Standarderne er i udpræget grad sikkerhedsstandarder, men dækker også performance og informations- og kommunikationsteknologi (ICT). Der refereres til rigtig mange af standarderne i national lovgivning, og mange standarder understøtter EU-direktiver og giver dermed formodning om, at man overholder et direktivs essentielle krav.
Området dækker bredt fra brug af elektrisk udstyr til at øge sikkerheden på maskiner til også at handle om kommunikationsprotokoller til anvendelse i store industrielle og automatiserede industrianlæg.
Elektriske installationer opdeles i lavspændingsinstallationer med en nominel spænding til og med 1.000 V a.c. eller 1.500 V d.c. og højspændingsinstallationer med en nominel spænding over 1.000 V a.c. eller 1.500 V d.c.
ATEX er betegnelsen for eksplosionsfarlige atmosfære, hvor letantændelige væsker, væsketåger, gasser eller støv kan forekomme i en blanding med ilt, som kan antændes og skabe en eksplosion.
Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) er det elektriske udstyrs og systemers evne til at fungere acceptabelt i deres elektromagnetiske miljø ved at begrænse utilsigtet dannelse, udbredelse og modtagelse af elektromagnetisk energi, som kan forårsage uønskede effekter såsom elektromagnetisk interferens (EMI) eller endda fysisk skade i operationelt udstyr.
Stort set alle elektriske produkter skal CE-mærkes, og i denne proces kan der være store fordele ved at anvende især harmoniserede standarder, men også standarder generelt.
Standardiseringsarbejde for sikkerhedskrav til elektronisk udstyr inden for informations- og kommunikationsteknologi samt tekniske specifikationer for kabler, komponenter og kabelinstallationer.
Standardisering for den elektriske energiforsyning, herunder også smartgrid. Endvidere sker der rigtig meget standardisering i forbindelse med elektrificeringen af store dele af transportsektoren.
Standarder for elektroteknik og elinstallationer spænder over et bredt område - lige fra standarder for små elapparater og større elinstallationer til maskiner.
Standarderne på dette område er i udpræget grad sikkerhedsstandarder, men dækker også over performance og informations- og kommunikationsteknologier (ICT). Flere af standarderne er refereret til i national lovgivning, og mange af standarderne understøtter EU-direktiver og giver dermed dokumentation for, at man overholder væsentlige direktivkrav.
Arbejdet spænder bredt fra at drive internationale sekretariater og sikre dansk indflydelse på områder, hvor mange af de store danske virksomheder er toneangivende inden for udarbejdelsen af standarder, fx vindmølleområdet, til information, viden og vejledning i brugen af standarder, fx inden for maskiner og elinstallationer, der også benyttes af et stort antal SMV’er.
Den danske ambition om at være fri for fossile brændsler i 2050 er et afgørende led i den grønne omstilling. Det kræver bl.a., at man satser på elektricitet som energikilde, og at der etableres en tæt styring af elproduktion og elforbrug. Elforbrugende produkter er derfor også nødt til at være smart grid-parate ved fx at kunne monitoreres og styres.
Storbritannien har nu sin egen lovgivningsramme for varer. Producenter skal begynde at bruge den britiske overensstemmelsesvurderingsmærkning (UKCA) for at markedsføre varer i Storbritannien (England, Skotland og Wales).
Standarderne for lynbeskyttelse er under revision. Nye regler og metoder til lynbeskyttelse er på vej, så private og offentlige virksomheder kan beskytte deres bygninger og kritisk infrastruktur imod skader fra lynnedslag.
Teknologien til el-biler og andre elektriske transportmidler udvikler sig hurtigt. Det stiller også nye krav til el-transportmidlernes infrastruktur. Derfor skal den mest anvendte standard til opladningssystemer, DS/EN 61851-1, nu revideres, og he...
Nu er der nye krav på vej til elektriske selvbegrænsende varmekabelsystemer og rør, som installeres i eksplosive atmosfærer. Standarden DS/EN 60079-30 skal nemlig revideres. Og alle med viden på området har mulighed for at deltage i arbejdet og få...