Fagområde

Elektroteknik og elinstallationer

Elinstallationer og elektroteknik omfatter en lang række standarder, som bl.a. gør maskiner, komponenter og installationer sikre at anvende.

Udvalg om elektroteknik og elinstallationer

I fokus

Få indflydelse på standarder

Udvalg om elektroteknik og elinstallationer

Ved at deltage i et udvalg hos Dansk Standard får du tidlig viden om kommende standarder, der direkte påvirker kravene til din virksomheds produkter, produktion og processer. Samtidigt er du med til at udvikle fremtidens nationale og internationale standarder.

S-564

Vejledning og Spørgsmål/Svar

Udvalget for elektriske installationer, S-564, modtager jævnligt spørgsmål til DS/HD 60364-serien og relaterede standarder. Dette sker enten gennem Sikkerhedsstyrelsen, Dansk Standard, andre standardiseringsudvalg eller direkte til udvalget.

Kurser

Kurser om elsikkerhed

Har du brug for hjælp til at komme i gang med elsikkerhed? Vi har blandt andet kurser om elektrisk sikkerhed på maskiner og projektering efter den nye installationsbekendtgørelse. 

Standarder

Elektrotekniske standarder

Elektrotekniske standarder spænder over et bredt område lige fra små elektronikkomponenter over maskiner til biler og tog.

Om elektroteknik og elinstallationer

Standarder for elektroteknik og elinstallationer spænder over et bredt område - lige fra standarder for små el-apparater og større elinstallationer til maskiner.

Standarderne på dette område er i udpræget grad sikkerhedsstandarder, men dækker også over performance og informations- og kommunikationsteknologier (ICT). Flere af standarderne er refereret til i national lovgivning, og mange af standarderne understøtter EU-direktiver og giver dermed dokumentation for, at man overholder væsentlige direktivkrav.

Arbejdet spænder bredt fra at drive internationale sekretariater og sikre dansk indflydelse på områder, hvor mange af de store danske virksomheder er toneangivende inden for udarbejdelsen af standarder, fx vindmølleområdet, til information, viden og vejledning i brugen af standarder, fx inden for maskiner og elinstallationer, der også benyttes af et stort antal SMV’er.

I fokus 
Smart grid og vedvarende energi

Den danske ambition om at være fri for fossile brændsler i 2050 er et afgørende led i den grønne omstilling. Det kræver bl.a., at man satser på elektricitet som energikilde, og at der etableres en tæt styring af elproduktion og elforbrug. Elforbrugende produkter er derfor også nødt til at være smart grid-parate, ved fx at kunne monitoreres og styres.

Seneste artikler om elektroteknik og elinstallationer

Se alle

10. november 2020

Hvad kan standarder for vedligehold bruges til?

Få hjælp med håndbog fra Dansk Standard og 4 webkurser fra Den Danske Vedligeholdelse.

28. august 2020

Ny udgave af DS Håndbog om installationsbekendtgørelsen

En ny udgave af DS Håndbog 183 - Standardsamling til installationsbekendtgørelsen er for nyligt blevet udgivet. Denne femte udgave indeholder nye ændringer i nogle af de mere end 40 standarder, som standardsamlingen indeholder.

27. august 2020

Fremtidens elektrotekniske standardiseringsemner og SDG’erne

Der er standarder på vej indenfor en række nye potentielle teknologier og trends – samt til understøttelse af FN’s verdensmål om bæredygtig energi.

15. juli 2020

Nu skal der sættes standarder for hyperloop

Fremtidens standarder for hyperloop bliver sat nu og danske interessenter har mulighed for at deltage i arbejdet og dermed få indflydelse på de kommende fælles europæiske rammer for teknologien.