Bygninger skal kunne genere værdi for fremtidige generationer

05. februar 2024

Bygninger skal kunne genere værdi for fremtidige generationer

Designfasen bliver et endnu vigtigere element i fremtidens byggeri, da bygninger skal kunne bruges nu og her såvel som ændres og renoveres i fremtiden.

Bygninger er essentielle i vores samfund. Vi bruger dem til beboelse, kontorer, koncerter, sportsbegivenheder, mv. Og selvom mange bygninger er permanente, kan selve bygningens formål sagtens ændre sig løbende. Derfor er det nødvendigt, at bygninger er designet til at kunne ændres og renoveres i fremtiden. Især hvis bygninger skal forblive cirkulære og ikke blot ende som affald.

Og lige netop det med cirkularitet og affaldsstrømme er noget, som de arbejder med hos REXCON. REXCON har en vision om at mindske CO2-udslip og affaldsstrømme i byggebranchen ved at udvikle bæredygtige og cirkulære byggeprodukter. Deres produkt, ReBlOCK, er et træbaseret modulsystem designet til at opføre bærende og isolerende ydervægge. Formålet med systemet og deres andre produkter, er at muliggøre flere brugscykler og efterlade et minimalt aftryk.

Jesper Sørensen, der er grundlægger af REXCON Systems og oprindeligt udlært tømre, besluttede sig for at udvikle cirkulære produkter, som indeholder mindre kemi, udleder mindre CO2, er genanvendelige samt bidrager til at reducere ressourceforbruget, da han tog sin bygningskonstruktøruddannelse.

- Igennem min uddannelse gik det op for mig, hvor meget byggebranchen egentlig udleder af CO2 og generere affald. Derfor vil jeg gerne være med til at sikre, at bygninger i fremtiden ikke efterlader affald, når de bliver renoveret eller ændres, men derimod at elementer kan anvendes i en anden kontekst, da det vil generere værdi for vores kommende generationer, uddyber Jesper Sørensen.

Selvom det ikke er alle REXCON’s kunder, der endnu har fået øjnene op for merværdien af byggesystemer, der er designet til at blive skilt ad og anvendt igen, er det noget de arbejder aktivt med. 

- Jeg synes, at byggevareproducenterne har en forpligtelse til at skabe og fremme innovative løsninger for CO2-reduceret byggeri. For ved at skabe produkterne til markedet, kan vi forhåbentlig få den begrænsede efterspørgsel til bæredygtige metoder til at stige, fortæller Jesper Sørensen.

CO2 reduktion, ressourceoptimering og affaldsreduktion

Hos REXCON overskygger CO2-reduktion, ressourceoptimering og affaldsreduktion meget af deres arbejde, og derfor designer de også deres nye systemer, efter DfD/A tankegangen. DfD/A er forkortelsen af det danske begreb Design for adskillelse og tilpasning. Et princip, hvor produkter kan designes til nemt at adskilles og genbruges senere, præcis ligesom REXCON’s produkter. REXCON har desuden lagt vægt på, at deres produkter også skal være funktionelle og praktiske at anvende i den virkelige verden.

- Vi fladpakker på EUR-paller, følger modul-princippet og tænker langsigtet. Mange tænker måske mere i store containere, men det har sine begrænsninger, da de ofte skal håndteres af kraner og lignende. Vi tror på, at småt er godt, da det giver større frihed til ombygning og muligheder for at skabe bygninger i alle former. Grunden til vi bruger EUR-pallen, er at systemet er utroligt nemt at håndtere, og er udbredt overalt i verden, fortæller Jesper Sørensen.

Udover at det bæredygtige ReBLOCK-system er funktionelt, har de også fokuseret på at undgå kemikalier, man kan blive udsat for i byggebranchen. Han påpeger, at designet ikke kun er gavnligt for bæredygtighed og langsigtet ressourcebrug, men også for arbejdernes sundhed og sikkerhed, hvilket adskiller sig fra konventionelle byggepraksisser. Ved at anvende denne tankegang håber Jesper Sørensen, at de kan være med til at nudge deres kunder: 

- Vi forsøger ikke at pushe den her grønne agenda ned over brugerne. Vi vil hellere nudge den ind. For når man laver et DfD/A design skal man tænke på, at produktet skal være mindst lige så nemt at anvende, som det der er derude nu.

Potentielle anvendelser af DfD/A og systemet ReBLOCK strækker sig også til det internationale niveau, påpeger Jesper Sørensen. Deres forsøg på at etablere dialog med NGO'er angående flygtningelejre og katastrofeområder, specifikt genhusningsprojekter, indikerer muligheder for betydelig værdiskabelse. Dette skyldes produktets evne til hurtigt at blive opstillet til midlertidig brug efter en katastrofe og senere blive genbrugt til permanente boliger, når genopbygningen af byer begynder. 

Gode råd

Hvis man som virksomhed står og skal i gang med design for adskillelse og tilpasning, er rådet fra Jesper Sørensen er at bruge sund fornuft og tænke langsigtet. Et eksempel er størrelsen på deres blokke, der er designet småt, til nem adskillelse og tilpasning i fremtiden.

DS/ISO 20887 opsætter 10 designprincipper for bygge- og anlægsprojekter for at gøre dem mere ressourceeffektive, tilpasningsdygtige, fleksible og demonterbare. Du kan finde flere løsninger på DfD/A i Dansk Standards casesamling her: https://www.ds.dk/da/fagomraader/byggeri-og-anlaeg/design-for-adskillelse-og-tilpasning

Dyk ned i REXCON's løsning her: https://www.ds.dk/da/fagomraader/byggeri-og-anlaeg/design-for-adskillelse-og-tilpasning/rexcon-system

Kontakt

Marika Englén
Marika Englén Konsulent | Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: mae@ds.dk
T: 39 96 62 16

Se også

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

11. juni 2024

Se eller gense webinar om mere bæredygtig renovering

Bliv introduceret til den europæiske standard for mere bæredygtig renovering, og hvordan standarden kan bruges til at sikre, at eksisterende bygninger renoveres på en mere bæredygtig måde. Få også en introduktion til Svanemærkets krav til renoveri...

16. april 2024

Se eller gense morgenbriefing om det nye bygningsdirektiv

EU vil forbedre bygningers energieffektivitet. På denne briefing kan du se eller gense, hvad bygningsdirektivet betyder for Danmark, og hvordan vi kommer i gang med den næste danske renoveringsbølge.

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

15. april 2024

Deltag i høringen af den reviderede betonstandard, DS 206:2024 (tidl. DS/EN 206 DK NA:2023)

Den danske standard, DS 206:2024, der supplerer den europæiske standard DS/EN 206 for beton er netop sendt i høring efter, at den har gennemgået en revision. Den reviderede betonstandard får titlen DS 206:2024 og vil ligesom sin forgænger DS/EN 20...

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

09. april 2024

Vær med til at revidere standarden for svømmebadsanlæg

I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.