Ny AI-guide skal hjælpe virksomheder med at leve op til kravene i AI Act

07. juli 2025

Ny AI-guide skal hjælpe virksomheder med at leve op til kravene i AI Act

Siden 2. februar 2025 har danske virksomheder og organisationer skullet dokumentere deres AI-færdigheder. Nu lanceres en ny guide, der viser, hvordan man arbejder struktureret og ansvarligt med AI.

AI-værktøjer som ChatGPT, Copilot, Le Chat er kommet for at blive. Og selvom mange virksomheder og organisationer allerede benytter sig af værktøjerne i hverdagen, har de ikke nødvendigvis kendskab til, hvordan man skal arbejde med værktøjerne på en forsvarlig og ansvarlig måde. For hvilke data må man dele med værktøjerne? Og hvor pålidelige er deres svar?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som virksomheder og organisationer skal redegøre for deres medarbejdere, når de bruger AI.

Lovgivning gælder for alle organisationer, der bruger AI

Den 2. februar i år trådte første del af EU’s AI-forordning, AI Act, i kraft. Den del handler om, at virksomheder og offentlige organisationer skal sikre, at deres medarbejdere har de nødvendige færdigheder til at anvende AI forsvarligt og ansvarligt. Det gælder alle former for organisationer, der udbyder og implementerer AI-løsninger. Kravet betyder, at alle i organisationer, der udbyder eller anvender AI-løsninger, skal have et minimum af AI-færdigheder. Hertil kommer krav til yderligere færdigheder, hvis man arbejder med høj-risiko AI eller generativ AI.

I samarbejde med en række danske aktører lancerer Dansk Standard derfor nu en ny national guide, der skal hjælpe organisationer med at leve op til kravene i artikel 4 i AI-forordningen.

Guiden, der bærer titlen DS/PAS 2500-4:2025 – AI-færdigheder, er målrettet brugere af AI, og den henvender sig bredt til alt fra HR-afdelinger og kommuner til små og mellemstore virksomheder. Den tilbyder en praktisk og risikobaseret tilgang til, hvordan organisationer kan sikre, at deres medarbejdere har den nødvendige tekniske, praktiske og etiske forståelse for AI-systemer.

”Der er store forventninger til, hvad AI kan gøre for os, både i virksomheder og i den offentlige forvaltning. Men hvis man gerne vil have succes med sine AI-projekter, så er det helt afgørende, at alle er klar og ved, hvad det er for en teknologi, man har fået inden for døren. Alle skal ikke kunne det hele, men hver især skal man vide nok til at løse opgaven godt”, fortæller Grit Munk, digitaliseringspolitisk chef i IDA, der har været redaktør på guiden og er med i det danske udvalg for kunstig intelligens.

”Reguleringen af kunstig intelligens, herunder AI Act, skal ses som en mulighed for at styrke vores tilgang og beskyttelse ikke som en hindring. Ved at skabe klare lovgivningsmæssige rammer kan vi sikre, at AI bliver brugt ansvarligt og etisk både i erhvervslivet og i den offentlige sektor. Det er afgørende, at alle involverede har den nødvendige forståelse for at navigere i disse reguleringer og anvende teknologien på en sikker og effektiv måde," siger Mona Persson, Head of Privacy Compliance hos TDC Net, der er medskribent på guiden og medlem af det danske udvalg for kunstig intelligens.

"At mestre kunstig intelligens handler ikke kun om at udnytte dens potentiale, men også om at forstå dens begrænsninger. AI er et kraftfuldt værktøj, der kan revolutionere vores arbejde og hverdag, men det er ikke perfekt. Ligesom mennesker kan AI begå fejl, og det er vigtigt at huske, at vi ikke er vant til, at vores værktøjer fejler. En lommeregner giver os altid det rigtige svar, men AI kan nogle gange give os et forkert svar med stor selvtillid. Derfor er det afgørende at udvikle en kritisk forståelse og evnen til at validere AI's output. Kun ved at forstå både fordele og ulemper kan vi virkelig drage fordel af AI's potentiale og minimere risici,” fortæller Peter Damm, Director, Responsible Intelligence i Milestone Systems, der er medskribent på guiden og medlem af danske udvalg og europæiske udvalg for kunstig intelligens.

Guiden introducerer en femtrinsmodel, der hjælper organisationer med at:

  1. Kortlægge behov og eksisterende AI-systemer
  2. Sætte mål for AI-kompetencer
  3. Planlægge og teste kompetenceforløb
  4. Implementere kompetenceudvikling
  5. Evaluere effekten og justere løbende

Guiden er udviklet i samarbejde med eksperter fra blandt andet Digitaliseringsstyrelsen, TDC Net, Milestone, Plesner, IDA og Halfspace og bygger på anbefalinger fra både Europa-Kommissionen og danske myndigheder.

Rigtig mange medarbejdere bruger AI-værktøjer i deres daglige arbejde, men en del organisationer holder igen med at anvende AI, fordi de er usikre på, hvilke kompetencer det kræver. Men vores nye guide får virksomhederne hjælp til, hvordan de opbygger tilstrækkelige AI færdigheder tilpasset roller og ansvar i organisationen. Dermed kan virksomhederne hurtige skabe værdi af AI,” siger Tina Helsted Vengsgaard, direktør i Dansk Standard.

Guiden er frit tilgængelig via Dansk Standards hjemmeside og kan anvendes som grundlag for både interne træningsprogrammer og strategiske beslutninger om AI-anvendelse:
https://www.ds.dk/da/download/ds-pas-2500-4-2025

Du kan desuden læse mere om det danske udvalg her: https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/it/kunstig-intelligens

Yderligere information og pressekontakt

Helena Schou Østergaard
Helena Schou Østergaard Presseansvarlig | Media Relations Manager
Marketing og kommunikation
E: hso@ds.dk
T: 39 96 62 74

Se også

27. juni 2025

Lancering af ny national specifikation for AI-færdigheder

Hvordan klæder man organisationen på til at bruge AI ansvarligt og leve op til AI Act? Se eller gense webinaret om den nye nationale specifikation for AI-færdigheder, lanceret af Dansk Standard, IDA og eksperter fra erhvervslivet.

17. juni 2025

Webinar om implementering af NIS2-kravene med vejledninger og ISO/IEC 27001

Vil du have inspiration til, hvordan I implementerer de nye cybersikkerhedskrav fra NIS2-loven? Se eller gense dette webinar og bliv klogere på både indholdet i de nye NIS2-vejledninger, og hvilken værdi det kan give at tage udgangspunkt i standar...

Ny specifikation skal sikre fælles sprog om kvanteteknologi

11. juni 2025

Ny specifikation skal sikre fælles sprog om kvanteteknologi

Et fælles sprog om kvanteteknologi er afgørende for at udnytte dens potentiale. Den nye specifikation giver et solidt fundament, som gør det muligt for både virksomheder, forskere og beslutningstagere at samarbejde mere effektivt om udvikling, imp...

Standarder til AI Act er i fuld gang med at blive udviklet

14. maj 2025

Standarder til AI Act er i fuld gang med at blive udviklet

Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...