Store forretningsmuligheder i elektronisk fakturering

29. marts 2019

Store forretningsmuligheder i elektronisk fakturering

Europæiske standarder for e-fakturering, der gør det lettere at sende elektroniske fakturaer på tværs af EU, åbner op for et kæmpe marked for private virksomheder. Samtidigt er der store effektiviseringsgevinster at hente – også for smv’er.

Det er på tide, at private virksomheder får øjnene op for elektronisk fakturering. Der er nemlig et kæmpe forretningspotentiale og store gevinster at hente. Sådan lyder det fra Peter Borresen fra ebConnect, der er formand for Dansk Standards udvalg for E-udbud og E-indkøb:

- Jeg håber, at flere danske virksomheder vil tage handsken op og se de muligheder, en fælles europæisk standard giver. Hvis de begynder at tage elektronisk fakturering til sig – og her tænker jeg på ægte elektronisk fakturering og ikke blot fakturaer i pdf-format – vil de ikke blot kunne effektivisere interne processer markant, de vil også kunne sparke døren ind til et helt nyt marked, siger Peter Borresen og fortsætter:

- Det er her, det helt store marked er, og der er kæmpe forretningsmæssige muligheder. Jeg forventer klart, at standarderne bliver en de facto norm internationalt for, hvordan man udveksler fakturaer. Vi kan allerede nu se, at anvendelsen af standarderne breder sig også udover Europas grænser.

Fælles standarder for e-fakturering på tværs af landegrænser sikrer, at virksomheder kan fakturere på samme måde, uanset om de handler med andre danske eller udenlandske virksomheder. Der kan altså udveksles fakturaer uden "forståelsesproblemer” og uden, at systemerne er en hindring.

Bogføring uden at løfte en finger

Fælles standarder for måden, man fakturerer på, kan desuden afløse et helt bjerg af enkeltstående aftaler mellem virksomheder og erstatte en masse manuelle processer samt validering.

- Man kan få sin faktura næsten helt bogført uden at røre en finger ved at anvende elektronisk fakturering. det kræver ikke en stor opsætning, og det er altså en rigtig god business case også for mindre virksomheder, siger Peter Borresen og fortsætter:

- Mange virksomheder aner ikke, at de helt gratis kan tilmelde sig NemHandelsRegistret, hvor de kan sende elektroniske fakturaer sikkert og nemt og dermed undgå fejl.

Allerede i dag er der en lang række virksomheder, der anvender NemHandelsRegistret, hvor der hver måned sendes ca. 2 mio. fakturaer.

Danmark har haft stor indflydelse på standarderne

Det danske standardiseringsudvalg, som udvikler standarder for elektroniske udbud og indkøb, har ifølge Astrid Bækby Knudsen, konsulent i Dansk Standard, sat vigtige danske fingeraftryk på standarderne for e-fakturering.

- Det betyder, at vi i Danmark kan tilpasse os de nye standarder, men stadig benytte eksisterende løsninger, hvilket er fordelagtigt for alle parter. Samtidigt sikrer den aktive deltagelse i udviklingen af standarder på området, at vi i Danmark har haft indflydelse på de formater, der skal udveksles på europæisk plan i fremtiden, fortæller Astrid Bækby Knudsen.

Foruden fakturering, fokuserer dette udvalg også på standarder, der forenkler elektroniske udbud og indkøb for virksomheder og det offentlige. Læs mere her: https://www.ds.dk/da/udvalg/kategorier/it/e_udbud-og-e_indkoeb

Ny lov om elektronisk fakturering ved offentlige udbud

Standarden for elektronisk fakturering vil blive implementeret i statslige myndigheder og indkøbscentraler fra den 18. april 2019, mens den er gældende for regionale, kommunale og andre decentrale ordregivere fra den 18. april 2020.

 

Kontakt

Kim Skov Hilding
Kim Skov Hilding Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: ksk@ds.dk
T: 39 96 62 17

Se også

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

12. december 2023

Hvordan bør kunstig intelligens anvendes i medicinske laboratorier?

Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...

Webinar: Sådan håndterer du bias i kunstig intelligens

09. maj 2023

Webinar: Sådan håndterer du bias i kunstig intelligens

Se eller gense dette webinar, hvor du får du en introduktion til en ny guide fra Dansk Standard, der kan hjælpe med at håndtere bias i kunstig intelligens.

Undgå blinde vinkler i dine algoritmer

20. april 2023

Undgå blinde vinkler i dine algoritmer

Ny vejledning skal hjælpe virksomheder og kommuner med at undgå diskrimination ved brug af kunstig intelligens.

Danmark i spidsen for udvikling af robotternes ”USB-stik”

11. august 2022

Danmark i spidsen for udvikling af robotternes ”USB-stik”

Danmark skal lede arbejdet med en ny international standard, der skal gøre det nemmere og hurtigere at installere samme værktøj på forskellige robotter.