Ny opdateret standard for kraftforsyningssystemer understøtter den grønne omstilling

05. august 2022

Ny opdateret standard for kraftforsyningssystemer understøtter den grønne omstilling

I standardserien ISO 81346 for industrianlæg, installationer og udstyr er der nu en ny udgave af del 10, der omhandler kraftforsyningssystemer. Her er sket en omfattende revision, der bl.a. inddrager vindkraft, solkraft og alle andre former for PtX-anlæg.

Formålet med ISO 81346-serien er at skabe et fælles sprog på tværs af fag i form af systemtænkning. Men i den tidligere del 10 har det indtil nu ikke været muligt at tale samme sprog i alle energisektorer. Derfor er der nu lavet en helt ny udgave, der er gået fra at hedde ”PP”, som står for ”Power Plants”, til at hedde ”PS”, der står for ”Power Systems”. Det er et udtryk for, at standarden nu ikke blot dækker de traditionelle kraftværker, men også alle former for fremtidig grøn energi, som fx vindkraft, solkraft og enhver anden form for Power-to-X-anlæg, hvilket den gamle ”PP”-udgave ikke var designet til at håndtere.

Et fælles sprog for fremtidens grønne energianlæg

Ifølge Henrik Balslev, CEO og specialist hos Systems Engineering A/S samt formand for Dansk Standards S-503-udvalg, var der brug for en markant revision af del 10, der kan understøtte den grønne omstilling.

-Den gamle del 10 havde simpelthen et alt for kompliceret sprog, der kun var anvendeligt til traditionelle kraftværker, og som ikke havde semantikken og metoden til at understøtte fremtidens grønne anlæg. Den nye udgave er skabt til at understøtte den grønne omstilling ved, at den kan håndtere alle de grønne energisektorer og fremtidens grønne energianlæg, siger Henrik Balslev.

Den nye udgave af 81346-10 giver dermed også alle grønne energiselskaber mulighed for at skabe et fælles sprog for deres anlæg.

Følger samme opskrift som del 12

Med fremkomsten af den nye udgave af ​​81346-12 i 2018 blev der skabt en ny og fleksibel metode til modellering af systemer, og derudover overholder den naturligvis de grundlæggende regler i 81346-1 og 81346-2. De generelle regler i 81346-1 definerer et modelleringsværktøj, hvormed man kan modellere ethvert design i enhver industri.

- Den gamle del 10 var inkompatibel med de andre dele af serien. I modsætning til det system, vi udviklede i del 12, som svarer til at få en kasse legoklodser at skabe modeller med. I arbejdsgruppen, der har haft ansvaret for revisionen af del 10, blev vi straks enige om, at den nye udgave af del 10 skulle opføre sig fuldstændig som del 12. Det betyder, at hele den måde, man indtil videre har tænkt de klassiske ”RDS-PP” koder på, det er hermed fortid. Vi erstatter den gamle del med den nye måde at tænke på, hvor alle dele i 81346-serien er kompatible og skabt til at kunne anvendes sammen, lidt lige som legoklodser, siger Henrik Balslev.

Han pointerer også, at den gamle udgave af del 10 ikke er i konflikt med den nye. Det vil sige, at man ikke behøver at udskifte de gamle koder med den nye metode, idet man kan arbejde med de to udgaver parallelt.

Få indflydelse på området

Som medlem af S-503, udvalget for informationsstrukturering, dokumentation og grafiske symboler, får du mulighed for at præge det europæiske og internationale standardiseringsarbejde for elektroteknisk dokumentation og dermed få indflydelse på fremtidens markedskrav. Udvalget er desuden ansvarligt for implementering af de udgivne europæiske og internationale standarder på området. Læs mere om udvalget her

Den nye opdateret standard er tilgængelig i webshoppen her

Kontakt

Peter Damgaard
Peter Damgaard Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: pd@ds.dk
T: 39 96 62 14
Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

21. november 2022

Ny analyse viser, at standarder bidrager til den grønne omstilling

Teknologisk Institut har undersøgt virksomheders køb af internationale standarder til grøn omstilling samt hvilken effekt, de har. Analysen viser, at standarderne i høj grad har hjulpet virksomhederne i den grønne omstilling og styrket deres konku...

Grønne udbud: Skub til den grønne omstilling med standarder

15. november 2022

Grønne udbud: Skub til den grønne omstilling med standarder

Langt de fleste offentlige indkøbere ønsker at bidrager til den grønne omstilling ved at stille grønne og ansvarlige krav, når de laver et udbud. Men hvordan gør man? Et vigtigt værktøj er grønne standarder, der hjælper indkøbere med at beskrive,...

Sådan kan I spare ressourcer

11. november 2022

Sådan kan I spare ressourcer (og blive mere grønne)

De fleste virksomheder kan spare mange penge ved at reducere deres ressourceforbrug – og dermed blive mere grønne. Spørgsmålet er, hvordan kommer man i gang? Vi giver nogle konkrete bud i denne artikel.

Ny revision af grundlæggende standardserie for funktionssikkerhed

09. november 2022

Ny revision af grundlæggende standardserie for funktionssikkerhed

Startskuddet er gået til revisionen af den mest omfattende, horisontale publikation om elektrotekniske sikkerhedskritiske styrekredse, DS/EN IEC 61508-serien. Standardserien udgør et fundament for sikkerheden på alverdens små og store produkter og...