Behov for data i den cirkulære omstilling

21. januar 2022

Ny rapport fra Erhvervsstyrelsen: Behov for data i den cirkulære omstilling

Deling af data mellem virksomheder er vigtigt for at få et velfungerende marked for grønne og cirkulære løsninger, det understreger en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen. Men for at virksomhederne kan dele data på tværs af bl.a. forsyningskæder, er der behov for fælles standarder.

Erhvervsstyrelsen har udarbejdet rapporten, Looping on data - Best practices and barriers for sharing data in circular business models, som et led i styrelsens ønske om at give organisationer de bedste betingelser for at drive en ansvarlig virksomhed og bidrage til løsninger, der understøtter den grønne omstilling. Her er pålidelig deling af data og dokumentation for bæredygtighed afgørende, og det kan standarder bane vejen for.

I rapporten identificeres forskellige barrierer, som virksomhederne oplever som hindringer for indsamling, brug og deling af data, der ellers kunne være med til at fremme virksomhedernes cirkulære forretningsmodeller:

  • Behov for datainteroperabilitet
  • Behov for datastandarder
  • Forretningsfortrolige data
  • Behov for tillid til forsyningskæden
  • Behov for nem adgang til offentlige data

Standarder inden for cirkulær økonomi og data på vej

Der er allerede standarder på vej, og Danmark er med i et internationalt standardiseringsarbejde, som bl.a. arbejder på en standard, der ligger i snitfladen mellem cirkulær økonomi og data, Circular Economy — Product Circularity Data Sheet, som udarbejdes i arbejdsgruppen: WG 5: Product circularity data sheet.

Fælles standarder kan bl.a. være med til at sikre sporbarhed, datasikkerhed og transparens. Læs mere om Dansk Standards arbejde med data og cirkulær økonomi.

Flere andre standarder inden for cirkulær økonomi er på vej. Hvis du er interesseret i at vide mere og evt. få indflydelse på de kommende internationale standarder, kan du se her, hvilke områder der er i gang.

Rapporten fra Erhvervsstyrelsen er udarbejdet i samarbejde med medlemmer af Ellen MacArthur Foundation-netværket.

Se også

Standarder til AI Act er i fuld gang med at blive udviklet

14. maj 2025

Standarder til AI Act er i fuld gang med at blive udviklet

Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...

Skærpet fokus på OT-sikkerhed: Standarder bliver afgørende i mødet med nye EU-krav

14. maj 2025

Skærpet fokus på OT-sikkerhed: Standarder bliver afgørende i mødet med nye EU-krav

Med IEC 62443-serien som fælles ramme kan danske virksomheder styrke deres industrielle kontrolsystemer og sikre overholdelse af NIS2-direktivets skærpede krav.

DK SMART: En ny specifikation for sikker og enkel adgang til sundhedsdata

24. marts 2025

DK SMART: En ny specifikation for sikker og enkel adgang til sundhedsdata

HL7 DK har lanceret DK SMART, en ny specifikation, der standardiserer sikker adgang til sundhedsdata i Danmark.

Nye standarder skal gøre digitale produkter mere sikre

26. februar 2025

Nye standarder skal gøre digitale produkter mere sikre

Cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde. Derfor er eksperter som Michael Bladt Stausholm fra Alexandra Instituttet også involveret i at udvikle de standarder, der skal hjælpe virksomheder med at leve op til Cyber Resilience Act i 2027.