Behov for data i den cirkulære omstilling

21. januar 2022

Ny rapport fra Erhvervsstyrelsen: Behov for data i den cirkulære omstilling

Deling af data mellem virksomheder er vigtigt for at få et velfungerende marked for grønne og cirkulære løsninger, det understreger en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen. Men for at virksomhederne kan dele data på tværs af bl.a. forsyningskæder, er der behov for fælles standarder.

Erhvervsstyrelsen har udarbejdet rapporten, Looping on data - Best practices and barriers for sharing data in circular business models, som et led i styrelsens ønske om at give organisationer de bedste betingelser for at drive en ansvarlig virksomhed og bidrage til løsninger, der understøtter den grønne omstilling. Her er pålidelig deling af data og dokumentation for bæredygtighed afgørende, og det kan standarder bane vejen for.

I rapporten identificeres forskellige barrierer, som virksomhederne oplever som hindringer for indsamling, brug og deling af data, der ellers kunne være med til at fremme virksomhedernes cirkulære forretningsmodeller:

  • Behov for datainteroperabilitet
  • Behov for datastandarder
  • Forretningsfortrolige data
  • Behov for tillid til forsyningskæden
  • Behov for nem adgang til offentlige data

Standarder inden for cirkulær økonomi og data på vej

Der er allerede standarder på vej, og Danmark er med i et internationalt standardiseringsarbejde, som bl.a. arbejder på en standard, der ligger i snitfladen mellem cirkulær økonomi og data, Circular Economy — Product Circularity Data Sheet, som udarbejdes i arbejdsgruppen: WG 5: Product circularity data sheet.

Fælles standarder kan bl.a. være med til at sikre sporbarhed, datasikkerhed og transparens. Læs mere om Dansk Standards arbejde med data og cirkulær økonomi.

Flere andre standarder inden for cirkulær økonomi er på vej. Hvis du er interesseret i at vide mere og evt. få indflydelse på de kommende internationale standarder, kan du se her, hvilke områder der er i gang.

Rapporten fra Erhvervsstyrelsen er udarbejdet i samarbejde med medlemmer af Ellen MacArthur Foundation-netværket.

Se også

kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

18. marts 2024

Webinar: Kom i gang med arbejdet med cirkulær økonomi og data

Se eller gense dette webinar, hvor Dansk Standard introducerer en ny guide med gode råd til, hvordan virksomheder bedst kommer i gang med at anvende data til at understøtte de cirkulære forretningsmodeller.

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

15. marts 2024

Ny guide skal styrke brug af data i den cirkulære økonomi

Data er et vigtigt element i cirkulære forretningsmodeller, og nu har Dansk Standard udgivet en guide, der hjælper virksomheder til brug af datadrevne løsninger i den cirkulære omstilling.

12. marts 2024

Webinar om værktøjer til at arbejde med CØ i byggeriet

Se eller gense dette webinar, hvor du får overblik over standardisering inden for cirkulær økonomi i byggeriet, samt hvor og hvordan du kan få mere viden på området.

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

14. februar 2024

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

Menneskeskabte klimaændringer er identificeret som en af de største udfordringer, verden står overfor. En ny standard fra ISO skal hjælpe virksomheder med at opnå og demonstrere CO2-neutralitet og dermed bidrage til at dæmme op for klimaændringer...