
11. juli 2025
Kunstig intelligens er i hastig udvikling og anvendes allerede bredt i både virksomheder og myndigheder – ofte med følsomme data involveret. Det stiller krav til gennemsigtighed, sikkerhed og ansvarlighed. Den internationale ledelsesstandard for AI, ISO/IEC 42001, adresserer disse krav ved at specificere, hvordan organisationer kan implementere, vedligeholde og forbedre anvendelse af AI-system.
Standarden for AI er udviklet til organisationer, der enten udvikler eller anvender AI-systemer, og den understøtter arbejdet med at opfylde både lovgivningsmæssige krav og interessenters forventninger. Den dækker centrale områder som:
- Standarden er relevant for enhver organisation, der leverer eller anvender produkter eller tjenester, som benytter AI-systemer, fortæller Kim Skov Hilding, chefkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for det danske udvalg for kunstig intelligens, og fortsætter:
- Det, at den nu på dansk betyder, at vi har en dansk terminologi og en fælles ramme for AI.
Den danske version gør det nemmere for danske virksomheder og myndigheder at integrere standarden i deres eksisterende ledelsessystemer, da den er bygget op som de eksisterende ledelsesstandarder på Plan-Do-Check-Act-princippet men med fokus på AI. Det skaber en fælles forståelse og et fælles sprog for ansvarlig AI-anvendelse.
Standarden for AI-systemer er blevet oversat med hjælp fra Anders Vidstrup, der er specialist på Region Hovedstadens Apotek i steril serieproduktion, hvor han supporterer projekter indenfor udstyr, automatik og IT-løsninger for den farmaceutisk produktion. Han har tidligere været kvalitetsansvarlig i virksomheder som NNIT A/S og Novo Nordisk A/S. Derudover er Anders Vidstrup medlem af det danske udvalg for sundhedsinformatik samt udvalg for kunstig intelligens.
- Jeg er glad for at have bidraget til oversættelsen af ISO/IEC 42001, fordi en dansk udgave er afgørende for, at standarden kan anvendes bredt. En tilgængelig og gennemarbejdet dansk oversættelse bidrager til forståelse, ejerskab og implementering på tværs af sektorer – og gør det muligt for danske organisationer og virksomheder at omsætte principperne for ansvarlig AI til konkret praksis i hverdagen, fortæller Anders Vidstrup.
Selvom ledelsesstandarden for AI ikke i sig selv opfylder kravene i AI-forordningen, fungerer den som et vigtigt redskab til at strukturere arbejdet med AI og sikre dokumentation, der kan lette implementeringen af fremtidige AI-standarder. Standarden er desuden internationalt anerkendt, hvilket er en fordel for organisationer med globale aktiviteter.
- Organisationer kan ikke anvende ISO/IEC 42001 til at leve op til AI-forordningen, men standarden kan hjælpe med at få styr på dokumentation omkring AI, hvilket kan være en fordel, når de kommende AI-standarder skal implementeres. ISO/IEC 42001 er desuden anerkendt internationalt, hvilket er en fordel, hvis man sælger ydelser og produkter på det globale marked, slutter Kim Skov Hilding.
Dansk Standard tilbyder et kursus, der klæder deltagerne på til at forstå og anvende ISO/IEC 42001 i praksis. Kurset kombinerer indsigt i lovgivning og standarder og henvender sig til alle, der arbejder med AI – uanset om man udvikler egne løsninger eller anvender eksterne systemer. Læs mere og tilmeld dig.
Du finder standarden her:
https://webshop.ds.dk/standard/M365151/ds-iso-iec-42001-2023
Hvordan klæder man organisationen på til at bruge AI ansvarligt og leve op til AI Act? Se eller gense webinaret om den nye nationale specifikation for AI-færdigheder, lanceret af Dansk Standard, IDA og eksperter fra erhvervslivet.
Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...
Fremover kan kunstig intelligens (AI) hjælpe laboratorier med hurtigere og mere præcise analyser og resultater. Et kontinuerligt flow af nye data kan endda forbedre den kunstige intelligens’ ydeevne, især ved metoder hvor man benytter maskinlæring...
Se eller gense dette webinar, hvor du får du en introduktion til en ny guide fra Dansk Standard, der kan hjælpe med at håndtere bias i kunstig intelligens.