Ny guide til risikostyring klæder smv’er på til at øge cybersikkerheden

09. februar 2023

Ny guide til risikostyring klæder smv’er på til at øge cybersikkerheden

Trods den fortsat stigende cybertrussel og det øgede fokus på cyber- og informationssikkerhed i de danske virksomheder, arbejder alt for få systematisk med risikostyring. En ny guide giver gode råd og red­skaber til, hvordan særligt mindre virksomheder kan arbejde konkret med risikostyring i forhold til cyber- og informationssikkerhed og dermed blive bedre rustet ift. fx cyberangreb og anden it-kriminalitet.

Risikostyring er noget alle virksomheder bør forholde sig til - og det er ikke blevet mindre vigtigt i takt med, at cyberangreb er blevet en reel trussel og ikke længere er noget, der kun rammer enkelte virksomheder.

- De fleste virksomheder arbejder med risikostyring i et eller andet omfang, fx er der som regel styr på de økonomiske risici, og det er også de færreste virksomheder, der ikke har lås på hoveddøren. Men selvom cyber- og informationssikkerhed efterhånden er kommet på rigtig mange virksomhe­ders dagsorden, er det langt fra dem alle, der arbejder systematisk med risikostyring som et redskab til at ruste virksomheden og mindske konsekvenserne i tilfælde af fx cyberangreb og andre uforudsete digitale hændelser, fortæller Michael Bladt Stausholm, Principal Security Architect fra Alexandra Instituttet.

Risikostyring er kort fortalt en metode til at identificere, prioritere og håndtere de interne og eksterne faktorer, der kan udgøre en trussel mod en virksomheds eksistens, som fx medarbejdernes digitale adfærd, ser­vernedbrud eller hackerangreb. Selvom det digitale måske ikke er kerneforretningen, er det i mange virksomheder blevet et essentielt understøttende værktøj, fx i form af et digitalt fakturerings­system, mailsystem eller webshop. Derfor kan det have stor indvirkning på forretningen, hvis det bliver ramt.

Konkrete redskaber til risikostyring

- Risikostyring er helt centralt for at kunne bevare kontrollen og holde forretningen kørende, selvom der skulle komme bump på vejen. Der er derfor et stort behov for at adressere arbejdet med risikostyring i forhold til cyber-og informationssikkerhed på linje med fx økonomiske risici. Man kan dog hurtigt bruge mange ressourcer, hvis man blindt investerer i sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at man arbejder systematisk, så man ud fra sin risikoprofil finder et passende niveau af sikkerhed og får håndteret de rigtige risici, siger Berit Aadal, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Og det er netop formålet med den nye guide: At give gode råd og red­skaber til, hvordan man kan arbejde konkret med risikostyring i forhold til cyber- og informationssikkerhed.  

- For os har det været en øjenåbner at arbejde konkret med risikovurdering, og hvad det betyder for vores forretning. Det giver stor værdi at tage udgangspunkt i vores virkelighed og hvad der rent faktisk kan påvirke os, fremfor at tage udgangspunkt i generiske risici, siger Anne Dorte Bach, projektleder og DPO hos Magenta.

Udover at det er med til at ruste virksomheden, hvis den bliver udsat for fx IT-kriminalitet, kan en sy­stematisk tilgang til risikostyring i forhold til cyber- og informationssikkerhed være et kon­kurrenceparameter, ligesom det ofte også er et markedskrav fra kunder og samarbejdspartnere, at der er styr på cyber- og informationssikkerheden.  

Om guiden for risikostyring i forhold til cyber- og informationssikkerhed

Guiden er udarbejdet af Alexandra Instituttet og Dansk Standard i samarbejde med en række danske små og mellemstore virksomheder (smv’er) og fageksperter, der har givet input til guiden. Guiden er støttet af henholdsvis Cyber Hub og Erhvervsstyrelsen.

Guiden tager sit afsæt i standarder, som spiller en særlig vigtig rolle i arbejdet med risikostyring, da de netop repræsenterer en systematisk tilgang. Guiden forklarer således også stan­dardernes tilgang til risikostyring i et forenk­let sprog, ligesom den anvender konkrete eksempler.

Målgruppen for guiden er smv’er, der gerne vil i gang med at arbejde med risikosty­ring, men ikke nødvendigvis har den store forhåndsviden. Større virksomheder vil dog også kunne finde inspiration i guiden.

Guiden kan hentes her: www.ds.dk/risikostyring  

Webinar - Lancering af ny guide til risikostyring

Webinar den 10. marts 2023, kl. 13-14.00

Ny guide til risikostyring skal klæde danske SMV’er på til at øge cybersikkerheden. Få hjælp til at komme i gang.


Kontakt

Berit Aadal
Berit Aadal Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: baa@ds.dk
T: 39 96 62 96

Se også

20. september 2023

Kommende EU-regulering på cyberområdet i et strategisk perspektiv

Se eller gense dette webinar, hvor du får inspiration til, hvordan du i et strategisk perspektiv kan håndtere den kommende EU-regulering på cyberområdet.

Digitale produkter skal sikres mod cybertrusler

12. september 2023

Digitale produkter skal sikres mod cybertrusler

EU’s Cyber Resilience Act skal være med til at sikre digitale produkter, som fx trådløse højtalere og apps, mod den stigende cyberkriminalitet. Ifølge DI bør danske virksomheder allerede nu sætte sig ind i de kommende krav, som kommer til at gælde...

Er du klar til NIS2 og de nye krav til cyber- og informationssikkerhed?

05. september 2023

Er du klar til NIS2 og de nye krav til cyber- og informationssikkerhed?

Skærpede krav og flere regler for flere virksomheder end tidligere – det er blandt konsekvenserne, når det noget mere omfattende NIS2-direktiv træder i kraft fra oktober 2024. Men i sidste ende betyder det også større sikkerhed for langt de fleste...

17. august 2023

Introduktion til data spaces og standardisering

Se eller gense dette webinar, hvor du får en generel introduktion til, hvad et data space er, og hvilken rolle standardisering forventes at spille for at understøtte datadeling i forbindelse med data spaces.