Ny revision af grundlæggende standardserie for funktionssikkerhed

09. november 2022

Ny revision af grundlæggende standardserie for funktionssikkerhed

Startskuddet er gået til revisionen af den mest omfattende, horisontale publikation om elektrotekniske sikkerhedskritiske styrekredse, DS/EN IEC 61508-serien. Standardserien udgør et fundament for sikkerheden på alverdens små og store produkter og har bl.a. relation til netværks- og systemsikkerhed.

Der er næsten ingen grænser for, hvilke fagområder der anvender standardserien for functional safety, 61508, som grundlag for funktionssikkerhed. Produkter, metoder og procedurer for systemer i alt lige fra husholdningselektronik til atomkraftværker har elementære pålidelighedskrav angivet i denne standardserie for person-, miljø- og udstyrsbeskyttelse. Her er altså skabt en horisontal standard for sikkerhed der er gennemprøvet og skalerbar.

- Standarderne er relevante for alle, der arbejder med SIL-krav (Safety Integrity Level) til deres systemer, komponenter og anlæg. Seriens formål er at give værktøjer i form af procedurer og designguides, så man på en sikker og økonomisk fordelagtig måde kan fuldføre projekter, der stiller sikkerhedskrav til styrings- og kontrolsystemer, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Standardserien skal også gælde kritisk infrastruktur

Standardserien danner desuden grundlag for andre standardiseringsområder, der udarbejder retningslinjer for specifikke anlægstyper, produkter og beskyttelsessystemer, og som derved også får mulighed for at fastsætte sikkerhedskrav på et standardiseret grundlag. Bl.a. har standardserien relation til netværks- og systemsikkerhed (OT security) og måske også snart militære sikkerhedssystemer. I den forbindelse er derfor i standardiseringsarbejdet også nedsat en horisontal funktion for netværks- og systemsikkerhed (IEC 62443-serien), der med fordel også kan anvendes indenfor den kritiske infrastruktur.

- Man vil også kunne se, når en horisontal standardiseringstilgang er opnået, at virksomheder vil kunne omstille sig selv og deres produkter til nye markeder mere effektivt, fordi systemerne og produkter vil passe sammen på tværs af både faglige grænser og landegrænser. Det kræver dog, at det internationale standardiseringssamarbejde opnår en høj grad af konsensus imellem de mange fagområder. Den nyopstartede standardiseringsproces forventes derfor at løbe frem til 2027, fortæller Søren Storm.

Danske virksomheder har mulighed for at få indflydelse på standarderne

Dansk Standard forventer, at udvalget for industriel automatisering, S-565, faciliterer aktiviteter på nationalt niveau for at understøtte det internationale samarbejde. Den horisontale tilgang i den tekniske komité gør, at den danske industri får mulighed for at tilbyde kvalitet og kompatibilitet i alle former for varer og serviceydelser, der har at gøre med sikkerhed i relation til industriel automatisering. Undervejs i udviklingen af standardserien tilbydes hele den industrielle sektor at komme med forbedringsforslag, ligesom Dansk Standard tilbyder pladser i udvalget og løbende optager nye medlemmer.

Du kan læse mere om udvalget her og se hvilke andre virksomheder der er med.

Kontakt

Søren Storm
Søren Storm Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: sst@ds.dk
T: 39 96 62 08

Se også

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

30. oktober 2023

Væsentlige ændringer i den danske standard for stikpropper og stikkontakter til husholdningsbrug o.l.

Den nye revision indeholder væsentlige ændringer, der afspejler udvalgets arbejde om bl.a. at skabe sikrere stikpropper og stikkon-takter. Standarden er revideret i samarbejde med branchens eksperter og adresserer flere nøgleområder for at sikre s...

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

18. oktober 2023

To danske eksperter får tildelt prestigefuld pris

Traditionen tro uddeles hvert år den prestigefulde pris, IEC 1906 Award. Den tildeles eksperter inden for den internationale standardiseringsorganisation, IEC, for at have opnået ekstraordinære resultater. I år har to danske eksperter modtaget pri...

I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

06. juni 2023

I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

100 eksperter fra 33 lande mødes i den kommende uge i København for at blive enige om kommentarerne til ikke mindre end 73 standardforslag indenfor forbrugersikkerhed i elektriske produkter, som dækker alt lige fra køkkenapparater til elektrisk be...

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

08. maj 2023

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

Se eller gense dette webinar, hvor du får en opdatering på de nyeste vejledninger fra udvalget S-564, som arbejder med elektriske installationer og beskyttelse mod elektriske stød, samt en mulighed for at få afklaret forståelsesmæssige problematik...