Kig efter standarder, når du investerer i automatiske løsninger

Kig efter standarder, når du investerer i automatiske løsninger

Overvejer din virksomhed at investere i automatiske løsninger, er det en god idé at se efter produkter, der lever op til de internationale standarder på området.

Med standarderne har I et klart aftalegrundlag for, hvad anlægget eller robotten overholder, og om den lever op til kravene for sikkerhed.

Lagerfaciliteter over alt i landet har allerede investeret i automatiske løsninger, der skal være med til at optimere lagerets processer og flows og reducere antallet af fejlpluk.

Riantics er et af landets største leverandører af automatiske løsninger til logistiksystemer.

"Vi leverer kun lovlige maskiner og anlæg, hvilket vi kan bruge standarderne til at dokumentere."
Rasmus Tvede Pedersen, Head of Order Execution i Riantics.

Men hvad skal man egentlig se efter, når man overvejer at investere i en automatisk løsning, såsom en robot, der kan plukke varer på lageret og automatisk sende dem afsted til kunden, som venter ved hoveddøren?

Foto: Rasmus Tvede Pedersen, Head of Order Execution, Riantics
Foto: Rasmus Tvede Pedersen, Head of Order Execution, Riantics

- Når man køber og installerer en robot eller en automatiseret løsning, er det et lovkrav, at produktet er CE-mærket. Når vi laver løsninger efter gældende standarder, kan løsningen CE-mærkes. Dog er CE-mærket ikke et egentligt kvalitetsmærke. Det er snarere en erklæring om, at man efter bedste overbevisning har overholdt gældende lovgivning og standarder. Vi leverer kun lovlige maskiner og anlæg, hvilket vi kan bruge.

Standarder dokumenterer ydelse og sikkerhed


Riantics arbejder altid efter gældende standarder for ydelse og sikkerhed. Standarderne fylder især meget, når Riantics skal bygge helt nye konstruktioner fx en ny conveyor, der skal stå i et åbent rum. Så arbejdes der aktivt med standarderne for at være sikker på at leve op til gældende krav om ydelse og sikkerhed indenfor maskiner og transportører, for at anlægget kan blive godkendt og klar til implementering.

- Det betyder også, at når en kunde kommer med særlige krav, som kun gælder for kundens virksomhed, så kan vi ty til standarderne for at fortælle, hvad vi overholder og ikke kan overholde for at levere lovlige løsninger, siger Rasmus Tvede Pedersen.

En standard gælder for et specifikt område og funktioner. Derfor skelner Riantics også mellem, om de bygger konstruktioner, der er maskiner og anlæg, eller om det er robotter. For der gælder forskellige standarder alt efter, hvilken konstruktion det er.

- Helt generelt er det vigtigt at kigge på konstruktionens performance level, altså krav til dens sikkerhed ved brug af interlock på maskinafskærmning. Det gør vi ud fra en risikovurdering baseret på DS/EN ISO 12100, og som er en grundstandard for, hvordan man bygger maskiner. Men ellers benytter vi os af 4-6 standarder, der alle ligger indenfor sikkerhed og maskindesign. Når det drejer sig om robotter, benytter vi robotstandarder, bl.a. DS/EN ISO 10218, til afskærmning og sikkerhed, siger Rasmus Tvede Pedersen.

Standarder er derfor en væsentlig faktor, når du er på udkig efter automatiserede løsninger - også hvis du som kunde har specielle ønsker og krav til din virksomheds løsning. For så kan du og leverandøren tage udgangspunkt i standarderne for at se, hvad der skal overholdes og ikke kan overholdes, for at du får en lovlig løsning med optimal ydeevne og sikkerhed.

Er du interesseret i at lære mere om maskinsikkerhed, har du mulighed for at deltage på et af vores kurser om bl.a. grundlæggende maskinsikkerhed, CE-mærkning eller sikkert samarbejde mellem menneske og robot.

I denne artikel har du læst om:

DS/EN ISO 12100:2011

Maskinsikkerhed - Generelle principper for konstruktion - Risikovurdering og risikonedsættelse

Køb i webshop
DS/EN ISO 10218-2:2012

Robotter og robotudstyr - Sikkerhedskrav til industrirobotter - Del 2: Robotsystemer og -integration

Køb i webshop
DS/EN 619 + A1:2010

Udstyr og systemer til kontinuerlig transport - Sikkerheds- og EMC-krav til udstyr til mekanisk transport af stykgods

Køb i webshop
DS/EN ISO 14122-1:2016

Maskinsikkerhed – Permanente adgangsveje til maskinanlæg – Del 1: Valg af og generelle krav til faste adgangsveje

Køb i webshop

Alle temaer på Forkant