Vigtig standard for IT-tilgængelighed findes nu på dansk

22. januar 2024

Vigtig standard for IT-tilgængelighed findes nu på dansk

Europæisk standard for IT-tilgængelighed er blevet oversat og frikøbt til offentlige organer. Standarden er med til at gøre digitale tjenester mere tilgængelige for alle og ligger samtidig til grund for den EU-lovgivning for digitale tjenester, der træder i kraft i 2025.

Den europæiske standard EN 301549 beskriver, hvilke krav der skal opfyldes, for at IT-løsninger som websteder, mobilapplikationer, billetautomater, e-bogslæsere, kodelæsere og fjernsyn er tilgængelige for mennesker med funktionsnedsættelser.

Standarden blev oprindeligt udviklet for at beskrive krav til tilgængelighed, der kunne bruges i forbindelse med offentlige IT-anskaffelser i EU-landene, og er siden blevet taget i brug på flere områder. Det er den gældende standard for overholdelse af webtilgængelighedsloven for offentlige myndigheder i Danmark og findes nu også i dansk oversættelse.

Oversættelse vil lette arbejdet med standarden

Initiativet til oversættelse af standarden kommer fra Digitaliseringsstyrelsen, som samtidig har frikøbt standarden til brug for alle offentlige organer, der er omfattet af webtilgængelighedsloven.

- Vi vil gerne understøtte, at offentlige organers websteder, apps og selvbetjeningsløsninger bliver inkluderende og imødekommer særlige behov hos borgere med funktionsnedsættelse, siger Mette Lindstrøm, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, og tilføjer:

- Og vi ved, at oversættelsen af EN 301549 til dansk vil lette deres arbejde med standarden og med at omsætte kravene i deres løsninger.

Standarden kan sikre digital inklusion og tilgængelighed

Stein-Erik Skotkjerra, grundlægger af konsulentvirksomheden Inklusio og forperson for standardiseringsudvalget for IT-tilgængelighed, hilser den nye oversættelse velkommen:

- Det er en rigtig god nyhed, at standarden nu findes på dansk. Arbejdet med standarder kan være udfordrende i sig selv, og derfor er det vigtigt, at de er så tilgængelige og anvendelige som muligt, siger han, og fortsætter:

- Vi håber, at dette kan gøre det nemmere for både offentlige myndigheder og private virksomheder at sikre digital inklusion og tilgængelighed. EN 301549 er desuden et nyttigt værktøj for alle, der ønsker at indkøbe eller udvikle IKT-baserede løsninger – fra billetautomater via e-bogslæsere til websteder og apps.

Ny lovgivning om tilgængelighed på vej

Standarden kan blive et relevant værktøj for mange, for d. 28. juni 2025 træder en ny lov om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester i kraft, hvoraf en stor del omhandler IT-området. Loven kommer på baggrund af det europæiske tilgængelighedsdirektiv, og EN 301549 vil bl.a. være grundlaget for at vurdere, om private virksomheder overholder loven.

Hvis du vil vide mere, holder Dansk Standard et webinar 1. februar om EN 301549 og den europæiske lov om tilgængelighed (EAA).



Vil du høre mere om udvalget S-437 for IT-tilgængelighed og det kommende arbejde med at opdatere standarden, kan du kontakte seniorkonsulent Berit Aadal. 

Kontakt

Berit Aadal
Berit Aadal Chefkonsulent | Chief Consultant
Standardisering | Digital & Bæredygtighed
E: baa@ds.dk
T: 39 96 62 96

Se også

Standarder til AI Act er i fuld gang med at blive udviklet

14. maj 2025

Standarder til AI Act er i fuld gang med at blive udviklet

Den 2. august 2026 skal organisationer, der udvikler eller anvender AI-systemer, som bliver karakteriseret som højrisiko, leve op til en række krav i AI Act, den europæiske forordning for kunstig intelligens. Kommende standarder skal hjælpe organi...

Skærpet fokus på OT-sikkerhed: Standarder bliver afgørende i mødet med nye EU-krav

14. maj 2025

Skærpet fokus på OT-sikkerhed: Standarder bliver afgørende i mødet med nye EU-krav

Med IEC 62443-serien som fælles ramme kan danske virksomheder styrke deres industrielle kontrolsystemer og sikre overholdelse af NIS2-direktivets skærpede krav.

DK SMART: En ny specifikation for sikker og enkel adgang til sundhedsdata

24. marts 2025

DK SMART: En ny specifikation for sikker og enkel adgang til sundhedsdata

HL7 DK har lanceret DK SMART, en ny specifikation, der standardiserer sikker adgang til sundhedsdata i Danmark.

Nye standarder skal gøre digitale produkter mere sikre

26. februar 2025

Nye standarder skal gøre digitale produkter mere sikre

Cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde. Derfor er eksperter som Michael Bladt Stausholm fra Alexandra Instituttet også involveret i at udvikle de standarder, der skal hjælpe virksomheder med at leve op til Cyber Resilience Act i 2027.