Få indflydelse på klassifikation af hjælpemidler til optimering af personers funktionsevne

26. august 2022

Få indflydelse på klassifikation af hjælpemidler til optimering af personers funktionsevne

I juni måned blev ’DS/EN ISO 9999:2022 Hjælpemidler – Klassifikation og terminologi’ udgivet og erstatter versionen fra 2016. Eftersom udviklingen inden for hjælpemiddelområdet er i konstant forandring, påbegyndes en kommende revision allerede i efteråret 2022. Du har mulighed for at være med.

Standarden DS/EN ISO 9999 specificerer en klassificering og terminologi af hjælpemidler, som optimerer en persons funktionsevne og reducerer handicap, og en ny version blev udgivet i sommer.

- I den nyeste udgave af standarden er der foretaget en del både små og store ændringer. Den største ændring er, at hovedgruppe 05, Hjælpemidler til undervisning og til træning i færdigheder, er ophævet og undergrupperne flyttet til andre relevante hovedgrupper, fortæller den danske convenor for den internationale arbejdsgruppe, Mary Petersen, faglig konsulent i Socialstyrelsen.

Dansk indflydelse

Som convenor har Mary Petersen stået i spidsen for revisionsarbejdet af den nyudgivne standard. I standardiseringsarbejdet deltager alle lande på lige fod og har en lige stor stemme, også selv om man repræsenterer et lille land som Danmark. Men med en dansk convenor i spidsen får Danmark dog alligevel mulighed for at sætte et lidt større præg på arbejdet, idet convenoren leder og fordeler arbejdet, møderne og diskussionerne og desuden har ansvaret for at sikre fremdrift i udviklingen af standarden.

Medlemmerne i arbejdsgruppen består af eksperter inden for området og er et vigtigt forum, da standarden påvirker flere landes krav og retningslinjer på området. Desuden fungerer arbejdsgruppen som et internationalt netværk for deltagerne, da man under arbejdet har faglige diskussioner og mulighed for at sparre med hinanden.

Vær med i den kommende revision

Da udviklingen inden for hjælpemiddelområdet er i konstant forandring, er der tradition for, at standarden for hjælpemidlers klassifikation og terminologi påbegynder ny revision efter hver udgivelse. Dette er også planen med DS/EN ISO 9999, og næste revision starter op i efteråret 2022. Hvis du har lyst til at være en del af arbejdet, så kontakt standardiseringskonsulent Lærke Høllund på lhd@ds.dk eller på tlf. 26 80 98 58.

 

Kontakt

Lærke Høllund
Lærke Høllund Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: lhd@ds.dk
T: 39 96 61 59

Se også

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

28. april 2023

Kvalitetsledelsessystemet har givet os styrke

Virksomheden AG Sundhedsfremme har valgt at følge standarden for kvalitetsledelse for sundhedssektoren, DS/EN 15224. Det har ifølge kvalitetschefen, Peter Trampedach, ført til vækst og bedre styring af processer samt mindre papirarbejde.

Nye standarder skal udvikles for tryksårsforebyggende madrasser

25. april 2023

Nye standarder skal udvikles for tryksårsforebyggende madrasser

Det er vigtigt med standarder for tryksårsforebyggende madrasser for bl.a. at ensarte kravene og dermed sikre kvaliteten. Men der er stadig mange emner inden for ”Hjælpemidler til at forhindre vævsskade i den liggende stilling,” der mangler ensart...

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

21. december 2022

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

Medicobranchens nyudvikling og nye produkter skal være mere grønne. Derfor kommer en international arbejdsgruppe med Danmark for bordenden nu med seks anbefalinger, der skal sikre, at der er udviklet tilstrækkeligt med standarder for bæredygtigt m...

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

28. oktober 2022

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

Danske eksperter og interessenter har nu mulighed for at deltage i arbejdet med udviklingen af standarder for øjenoptik. Et nyt, dansk standardiseringsudvalg for øjenoptik skal være med til at definere de krav, der kommer til at gælde for fremtide...