Power-to-X kan blive en af de vigtigste teknologier på vejen imod den grønne omstilling og målet om 70 % reduktion af CO2 inden 2030.
Danmark er allerede frontløber inden for grøn energi - og nu har vi også muligheden for at gå forrest i både udvikling og anvendelse af Power-to-X-teknologier. Men det kræver, at danske aktører på tværs af hele branchen får et godt afsæt internationalt. Og her spiller brugen og udviklingen af internationale standarder en vigtig rolle, da standarder kan være med til at sikre danske konkurrencefordele og et godt afsæt for eksport af både løsninger og teknologi.
Danmark har allerede stor ekspertise inde for sol- og vindenergi. Og netop produktionen af grøn vedvarende energi er fundamentet i Power-to-X, da det er den overskydende grøn strøm, der kan omdannes og lagres som brændstof til senere brug. Derfor er det vigtigt, at Danmark udnytter den styrkeposition internationalt og sikre, at det teknologiske fundament, der er skabt i sol- og vindenergi, bliver brugt aktivt i udviklingen af Power-to-X.
For at hjælpe transportmidler, fabrikker og anlæg med at udfase fossile brændstoffer kan teknologierne bag Power-to-X anvendes, så vi i fremtiden udelukkende bruger vedvarende energi. PtX gør det nemlig muligt at producere brændstof af bl.a. brint (H2), kvælstof (N) og CO2, og netop disse former for brændstof har en stor rolle i transitionen til et mere klimaneutralt samfund med netto-nuludledning af drivhusgasser i 2050.
Danske virksomheder er allerede i gang med at udvikle fremtidens løsninger, men for at Power-to-X anlæg reelt kan etableres, driftes og skaleres på tværs af brancher og sektorer, er der brug for standarder. Standarderne skal bl.a. være med til at sikre dokumentation for kvalitet, hvor grøn produktionen og energikilden er samt hvilke krav, der skal stilles for, at de nye brændstoffer kan blive lagret og transporteret forsvarligt. Dertil skal standarderne også være med til at sikre, at virksomheder kan dele data med hinanden digitalt på en sikker og effektiv måde.
Produktionen af vedvarende energi er indgangen til PtX værdikæden. Danmark har på dette område gode erfaringer som være markedsledere bl.a. på vindmølleområdet – det gælder også ift. standarder.
Danmarks unikke adgang til vedvarende energi, giver Danmark gode forudsætninger for at udbygge det grønne eventyr til også at gælde brintproduktionen, og den videre forædling til grønne brændstoffer ved hjælp af fx CO2.
Infrastrukturen for PtX er et enorm vigtigt led i den grønne værdikæde, da den går på tværs af mange fagområder. For hvis vi skal lykkes med at få produktionen af grønne brændstoffer op i stor skala, er infrastrukturen altafgørende.
For at vi kan bruge de grønne brændstoffer, er der behov for, at vi mellem produktion og brug kan lagre det, uanset om det er brint eller CO2. Lagringen kan enten ske midlertidigt eller permanent samt tæt på
Med vores unikke adgang til vedvarende energi har Danmark gode forudsætninger for at producere de brændstoffer, som skal gøre det muligt at sejle, køre, flyve, transporterer og producerer grønt. Udviklingen
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum iaculis rutrum quam convallis imperdiet. Morbi auctor eros ac dolor placerat finibus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum iaculis rutrum quam convallis imperdiet. Morbi auctor eros ac dolor placerat finibus.