Cyberangreb er en af de største trusler mod danske virksomheder

03. marts 2020

Cyberangreb er en af de største trusler mod danske virksomheder

Informationssikkerhed og databeskyttelse bliver i takt med øget digitalisering et fortsat vigtigere indsatsområde for danske virksomheder. Mængden af data, som danske virksomheder genererer, håndterer og opbevarer, vokser med lynets hast. Ifølge eksperter stiger virksomhedernes datamængde med hele 61 % hvert år. Dermed bliver behovet for databeskyttelse også større, og i PWC’s ”CEO Survey 2019” svarer 85 % af de danske topledere, at deres største bekymring er cybertrusler.

”Virksomhederne forstår, at det er afgørende for deres forretning at have styr på cyber- og informationssikkerhed, og det fylder langt mere på direktionsgangen. I takt med at digitaliseringen øges, er de kriminelle nemlig fulgt med over i cyberspace, og det giver nye og andre risici end tidligere,” siger Anders Linde, chefkonsulent i Dansk Standard.

Ingen kan gøre alt - det handler om at gøre det klogeste

Netop standarder kan være et nyttigt værktøj for virksomheder til at strukturere og dokumentere deres arbejde med risikostyring, it-sikkerhed og databeskyttelse.

”Alle virksomheder – uanset størrelse – bør kortlægge, hvilke informationer de har, og hvordan de behandler dem. Men ingen kan ikke gøre alt, og derfor handler det om at gøre det klogeste,” siger Anders Linde, der anbefaler virksomheder at spørge sig selv: Hvad er vi sat i verden for at lave? Hvordan ser vores kerneprocesser ud, hvilke informationer er nødvendige for at lykkes, og hvad bekymrer os allermest?

”Det er vigtigt at gøre sig klart, om der er noget, der kan ramme virksomheden, som betyder, at informationer går tabt, bliver ukorrekte eller falder i hænderne på nogen, der ikke skal have adgang til dem.”

Standarder strukturerer og prioriterer indsatsen

Det er vidt forskelligt, hvilke data der er vitale for forretningen, og dermed hvilken risikostyring der er behov for. For virksomheder, der f.eks. sælger nøgleringe eller joggingtøj, er det måske kunder og leverandørers kontakt- og betalingsinformation, der er vigtigst at beskytte. Mens virksomheder, der sælger avanceret sikkerhedsudstyr eller intelligent beklædning, som kan gå på nettet, må have endnu større fokus på produktsikkerhed, f.eks. at de indsamlede data er korrekte og ikke er tilgængelige for uvedkommende.

”Det er især standarden ISO 27001 om cyber- og informationssikkerhed, der kan hjælpe virksomheder med at strukturere og dokumentere deres indsats. Hele den offentlige sektor er underlagt denne standard, men den er relevant for både små og store, offentlige og private organisationer. Og man behøver ikke lade sig certificere, men kan nøjes med at følge principperne i standarden og bruge den som værktøj til bedre at beskytte sine data og prioritere sin indsats,” forklarer Anders Linde.

It-sikkerhedsledelse er en vedvarende indsats

En af de virksomheder, der har stor erfaring i at arbejde med ISO 27001 og andre standarder, er Cobham SATCOM, der leverer og supporterer satellit- og radiokommunikationsudstyr til fly, skibe, rumfart og forsvaret.

”Man skal huske, at standarder er en målestok og ikke en handlingsplan. Det nytter ikke at gennemgå standarden, skrive en flot manual og smide den i en skuffe. It-sikkerhedsledelse er et vedvarende arbejde, som bør implementeres som en naturlig del af den generelle ledelse,” siger Jens Jakob Andersen, Global SHE Lead & cybersecurity SME.

 

 

Kontakt

Se også

kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

18. marts 2024

Webinar: Kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

Se eller gense dette webinar, hvor Dansk Standard introducerer en ny guide med gode råd til, hvordan virksomheder bedst kommer i gang med at anvende data til at understøtte de cirkulære forretningsmodeller.

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

15. marts 2024

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

Data er et vigtigt element i cirkulære forretningsmodeller, og nu har Dansk Standard udgivet en guide, der hjælper virksomheder til brug af datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling.

06. februar 2024

Det digitale produktpas – hvordan får vi en effektiv dataudveksling?

Se eller gense dette webinar om det digitale produktpas, hvor du får indblik i det i fremtidens krav til effektiv dataudveksling.

02. februar 2024

Webinar om de nye europæiske IT-tilgængelighedskrav

Se eller gense dette webinar, der giver en dybdegående forståelse af EU's tilgængelighedsdirektiv, inklusiv de IT-tilgængelighedsstandarder, der støtter op om lovgivningen.