19. april 2022
Svejsning er en vigtig del af fremstillingen af større konstruktioner som vindmøller, skibe, bygninger, fabrikskonstruktioner mv. Især lysbuesvejsning er udbredt i store dele af den tunge industri.
De generelle standarder for lysbuesvejsningsmaskiner, standarderne i DS/EN IEC 60974-serien, er med til at øge sikkerheden i svjeseprocesser og -maskiner og sikre en høj produktkvalitet. I 2021 udkom to nye udgaver af to standarder i serien. De to standarder gælder henholdsvis elektrodeholdere, DS/EN IEC 60974-11, og stelklemmer til svejsereturstrøm, DS/EN IEC 60974-13, som bl.a. er med til at garantere en sikker overførsel af strøm.
Standarderne for elektrodeholdere og stelklemmer er nu blevet harmoniserede under lavspændingsdirektivet. Derfor træder nye minimumskrav til stelklemmer til svejsereturstrøm i kraft fra d. 21. juni 2023.
- Harmoniseringen betyder, at standarderne relaterer sig direkte til EU-direktivet for lavspænding, og ved at følge standarderne er du som fabrikant sikker på at opfylde de sikkerhedskrav, der stilles i direktivet, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard, og tilføjer:
- Ydermere skal man som importør og distributør være særligt opmærksom på at handle med fornøden omhu og altså også forholde sig til de nye minimumskrav, der stilles i standarderne.
De nye standarder kan købes i webshoppen, så din virksomhed kan være forberedt på de kommende krav i 2023.
DS/EN IEC 60974-11:2021 Udstyr til lysbuesvejsning – Del 11: Elektrodeholdere
DS/EN IEC 60974-13:2021 Udstyr til lysbuesvejsning – Del 13: Stelklemmer til svejsereturstrøm
Se også Dansk Standards kurser om el-sikkerhed og CE-mærkning som hjælp til sikker installation og markedsføring.
Standarden for Maskinsikkerhed – Functional safety for sikkerhedsrelaterede styresystemer, DS/EN IEC 62061:2021, er netop blevet harmoniseret under EU’s maskindirektiv.
Nu er der nye krav på vej til elektriske selvbegrænsende varmekabelsystemer og rør, som installeres i eksplosive atmosfærer. Standarden DS/EN 60079-30 skal nemlig revideres. Og alle med viden på området har mulighed for at deltage i arbejdet og få...
Alt for mange robotter er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarlige og i værste fald ulovlige at bruge. Der mangler nemlig viden i markedet om CE-mærkning, som er et krav på alle robotinstallationer.
Danmark har taget initiativ til og står i spidsen for arbejdet med en ny international specifikation, der skal hjælpe med at teste, hvor hårdt kollaborative robotter slår, hvis de rammer et menneske.