World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

24. september 2021

World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

Den 27. september er det World Tourism Day - en årlig begivenhed, der begyndte i 1980, og som skal fremme bevidstheden om turismens sociale, kulturelle, politiske og økonomiske værdi. I de senere år har begivenheden desuden sat fokus på den værdi, turismesektoren bidrager med til FN’s verdensmål.

I år er temaet for dagen ”Tourism for inclusive growth”, hvilket skal synliggøre turismens unikke evne til at inkludere alle og dens mulighed for at sikre, at ingen bliver efterladt, når verden igen åbner op og ser fremad.

COVID-19-pandemien har været hård ved turistindustrien. Følgevirkningerne på resten af verdensøkonomien og mange menneskers levebrød er alvorlige. Især marginaliserede grupper og de mest sårbare er blevet hårdt ramt. En genstart af turismen vil være med til at kickstarte en genoprettelse af arbejdspladser, økonomi og vækst og dermed bidrage til en bæredygtig udvikling.

Som en direkte effekt af corona-pandemien har Dansk Standard på foranledning af EU-Kommissionen været med til at udvikle en europæisk vejledning, CWA 5643 - Turisme og relaterede services – Krav og retningslinjer til turismeindustrien om forebyggelse af spredning af COVID-19, der skal være med til at sætte gang i turismen igen på en tryg måde.

- Retningslinjerne giver konkrete redskaber og vejledning til, hvordan man kan drive sin turismevirksomhed på en sikker måde. Samtidigt gives der checklister til at huske mange af de ting, der skal gøres før og under en pandemi, siger Helle Harms, seniorkonsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

- Retningslinjerne kan være med til at skabe tryghed og sikkerhed for forbrugerne og dermed øge rejse- og oplevelseslysten i både ind- og udland.

Turismestandarder tilpasset specifikke områder

Retningslinjerne er vedtaget af European Committee for Standardization (CEN), og de virksomheder, der følger retningslinjerne, kan visuelt påvise med et European Tourism COVID-19 Safety Seal, at de efterlever retningslinjerne.

Covid safety seal

De europæiske retningslinjer er særligt tilpasset europæiske forhold og turisme, men tager udgangspunkt i en international standard, der er udviklet under ISO, ISO/PAS 5643 - Turisme og relaterede tjenester-Krav og retningslinjer for at reducere spredningen af COVID-19 i turistindustrien.

En række andre ISO-standarder er ligeledes udgivet i år, som også er målrettet at gøre turisme tilgængelig for alle, bl.a. ISO 21902 - Turisme og relaterede tjenester - tilgængelig turisme for alle - krav og anbefalinger. Disse krav og retningslinjer skal være med til at lette lige adgang og udbredelse af turisme for mennesker i alle aldre og evner, der måtte have problemer med tilgængelighed eller have særlige adgangskrav, fx handicappede og ældre.

Du kan se flere standarder for turisme her, der kan fungere som vigtige værktøjer til at hjælpe turistindustrien. Dansk Standards udvalg for turisme (S-337) er med til at udarbejde både de europæiske og internationale standarder for turisme.

 

Kontakt

Helle Harms
Helle Harms Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: hh@ds.dk
T: 39966321

Se også

Fra forskning til faktura

22. juni 2022

Fra forskning til faktura

Danmark hjemtager årligt 1600 mio. euro i forskningsmidler fra EU og står dermed stærkt, når det kommer til forskning og innovation. Men de nyskabelser, der kommer ud af forskningen, bliver ofte ikke anvendt i markedet. Et nyt stort EU-projekt ska...

Ny standard stiller krav til og retningslinjer for serviceydelser til sårbare forbrugere

11. maj 2022

Ny standard stiller krav til og retningslinjer for serviceydelser til sårbare forbrugere

Sårbare personer kan ofte ende i vanskelige situationer i mødet med serviceorganisationer. Den nye standard DS/ISO 22458 skal hjælpe organisationer med at håndtere sårbare forbrugere, så de bliver mødt med den rette tilgang.

Første to sikkerhedsstandarder på vej for personlige e-køretøjer

04. april 2022

Første to sikkerhedsstandarder på vej for personlige e-køretøjer

E-køretøjer bliver stadig mere udbredte, og nye typer kommer til. Den voksende popularitet af særligt personlige e-køretøjer øger samtidig behovet for sikkerhed. De to første af en række standarder, der skal stille krav til sikkerheden i personlig...

Sikker på ski med standarder

15. februar 2022

Sikker på ski med standarder

Danskerne valfarter i disse uger på skiferie, men vidste du, at internationale standarder er med til at sikre, at du kan drøne sikkert ned ad pisterne?