Fagområde

Elektroteknik og elinstallationer

Elinstallationer og elektroteknik omfatter en lang række standarder, som bl.a. gør maskiner, komponenter og installationer sikre at anvende.

Udvalg om elektroteknik og elinstallationer Kurser om elsikkerhed

Standarderne er i udpræget grad sikkerhedsstandarder, men dækker også performance og informations- og kommunikationsteknologi (ICT). Der refereres til rigtig mange af standarderne i national lovgivning, og mange standarder understøtter EU-direktiver og giver dermed formodning om, at man overholder et direktivs essentielle krav.

Kontakt

Torben Dalsgaard
Torben Dalsgaard Chefkonsulent | Chief Consultant
Afdeling for international politik og kursus
E: tod@ds.dk
T: 39 96 62 07

Områder indenfor elektroteknik

Elektrisk udstyr på maskiner og industriel automation

Elektrisk udstyr på maskiner og industriel automation

Området dækker bredt fra brug af elektrisk udstyr til at øge sikkerheden på maskiner til også at handle om kommunikationsprotokoller til anvendelse i store industrielle og automatiserede industrianlæg.

Elektriske installationer

Elektriske installationer

Elektriske installationer opdeles i lavspændingsinstallationer med en nominel spænding til og med 1.000 V a.c. eller 1.500 V d.c. og højspændingsinstallationer med en nominel spænding over 1.000 V a.c. eller 1.500 V d.c.

Eksplosive atmosfærer - ATEX

Eksplosive atmosfærer - ATEX

ATEX er betegnelsen for eksplosionsfarlige atmosfære, hvor letantændelige væsker, væsketåger, gasser eller støv kan forekomme i en blanding med ilt, som kan antændes og skabe en eksplosion.

Elektromagnetisk kompatibilitet

Elektromagnetisk kompatibilitet

Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) er det elektriske udstyrs og systemers evne til at fungere acceptabelt i deres elektromagnetiske miljø ved at begrænse utilsigtet dannelse, udbredelse og modtagelse af elektromagnetisk energi, som kan forårsage uønskede effekter såsom elektromagnetisk interferens (EMI) eller endda fysisk skade i operationelt udstyr.

Elektriske produkter

Elektriske produkter

Stort set alle elektriske produkter skal CE-mærkes, og i denne proces kan der være store fordele ved at anvende især harmoniserede standarder, men også standarder generelt.

Informationsteknologi

Informationsteknologi

Standardiseringsarbejde for sikkerhedskrav til elektronisk udstyr inden for informations- og kommunikationsteknologi samt tekniske specifikationer for kabler, komponenter og kabelinstallationer.

Energiforsyning og transport

Energiforsyning og transport

Standardisering for den elektriske energiforsyning, herunder også smartgrid. Endvidere sker der rigtig meget standardisering i forbindelse med elektrificeringen af store dele af transportsektoren.

Standarder skaber rammen for Power-to-X

Power-to-X

Power-to-X (PtX) er en af de vigtigste teknologier, for at vores samfund kan opnå en grøn omstilling. Danmark har mulighed for at gå forrest i udvikling og eksport af PtX-teknologier, men for at kunne udbrede de nye løsninger og bringe dem på et konkurrencedygtigt niveau, er der behov for standarder.

Om elektroteknik og elinstallationer

Standarder for elektroteknik og elinstallationer spænder over et bredt område - lige fra standarder for små elapparater og større elinstallationer til maskiner.

Standarderne på dette område er i udpræget grad sikkerhedsstandarder, men dækker også over performance og informations- og kommunikationsteknologier (ICT). Flere af standarderne er refereret til i national lovgivning, og mange af standarderne understøtter EU-direktiver og giver dermed dokumentation for, at man overholder væsentlige direktivkrav.

Arbejdet spænder bredt fra at drive internationale sekretariater og sikre dansk indflydelse på områder, hvor mange af de store danske virksomheder er toneangivende inden for udarbejdelsen af standarder, fx vindmølleområdet, til information, viden og vejledning i brugen af standarder, fx inden for maskiner og elinstallationer, der også benyttes af et stort antal SMV’er.

Elinstallationspakken

Seneste artikler om elektroteknik og elinstallationer

Se alle
I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

06. juni 2023

I en hel uge er sikkerhed i elektriske produkter på den internationale dagsorden

100 eksperter fra 33 lande mødes i den kommende uge i København for at blive enige om kommentarerne til ikke mindre end 73 standardforslag indenfor forbrugersikkerhed i elektriske produkter, som dækker alt lige fra køkkenapparater til elektrisk be...

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

08. maj 2023

Webinar: Nye svar på funktions- og sikkerhedskrav til elektriske installationer

Se eller gense dette webinar, hvor du får en opdatering på de nyeste vejledninger fra udvalget S-564, som arbejder med elektriske installationer og beskyttelse mod elektriske stød, samt en mulighed for at få afklaret forståelsesmæssige problematik...

Danmark for bordenden, når der skal sættes standarder for tilslutningen af vedvarende energiproduktion på elnettet

03. maj 2023

Danmark for bordenden, når der skal sættes standarder for tilslutningen af vedvarende energiproduktion på elnettet

En international komité for integrationen af vedvarende energiproduktion i elnettet har netop fået ny forperson. Det er danske Frank Martin, som har fået ansvaret, og det kan blive en fordel for Danmark, mener han.

Ny standard skal sikre mere cirkulære forretningsmodeller

13. december 2022

Ny standard skal sikre mere cirkulære forretningsmodeller

Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye sta...