Nye krav til svejseudstyr – stelklemmer og elektrodeholdere

19. april 2022

Nye krav til svejseudstyr – stelklemmer og elektrodeholdere

De nye udgaver af standarderne for henholdsvis stelklemmer til svejsereturstrøm og elektrodeholdere til lysbuesvejsning er netop blevet harmoniserede. Derfor træder nye krav til stelklemmer og elektrodeholdere i kraft fra d. 21. juni 2023.

Svejsning er en vigtig del af fremstillingen af større konstruktioner som vindmøller, skibe, bygninger, fabrikskonstruktioner mv. Især lysbuesvejsning er udbredt i store dele af den tunge industri.

De generelle standarder for lysbuesvejsningsmaskiner, standarderne i DS/EN IEC 60974-serien, er med til at øge sikkerheden i svjeseprocesser og -maskiner og sikre en høj produktkvalitet. I 2021 udkom to nye udgaver af to standarder i serien. De to standarder gælder henholdsvis elektrodeholdere, DS/EN IEC 60974-11, og stelklemmer til svejsereturstrøm, DS/EN IEC 60974-13, som bl.a. er med til at garantere en sikker overførsel af strøm.

Standarderne er harmoniserede

Standarderne for elektrodeholdere og stelklemmer er nu blevet harmoniserede under lavspændingsdirektivet. Derfor træder nye minimumskrav til stelklemmer til svejsereturstrøm i kraft fra d. 21. juni 2023.

- Harmoniseringen betyder, at standarderne relaterer sig direkte til EU-direktivet for lavspænding, og ved at følge standarderne er du som fabrikant sikker på at opfylde de sikkerhedskrav, der stilles i direktivet, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard, og tilføjer:

- Ydermere skal man som importør og distributør være særligt opmærksom på at handle med fornøden omhu og altså også forholde sig til de nye minimumskrav, der stilles i standarderne.

De nye standarder kan købes i webshoppen, så din virksomhed kan være forberedt på de kommende krav i 2023.

DS/EN IEC 60974-11:2021 Udstyr til lysbuesvejsning – Del 11: Elektrodeholdere

DS/EN IEC 60974-13:2021 Udstyr til lysbuesvejsning – Del 13: Stelklemmer til svejsereturstrøm

Se også Dansk Standards kurser om el-sikkerhed og CE-mærkning som hjælp til sikker installation og markedsføring.

 

Kontakt

Søren Storm
Søren Storm Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | El, Sundhed & Forbruger
E: sst@ds.dk
T: 39 96 62 08

Se også

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

29. november 2023

Ny standard for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø gør markedet sundere

En standard, der blev udgivet for første gang sidste år for støvsugere til eksplosionsfarligt miljø, er lige blevet harmoniseret under både maskindirektivet og ATEX-direktivet.

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

08. juni 2023

DS Maskindag – teknologisk udvikling og maskinforordningens nye krav

Se eller gense Dansk Standards maskindag, og få overblik over de nye regler i den nye maskinforordning fra Sikkerhedsstyrelsen. 

Er du klar til den nye maskinforordning?

24. april 2023

Er du klar til den nye maskinforordning?

Maskindirektivet har gennemgået en omfattende revision og bliver snart erstattet af en ny maskinforordning, som indeholder en række ændringer og nye krav, der vil få betydning for maskinindustrien.

Nu kan du tage et onlinekursus om CE-mærkning

11. november 2022

Nu kan du tage et onlinekursus om CE-mærkning

Dansk Standard tilbyder nu et onlinekursus om CE-mærkning. Kurset retter sig mod begyndere inden for CE-mærkning, som gerne vil vide, hvad det indebærer, og hvordan man får det.