Energiledelse er et godt valg for både bundlinje og klima

13. august 2018

Energiledelse er et godt valg for både bundlinje og klima

I slutningen af august publiceres den reviderede udgave af ISO 50001, Energiledelse. Standarden definerer et energiledelsessystem, der hjælper virksomheder med at sænke energiforbruget til gavn for både miljøet og bundlinjen.

Det globale energiforbrug er mere end fordoblet over de seneste 40 år og er spået at stige med yderligere 30 % frem mod 2040, viser tal fra det internationale energiagentur, IEA. Det høje forbrug er i høj grad medvirkende til klimaforandringer og står for knap 60 % af verdens udledning af drivhusgasser. Et mere ansvarligt energiforbrug er dog ikke kun positivt for klimaet, men også for virksomhederne selv, der kan opnå store besparelser ved at effektivisere energiforbruget.

Standarden ISO 50001 er et strategisk værktøj, som definerer et energiledelsessystem og derigennem hjælper virksomhederne med at forbruge energi mere effektivt ved at opnå kontinuerlig forbedring af deres energipræstation og forbrug samt en højere energieffektivitet.

- Vi oplever, at mange virksomheder har stor nytte af standarden. Jeg tror især, at det skyldes, at arbejdet med ISO 50001 giver dem en systematisk tilgang til energibesparelser. De kan løbende holde øje med energiforbruget i den daglige drift. Det er noget, de fleste virksomheder kan forholde sig til og bruge til noget, siger Christine Weibøl Bertelsen, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Bliver virksomhederne ISO 50001-certificeret, er der desuden den fordel, at energisyn ikke bliver krævet, så længe organisationerne lever op til standarden. Dermed sparer organisationerne penge og ressourcer.

Energiledelse i revideret udgave

På lige fod med alle andre internationale standarder, bliver også ISO 50001 revideret hvert femte år for at sikre, at standarden er opdateret og tilpasset markedets forventninger.

Den primære ændring er standardens struktur, der nu – som de resterende ledelsessystemer – følger en High Level Structure (HLS). HLS er designet til at kunne integreres med virksomhedernes andre ledelsessystemer.

Blandt ændringerne i standarden er:

  • Øget fokus på topledelsens rolle i energiarbejdet
  • Opdaterede termer og definitioner
  • Opdaterede beskrivelser af energinøgletal (EnPI) og baseline for energi (EnB)

Den reviderede udgave af ISO 50001 forventes at ligge klar i Dansk Standards webshop i september.

Energiledelse er en veldokumenteret og systematisk måde at reducere en virksomheds energiforbrug. Dansk Standard tilbyder rådgivning i ISO 50001.

Vær med til at få indflydelse på de fremtidige standarder ved at deltage i udvalget for energiledelse S-432.

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Standardisering | Byggeri & Energi
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

05. februar 2024

Ny lovgivning medfører skærpede krav til virksomheders energiledelse og stiller skarpt på CO2-udledning

Med revisionen af det europæiske energieffektiviseringsdirektiv (EED) følger opdaterede og skærpede lovkrav til danske virksomheders energieffektiviseringsindsats. Der er desuden fremsat forslag om, at den nye lovgivning skal stille krav om klimasyn.

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

01. december 2023

Standarder bliver nøglen til at skabe klarhed om renheden af CO2 og infrastruktur på tværs af landegrænser

Udviklingen af det europæiske CCUS-marked og den tilhørende infrastruktur var i højsædet på Europa-Kommissionens årlige CCUS-konference, som netop er blevet holdt i Aalborg med nationale og internationale beslutningstagere, myndigheder og eksperte...

Ny standard for energiledelse med fokus på reduktion af drivhusgasser på vej

26. september 2023

Ny standard for energiledelse med fokus på reduktion af drivhusgasser på vej

En ny standard for energiledelse, som hjælper virksomheder med ikke blot at reducere energiforbruget, men også at kigge på, hvordan de reducerer deres udledning af drivhusgasser, skal snart udvikles. Interessenter inden for området har mulighed fo...

Standarder er vejen til konkurrence på kvalitet og bæredygtighed

20. marts 2023

Standarder er vejen til konkurrence på kvalitet og bæredygtighed

Hos Aage V. Larsen A/S er arbejdet med standarder blevet en del af virksomhedens DNA. De første standarder blev implementeret i virksomheden for cirka seks år siden, og i dag er standarder for bl.a. kvalitets-, energi- og miljøledelse en integrere...