Få indflydelse på klassifikation af hjælpemidler til optimering af personers funktionsevne

26. august 2022

Få indflydelse på klassifikation af hjælpemidler til optimering af personers funktionsevne

I juni måned blev ’DS/EN ISO 9999:2022 Hjælpemidler – Klassifikation og terminologi’ udgivet og erstatter versionen fra 2016. Eftersom udviklingen inden for hjælpemiddelområdet er i konstant forandring, påbegyndes en kommende revision allerede i efteråret 2022. Du har mulighed for at være med.

Standarden DS/EN ISO 9999 specificerer en klassificering og terminologi af hjælpemidler, som optimerer en persons funktionsevne og reducerer handicap, og en ny version blev udgivet i sommer.

- I den nyeste udgave af standarden er der foretaget en del både små og store ændringer. Den største ændring er, at hovedgruppe 05, Hjælpemidler til undervisning og til træning i færdigheder, er ophævet og undergrupperne flyttet til andre relevante hovedgrupper, fortæller den danske convenor for den internationale arbejdsgruppe, Mary Petersen, faglig konsulent i Socialstyrelsen.

Dansk indflydelse

Som convenor har Mary Petersen stået i spidsen for revisionsarbejdet af den nyudgivne standard. I standardiseringsarbejdet deltager alle lande på lige fod og har en lige stor stemme, også selv om man repræsenterer et lille land som Danmark. Men med en dansk convenor i spidsen får Danmark dog alligevel mulighed for at sætte et lidt større præg på arbejdet, idet convenoren leder og fordeler arbejdet, møderne og diskussionerne og desuden har ansvaret for at sikre fremdrift i udviklingen af standarden.

Medlemmerne i arbejdsgruppen består af eksperter inden for området og er et vigtigt forum, da standarden påvirker flere landes krav og retningslinjer på området. Desuden fungerer arbejdsgruppen som et internationalt netværk for deltagerne, da man under arbejdet har faglige diskussioner og mulighed for at sparre med hinanden.

Vær med i den kommende revision

Da udviklingen inden for hjælpemiddelområdet er i konstant forandring, er der tradition for, at standarden for hjælpemidlers klassifikation og terminologi påbegynder ny revision efter hver udgivelse. Dette er også planen med DS/EN ISO 9999, og næste revision starter op i efteråret 2022. Hvis du har lyst til at være en del af arbejdet, så kontakt standardiseringskonsulent Lærke Høllund på lhd@ds.dk eller på tlf. 26 80 98 58.

 

Kontakt

Lærke Høllund
Lærke Høllund Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: lhd@ds.dk
T: 39 96 61 59

Se også

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

21. december 2022

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

Medicobranchens nyudvikling og nye produkter skal være mere grønne. Derfor kommer en international arbejdsgruppe med Danmark for bordenden nu med seks anbefalinger, der skal sikre, at der er udviklet tilstrækkeligt med standarder for bæredygtigt m...

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

28. oktober 2022

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

Danske eksperter og interessenter har nu mulighed for at deltage i arbejdet med udviklingen af standarder for øjenoptik. Et nyt, dansk standardiseringsudvalg for øjenoptik skal være med til at definere de krav, der kommer til at gælde for fremtide...

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

28. oktober 2022

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

En ny europæisk standard, som omhandler tilgængelige systemer, er ved at blive udviklet. Målet er at forbedre livskvaliteten for alle, der lever selvstændigt, ved at sikre, at tilgængeligheden er tilfredsstillende i både design og funktionalitet a...

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

27. oktober 2022

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

Dansk Standard byder velkommen til en stor gruppe europæiske eksperter inden for hjælpemiddelområdet, når Dansk Standard er vært d. 16. november for plenarmødet for den europæiske komité, CEN TC 293 - hjælpemidler og tilgængelighed.