ISO indfører klimakrav i alle ledelsesstandarder

03. april 2024

ISO indfører klimakrav i ledelsesstandarder

Med London-erklæringen forpligtede ISO sig til at bidrage til klimadagsordenen gennem standardisering – nu indføres krav om klimahensyn i ledelsesstandarder.

ISO og IAF (International Accreditation Forum) har fra februar 2024 besluttet at indføre krav om hensyn til klimaforandringer i alle eksisterende kravstandarder inden for ledelsessystemer samt dem under udvikling eller revision. Det sker i forlængelse af ISO's London-erklæring om klimaforandringer og skal sikre, at organisationer overvejer, om klimaforandringer er relevante ift. deres kontekst og interessentkrav.

- Fordi stort set alle organisationer og slutbrugere på et eller andet niveau forholder sig til klimaforandringerne og udfordringerne, skal det undersøges, i hvor stor udstrækning dette er relevant for virksomhederne og deres interessenter, og dermed om og hvordan klimaforandringerne skal håndteres via ledelsessystemet, siger Kasper Hillgaard Mühlbach, chefkonsulent hos Dansk Standard.

Certificerede organisationer skal være opmærksomme på ændringer

Organisationer, der er certificeret efter ledelsessystemstandarder, opfordres allerede nu til at være opmærksomme på ændringerne og sikre, at de integrerer klimahensyn i deres ledelsespraksis. Er man certificeret, har IAF publiceret retningslinjer for både akkrediteringsorganer og certificeringsorganer, som kan findes her: IAF and ISO Publish Joint Communiqué - IAF

Derudover er Auditing Practices Group (APG) i gang med at skrive en vejledning til både virksomheder og auditorer, som skal tydeliggøre, hvordan man forholder sig til de nye krav. Formålet er at kaste lys på klimaudfordringerne i ledelsessystemstandarderne og samtidig fastholde de oprindelige anvendelsesområder og omfang. 

Kontakt

Kasper Hillgaard Mühlbach
Kasper Hillgaard Mühlbach Chefkonsulent | Chief Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: kahm@ds.dk
T: 39 96 62 41

Se også

Overgangsalder koster personligt og samfundsøkonomisk – ny standard skal skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet

02. maj 2024

Overgangsalder koster personligt og samfundsøkonomisk – ny standard skal skabe bedre vilkår på arbejdsmarkedet

Undersøgelser viser, at gener relateret til kvinders cyklus og overgangsalder er komplekse og underbelyste. Dette kan have betydelige konsekvenser for både samfundsøkonomien og den enkelte kvinde. Ny standard skal hjælpe virksomheder med at komme...

Få indflydelse, når den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000, skal revideres

25. april 2024

Få indflydelse, når den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000, skal revideres

I maj 2024 igangsætter Dansk Standard revisionen af den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000. Det er første gang siden 2018, at standarden revideres, og arbejdet forventes at stå på i de kommende år. Revisionen giver dig og din...

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

04. marts 2024

Ledelsesstandarden for facility management er netop oversat til dansk

Det skal være lettere for danske virksomheder og organisationer at implementere standarden for facility management, og derfor er standarden DS/EN ISO 41001 netop udkommet på dansk.

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

15. december 2023

Ledelsessystemer skaber struktur til CSRD-direktivet

Virksomheder og organisationer står over for en masse nye krav ifm. ESG-rapportering. Krav som de fleste stadig skal vænne sig til. Det kan derfor være en fordel for mange at anvende de kendte ledelsessystemer, da de giver en struktur til at kunne...