World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

24. september 2021

World Tourism Day og standarder vil genstarte turismen

Den 27. september er det World Tourism Day - en årlig begivenhed, der begyndte i 1980, og som skal fremme bevidstheden om turismens sociale, kulturelle, politiske og økonomiske værdi. I de senere år har begivenheden desuden sat fokus på den værdi, turismesektoren bidrager med til FN’s verdensmål.

I år er temaet for dagen ”Tourism for inclusive growth”, hvilket skal synliggøre turismens unikke evne til at inkludere alle og dens mulighed for at sikre, at ingen bliver efterladt, når verden igen åbner op og ser fremad.

COVID-19-pandemien har været hård ved turistindustrien. Følgevirkningerne på resten af verdensøkonomien og mange menneskers levebrød er alvorlige. Især marginaliserede grupper og de mest sårbare er blevet hårdt ramt. En genstart af turismen vil være med til at kickstarte en genoprettelse af arbejdspladser, økonomi og vækst og dermed bidrage til en bæredygtig udvikling.

Som en direkte effekt af corona-pandemien har Dansk Standard på foranledning af EU-Kommissionen været med til at udvikle en europæisk vejledning, CWA 5643 - Turisme og relaterede services – Krav og retningslinjer til turismeindustrien om forebyggelse af spredning af COVID-19, der skal være med til at sætte gang i turismen igen på en tryg måde.

- Retningslinjerne giver konkrete redskaber og vejledning til, hvordan man kan drive sin turismevirksomhed på en sikker måde. Samtidigt gives der checklister til at huske mange af de ting, der skal gøres før og under en pandemi, siger Helle Harms, seniorkonsulent i Dansk Standard, og fortsætter:

- Retningslinjerne kan være med til at skabe tryghed og sikkerhed for forbrugerne og dermed øge rejse- og oplevelseslysten i både ind- og udland.

Turismestandarder tilpasset specifikke områder

Retningslinjerne er vedtaget af European Committee for Standardization (CEN), og de virksomheder, der følger retningslinjerne, kan visuelt påvise med et European Tourism COVID-19 Safety Seal, at de efterlever retningslinjerne.

Covid safety seal

De europæiske retningslinjer er særligt tilpasset europæiske forhold og turisme, men tager udgangspunkt i en international standard, der er udviklet under ISO, ISO/PAS 5643 - Turisme og relaterede tjenester-Krav og retningslinjer for at reducere spredningen af COVID-19 i turistindustrien.

En række andre ISO-standarder er ligeledes udgivet i år, som også er målrettet at gøre turisme tilgængelig for alle, bl.a. ISO 21902 - Turisme og relaterede tjenester - tilgængelig turisme for alle - krav og anbefalinger. Disse krav og retningslinjer skal være med til at lette lige adgang og udbredelse af turisme for mennesker i alle aldre og evner, der måtte have problemer med tilgængelighed eller have særlige adgangskrav, fx handicappede og ældre.

Du kan se flere standarder for turisme her, der kan fungere som vigtige værktøjer til at hjælpe turistindustrien. Dansk Standards udvalg for turisme (S-337) er med til at udarbejde både de europæiske og internationale standarder for turisme.

 

Kontakt

Helle Harms
Helle Harms Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: hh@ds.dk
T: 39966321

Se også

Krav til kemikalier i børneomsorgsprodukter

18. november 2021

Krav til kemikalier i børneomsorgsprodukter

Omsorgsprodukter til børn skal nu have deres egen standard for krav til kemikalier, der skal gælde på tværs af produktområder, uanset om det er pusleborde, barnevogne eller hoppegynger mm.

26. august 2021

Video: Cirkulær økonomi inden for textiler

Se eller gense webinaret om, hvordan standarder kan være med til at understøtte den cirkulære omstilling, og hvordan du kan få indflydelse på fremtidens markedskrav på området.

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

13. august 2021

Bedre rammer for cirkulært tøj og textil

Nu tages der et vigtig skridt for klimaet – der skal nemlig sættes fælles europæiske standarder for cirkulær økonomi indenfor textiler. Textiler er en kæmpe klimabelastning, og der er derfor hårdt brug for, at vi bliver bedre til at genbruge og re...

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar

20. juli 2021

Den første internationale standard for tilgængelig turisme er nu klar.

For mere end en milliard mennesker i verden, der lever med en form for handicap, kan det være en udfordring at tage ud at rejse. Derfor har ISO udviklet en standard, der skal hjælpe turistindustrien med at gøre rejser tilgængelige for alle.