrage til, siger Kim Grøn Knudsen.
- Netop her kan standarder spille en rolle ved at skabe konsensus om fælles specifikationer på markedet, så man ikke skal forhandle dem individuelt for hvert produkt, siger Dorte Kulle, chefkonsulent i Dansk Standard, og fortsætter:
- Internationale standarder er nødvendige for at skabe grundlag for et fornuftigt marked for PtX-teknologier. Standarder sikrer enighed om mål for sikkerhed og kvalitet, og baner vejen for udbredelsen af nye, grønne løsninger. Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder engagerer sig i udviklingen af standarder, så vi kan påvirke det internationale marked i en positiv retning.
PtX kan indgå i sammenhængende energisystemer, hvor man benytter ustabile vedvarende energikilder som fx vindenergi til at omdanne vand til brint og ilt. Efterfølgende indgår brinten som råstof i fx transportbrændstoffer.
På længere sigt skal der være fokus på udviklingen af helt nye og mere effektive processer til fremstilling, lagring og konvertering af grønne brændstoffer, der skal bidrage til den grønne omstilling.
- Transport til vands, til lands og i luften belaster klimaet voldsomt meget. Derfor er en grøn omstilling af transportsektoren og udviklingen af grønne brændstoffer en af de mest afgørende veje til at blive et klimaneutralt samfund. Partnerskabet MissionGreenFuels står med en nøglerolle i forhold til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer, siger Anders Eldrup, forperson i Innovationsfonden i pressemeddelelsen.
Den grønne mission søsættes med et nyt, fælles sekretariat, der skal fremme PtX og grønne brændstoffer i Danmark. Sekretariat er forankret på Aalborg universitet i samarbejde med klyngeorganisationen, Energy Cluster Denmark (ECD) og Dansk Center for Energilagring (DaCES).
GreenFuelsMission skal være den platform, som skaber rammerne for, at flere nye partnerskaber og tværgående samarbejder med aktører fra hele værdikæden kan blomstre og herigennem accelerere den grønne omstilling. Foreløbigt er næsten 60 partnere blandt virksomheder og videninstitutioner involveret i missionen.
Når man skal investere i nye tiltag for at spare på energien, er der ofte flere gevinster at hente, end dem som umiddelbart er relaterede til det aktuelle tiltag. En ny standard skal give en metode til, hvordan man også får alle de relaterede besp...
En ny standard for FN’s verdensmål blev vedtaget i marts 2023 i den internationale standardiseringsorganisation, ISO. Formålet er at udvikle et ledelsessystem, som virksomheder kan blive certificeret i. Nu skal der nedsættes en dansk arbejdsgruppe...
Markedspotentialet for de grønne brændstoffer er enorme, da det er samtlige industrier og sektorer, der i fremtiden kommer til at anvende dem. Men for at danske virksomheder kan påvirke de kommende internationale standarder og dermed markedskraven...
Madspild er en direkte kilde til op mod 10 % af verdens CO2-udledning, da madspild ikke bliver håndteret ens på tværs af landegrænser. Men det vil Dansk Standard gøre op med, da de sidder for bordenden i et internationalt samarbejde. Madspild bliv...