31. oktober 2018
Med en tatovering følger der også en risiko. Ca. 600.000 danskere er tatoverede, og 1 ud af 17 af dem oplever gener ved deres tatovering ifølge Videncenter for Allergi. Gener kan være kløe, men det kan også være infektioner forårsaget af bakterier og andre mikroorganismer eller virusinfektioner samt risiko for allergiske reaktioner som følge af de farver, der benyttes.
Netop for at beskytte forbrugerne så vidt muligt har fagfolk og eksperter igennem flere år arbejdet på en europæisk standard for tatovering, der også skal hjælpe og vejlede tatovøren i bl.a. hygiejne, sterilisering, rengøring og indretning af lokaler.
- Vi ser allerflest skader på grund af indholdsstofferne i tatoveringsfarverne, men vi ser også skader i forhold til manglende hygiejne. I standardiseringsarbejdet har vi derfor lagt vægt på hygiejnen, og hvad der er realistisk at stille af krav til tatovørerne. Det nytter ikke noget, hvis vi sætter urealistiske, høje krav for at forbedre beskyttelsen af forbrugeren, hvis kravene ikke kan opfyldes. Derfor har vi arbejdet meget med at sætte realistiske mål og hjælpe tatovørerne til at blive bedre med hygiejne og forebyggelse af infektioner, fortæller Sine Jensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet TÆNK og medlem af udvalget Tatovering S-815 under Dansk Standard, som sørger for at få dansk indflydelse på den europæiske standard.
Forebyggelse af komplikationer og beskyttelse af forbrugeren er også målet med den danske lovgivning for tatovering. Fra politisk side har man vurderet, at det er nødvendigt med en registrerings- og tilsynsordning for tatoveringssteder. Således har forbrugerne mulighed for at få en tatovering under forhold, der lever op til minimumskrav til hygiejne, dokumentation for tatoveringsfarver og forbrugerinformation.
- Den tidligere frivillige, brancheadministrerede registreringsordning fra 2014 fungerede ikke i praksis, og der har derfor været et politisk ønske om at fastsætte lovkrav om registrering af tatoveringssteder og krav om forsvarlige infektionshygiejniske forhold, siger Jannie Frydenborg Hansen, specialkonsulent i Styrelsen for Patientsikkerhed.
For at tage højde for alle områder, der har betydning for hygiejnen, giver standarden anbefalinger til samtlige områder af en tatoveringsvirksomhed. Standarden kommer derfor med anbefalinger til både de fysiske rammer for et tatoveringssted såvel som til tatovører, udstyr, rengørings- og tatoveringsprocedurer.
- Styrelsen for Patientsikkerhed har set på de anbefalinger, som den europæiske standard giver. Herefter har styrelsen i samarbejde med Statens Serum Institut fastsat regler, der er relevante for infektionshygiejnen. Fx fremgår det af standarden, at tatoveringssteder skal have vaskbare overflader og skal holdes synligt rene, hvilket nu også følger af reglerne om infektionshygiejne. Styrelsen har fx også fastsat regler om, at der fra tatoveringsstationer skal være let adgang til håndvask til udførelse af korrekt håndhygiejne, forklarer Jannie Frydenborg Hansen.
Cykler til person- og lasttransport er efterhånden udbredt til mange formål, og i 2024 forventes de første standarder i en serie omhandlende ladcykler at udkomme.
CEN’s arbejdsgruppe for børnelifte har færdiggjort en risikoanalyse og er klar til at stramme kravene til bløde lifte samt udarbejde en helt ny standard for babynests.
En ny udgave af standarden for bæredygtighed i event- og mødebranchen, ISO 20121, er netop udgivet. Den skal gøre det enklere for alle – lige fra SMV’er til sommerens olympiske lege i Paris – at sikre og dokumentere arbejdet med den bæredygtige om...
I slutningen af maj 2024 begynder revisionen af den danske standard for svømmebadsanlæg, DS 477. Standarden omfatter mange forskellige fagdiscipliner, som tilsammen skal sikre den bedst mulige vandkvalitet – og du kan være med til at revidere den.