Forbrugerne forventer sikre fødevarer. Det stiller en række krav til fødevarevirksomheder, som skal kunne dokumentere, at de har styr på fødevaresikkerheden. Hvis noget alligevel går galt, kan man være sikker på at skulle dokumentere sine processer, uanset hvilken position man indtager i fødevarekæden fra jord til bord.
For nogle virksomheder kan det være tilstrækkeligt at leve op til lovkravene og følge det godkendte egenkontrolprogram. For andre virksomheder vil det være en fordel at følge en anerkendt standard som ISO 22000. Hvis man fx ønsker at eksportere sine varer eller sælge til de større danske detailkæder, kan det være et leverandørkrav, at man følger den internationale standard ISO 22000 for fødevaresikkerhed.
Ledelsessystemet for fødevaresikkerhed er et rigtig godt værktøj for enhver fødevarevirksomhed uanset størrelse. Den danner rammen for organisationen og strukturen i virksomheden, samler procedurer og arbejdsgange under ét system og fastlægger ansvars- og kompetenceområder. Den del af standarden, som handler om fødevaresikkerhed, er baseret på HACCP-principper, der ligger til grund for det lovpligtige egenkontrolprogram.
For nogle virksomheder er det tilstrækkeligt at leve op til lovkravene og følge det godkendte program for egenkontrol. For mange kan det dog være en stor fordel at følge et anerkendt ledelsessystem særligt rettet mod fødevareproducenter.
Mange danske virksomheder vælger derfor at blive certificeret i ledelsesstandarden, hvilket gør arbejdet med fødevaresikkerhed nemt at kommunikere til leverandører og kunder m.fl. Endvidere er ISO 22000 en internationalt anerkendt standard, og derfor fungerer ISO 22000-certificeringen også som et license to trade på eksportmarkedet.
FSSC 22000 (Food Safety System Certification scheme) er en certificeringsordning for fødevare- og fodersikkerhed, der er baseret på ISO 22000 og yderligere suppleret af tekniske standarder som ISO/TS 22.002-1 for fødevareproduktion og ISO TS 22002-2 for emballage til fødevarer. Ordningen er især målrettet fødevare-, foder- og emballagesektoren og er GFSI-godkendt.
Med den nye udgivelse af de to standarder ISO 22003-1:2022 og ISO 22003-2:2022 er der tale om en lille revolution, idet de to standarder har potentiale til at harmonisere kravene til hundredtusindvis af upartiske og uafhængige audits af systemer o...
Hvordan kan man sikre, at maskinen til fødevarefremstilling er godt designet? Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter og stille af krav for at tage højde for, om det udstyr, man skal bruge til behandling af fødevarer, er sikkert og h...
Deklarationer som ”lokalproduceret”, ”bæredygtig” eller ”kvalitet” på produkterne, når vi handler i supermarkedet, taler til vores etiske jeg og skal få os til at vælge netop det produkt.
Konsekvenserne ved at indtage potentielt farlige fødevarer kan være alvorlige for vores helbred. Som forbrugere forventer vi derfor sikre fødevarer, når vi handler. ISO 22000, standarden for fødevaresikkerhed, sikrer, at producenter følger godkend...