Energiledelse er et godt valg for både bundlinje og klima

13. august 2018

Energiledelse er et godt valg for både bundlinje og klima

I slutningen af august publiceres den reviderede udgave af ISO 50001, Energiledelse. Standarden definerer et energiledelsessystem, der hjælper virksomheder med at sænke energiforbruget til gavn for både miljøet og bundlinjen.

Det globale energiforbrug er mere end fordoblet over de seneste 40 år og er spået at stige med yderligere 30 % frem mod 2040, viser tal fra det internationale energiagentur, IEA. Det høje forbrug er i høj grad medvirkende til klimaforandringer og står for knap 60 % af verdens udledning af drivhusgasser. Et mere ansvarligt energiforbrug er dog ikke kun positivt for klimaet, men også for virksomhederne selv, der kan opnå store besparelser ved at effektivisere energiforbruget.

Standarden ISO 50001 er et strategisk værktøj, som definerer et energiledelsessystem og derigennem hjælper virksomhederne med at forbruge energi mere effektivt ved at opnå kontinuerlig forbedring af deres energipræstation og forbrug samt en højere energieffektivitet.

- Vi oplever, at mange virksomheder har stor nytte af standarden. Jeg tror især, at det skyldes, at arbejdet med ISO 50001 giver dem en systematisk tilgang til energibesparelser. De kan løbende holde øje med energiforbruget i den daglige drift. Det er noget, de fleste virksomheder kan forholde sig til og bruge til noget, siger Christine Weibøl Bertelsen, standardiseringskonsulent i Dansk Standard.

Bliver virksomhederne ISO 50001-certificeret, er der desuden den fordel, at energisyn ikke bliver krævet, så længe organisationerne lever op til standarden. Dermed sparer organisationerne penge og ressourcer.

Energiledelse i revideret udgave

På lige fod med alle andre internationale standarder, bliver også ISO 50001 revideret hvert femte år for at sikre, at standarden er opdateret og tilpasset markedets forventninger.

Den primære ændring er standardens struktur, der nu – som de resterende ledelsessystemer – følger en High Level Structure (HLS). HLS er designet til at kunne integreres med virksomhedernes andre ledelsessystemer.

Blandt ændringerne i standarden er:

  • Øget fokus på topledelsens rolle i energiarbejdet
  • Opdaterede termer og definitioner
  • Opdaterede beskrivelser af energinøgletal (EnPI) og baseline for energi (EnB)

Den reviderede udgave af ISO 50001 forventes at ligge klar i Dansk Standards webshop i september.

Energiledelse er en veldokumenteret og systematisk måde at reducere en virksomheds energiforbrug. Dansk Standard tilbyder rådgivning i ISO 50001.

Vær med til at få indflydelse på de fremtidige standarder ved at deltage i udvalget for energiledelse S-432.

 

Kontakt

Christine Weibøl Bertelsen
Christine Weibøl Bertelsen Seniorkonsulent | Senior Consultant
Sekretariater, udvalg og netværk II
E: cwb@ds.dk
T: 39 96 63 88

Se også

Sådan kan din virksomhed komme igennem energikrisen

27. september 2022

Sådan kan din virksomhed komme igennem energikrisen

Energikrisen er alvorlig for dansk erhvervsliv, og flere virksomheder er presset økonomisk pga. energipriserne. Vi giver her 10 bud på, hvordan du som virksomhed kan reducere dit energiforbrug og komme lettere igennem energikrisen.

Ny dato for konference: Sikkerhed og standarder som driver for Power-to-X

10. februar 2022

Ny dato for konference: Sikkerhed og standarder som driver for Power-to-X

Power-to-X (PtX) er en af de vigtigste teknologier, for at vores samfund kan opnå en grøn omstilling. Danmark har mulighed for at gå forrest i udvikling og eksport af PtX-teknologier, men for at kunne udbrede de nye løsninger og bringe dem på et k...

Standarder er nødvendige for udviklingen af Power-to-X

13. januar 2022

Standarder er nødvendige for udviklingen af Power-to-X

Danmark har ifølge eksperter gode muligheder for at indtage en styrkeposition inden for PtX, men det kræver, at der bliver skabt internationale standarder på området, så man på tværs af industrier og landegrænser kan dokumentere holdbarhed, kvalit...

Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

14. oktober 2021

Kom nemt i gang med energiledelse – skridt for skridt

En ny standard for energiledelse er netop udkommet. Den er målrettet små og mellemstore virksomheder og er udformet som en guide, der vejleder i, hvordan virksomheden trinvist selv kan implementere energiledelse, i takt med hvor moden den er.