Hvordan kan standarder åbne op for borgernes sundhedsdata?

04. september 2017

Hvordan kan standarder åbne op for borgernes sundhedsdata?

Hvis vi i fremtiden vil gøre det nemmere for borgere og sundhedsprofessionelle at få overblik over sundhedsdata som forløb, kontakter og aftaler på tværs af kommuner og regioner, så er det nødvendigt at kigge på nye internationale standarder som HL7’s FHIR.

Standarder kan nemlig være med til at åbne it-systemerne hos sundhedsvæsenet, og derigennem give bedre vilkår for god behandling. Sådan lyder det fra Simon Bo Larsen, der er solution architect hos CGI Danmark, der er it-leverandør til kommuner og regioner.

- Der er alt for mange gamle it-systemer, der bruger deres egne protokoller, og det skal man ændre på. Som det er i dag, så har systemerne mulighed for at sende beskeder til hinanden. Men det er en manuel arbejdsgang, der svarer til at sende en mail. Med de nye standarder kan man gøre det på en meget mere tidssvarende og automatiseret måde, der betyder, at man kan få fat i de data, som man har brug for. Det er også et nødvendigt skridt, hvis man skal have standardiseret borgerens samtykke til at dele data og give borgeren kontrol med, hvilke data, der ligger i de forskellige systemer, forklarer Simon Bo Larsen.

Standarder og microservices

CGI Danmark er gået sammen med Alexandra Instituttet og Sekoia for at udvikle en prototype, der kan afprøve, hvordan nye arkitekturmønstre og standarder kan gøre det nemmere og billigere at integrere løsninger på tværs af kommuner og regioner.

Ifølge Michael Christensen, Principal Software Architect i Alexandra Instituttets Health IT Lab, er to fokusområder vigtige: standarder og microservices. Målet er at bruge disse som en løftestang til at lette adgangen til og give overblik over forløb, kontakter og aftaler.

- Udfordringen er, at hvis borgeren skal til at kigge på egne data i forbindelse med forløb i sundhedsvæsenet, så skal systemerne snakke bedre sammen. Derfor siger vi: Lad os prøve at kigge på de her standarder, så borgeren eller sundhedsprofessionelle nemt og sikkert kan tilgå data fra en webbrowser eller mobile apparater, siger Michael Christensen.

Projektet bygger derfor på en prototype, som afprøver, hvordan data kan deles fra sygehusets systemer og de kommunale via standarden HL7 FHIR og en microservice-baseret infrastruktur.

- Sygehusets IT-system, PAS (Patient Administrations-Systemet red.), er oprindeligt lavet, så man kunne sende regninger rundt i det offentlige system, og så man havde dokumentation for, at nu har hr. Hansen været indlagt. Men PAS giver også mulighed for at se sådan noget som kontakter, forløb og bookinger. Vi kan sætte en adapter eller facade foran, så det bliver standardiseret, og borgeren nemt kan få adgang, forklarer han.

Udfordringerne ”er mange”

Ifølge Tobias Høher, Chief Product Officer hos Sekoia, der udvikler digitale værktøjer til plejesektoren, er projektet en god ide. Han mener dog også, at udfordringen ligger i hvor mange ressourcer et sådant projekt ville få.

- Udfordringen er ikke primært teknisk, men at landskabet er så distribueret, som det er. Pointen med at lave et setup med FHIR som integrator er en rigtig god idé. Der vil være et stykke arbejde, før det kommer ud og virker, men konceptet vil sandsynligvis bidrage til et mere sammenhængende sundhedssystem. Det gælder både for borgeren og den sundhedsprofessionelle.

HL7-Denmark

Læs mere om den danske affiliate af HL7

 

Kontakt

Tilde Elkjær
Tilde Elkjær Standardiseringskonsulent | Standardisation Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk I
E: te@ds.dk
T: 39 96 61 58

Se også

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

21. december 2022

6 nye anbefalinger skal sikre standarder for bæredygtigt medicinsk udstyr

Medicobranchens nyudvikling og nye produkter skal være mere grønne. Derfor kommer en international arbejdsgruppe med Danmark for bordenden nu med seks anbefalinger, der skal sikre, at der er udviklet tilstrækkeligt med standarder for bæredygtigt m...

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

28. oktober 2022

Hvordan bør fremtidige krav se ud i din optik?

Danske eksperter og interessenter har nu mulighed for at deltage i arbejdet med udviklingen af standarder for øjenoptik. Et nyt, dansk standardiseringsudvalg for øjenoptik skal være med til at definere de krav, der kommer til at gælde for fremtide...

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

28. oktober 2022

Det skal være lettere at leve selvstændigt i eget hjem - uanset evner

En ny europæisk standard, som omhandler tilgængelige systemer, er ved at blive udviklet. Målet er at forbedre livskvaliteten for alle, der lever selvstændigt, ved at sikre, at tilgængeligheden er tilfredsstillende i både design og funktionalitet a...

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

27. oktober 2022

Dansk Standard vært for internationalt møde: Skal vejledning til ”Car-adaptations for disabled drivers” udvikles yderligere?

Dansk Standard byder velkommen til en stor gruppe europæiske eksperter inden for hjælpemiddelområdet, når Dansk Standard er vært d. 16. november for plenarmødet for den europæiske komité, CEN TC 293 - hjælpemidler og tilgængelighed.